הערכה: בנק הפועלים הפסיד 250 מיליון שקלים
הבנק השני בגודלו במדינה רשם ברבעון הרביעי של 2008 הפסד של רבע מיליארד שקלים. ההערכה היא כי לראשונה מזה עשרות שנים, תסתיים שנת 2008 בהפסד. כך עולה מאזהרה שפרסם הבנק. המסחר במניית הבנק הופסק לכחצי שעה וחודש לאחר מכן. המניה עולה בכ-1.5%
לראשונה מזה עשרות שנים, רשם בנק הפועלים בשנת 2008 הפסד ולא רווח. כך עולה מאזהרת רווח שהוציא הבנק היום (ג'). המסחר במניית בנק הפועלים הופסק עם פרסום האזהרה, וחודש כעבור כחצי שעה. המניה עולה כעת ב-2.7%.
העמלות מטורפות? הריביות קצוצות? הבנק מפסיד:
- בנק ישראל הוריד ריבית, הבנקים המסחריים לא
הבנק השני בגודלו במדינה הודיע בצהריים לבורסה כי הוא צופה הפסד של 250 מיליון שקל ברבעון הרביעי של 2008 ותשואה שלילית על ההון בסך שבין 3% לבין -5%. מדובר ברבעון שני ברציפות שהבנק מסיים בהפסד, וההערכה היא ששנת 2008 תסתיים בהפסד של כחצי מיליארד שקל, ותהיה השנה הראשונה מזה עשרות שנים שבנק הפועלים מסיים בהפסד.
הפסד של בנק כה גדול, במערכת בנקאות כה ריכוזית וכה אכזרית כלפי הלקוחות, הוא אירוע מפתיע המנוגד לכל התחזיות, כולל אלה של הבנק עצמו, ומצביע על עוצמת המשבר הכלכלי בישראל. במהלך המיתון של השנים 2001-2002 רשם בנק הפועלים ירידה חדה ברווחיו, ומדי פעם רשם הפסדים רבעוניים, אך לא נקלע להפסד שנתי. מאז תחילת המאה ה-21 לא סיים הבנק אף שנה בהפסד.
בין הסיבות להפסדים שרשם הבנק השנה נמנות ההשקעות הכושלות שביצע בחו"ל, עלייה בהפרשה לחובות מסופקים עקב הפסדים שרשמו בעלי עסקים בישראל, וכן, במידת מה, הירידה בחלק מהריביות במשק הישראלי, כתוצאה מהורדת ריבית החובה במטרה לעורר את הפעילות העסקית. הסיבה לכל הדברים האלה היא אחת: המשבר הכלכלי הגלובלי.
הבנק מסביר: ההפסד נובע מהורדת הריבית
וכיצד מסבירים בבנק את ההפסד? בהודעת הבנק נכתב כי: "המשבר הכלכלי שהלך והתעצם בעולם ובישראל ונוכח השפעותיו על המערכות הפיננסיות והכלכליות, ובמיוחד בעקבות ההורדה הדרסטית של שיעורי הריבית בעולם ובישראל לקראת סוף 2008, גרמו לירידה ברווח".
עם זאת, בבנק מדגישים כי מדובר ב"מידע צופה פני עתיד בלבד" וכי "הבנק עוסק עתה בעיבוד הנתונים הכספיים של תוצאות פעילותו בשנת 2008 ובהכנת הדו"חות הכספיים השנתיים. קיימת אפשרות שההתפתחויות הכלכליות כפי שיהיו בפועל עד לפרסום הדו"חות הכספיים וכמו כן אירועים שאינם ידועים כיום אשר עלולים להשפיע על רמת ההפרשות".
ומה בשנת 2009? הבנק עדיין אופטימי
כשלונו של הבנק ברבעון הרביעי של שנת 2008, הסותר את תחזיותיו המוקדמות, לא הפריעו לו לפרסם בתוכניות העבודה שלו לשנת 2009 תחזית לפיה הבנק ירשום בשנת 2009 תשואה חיובית על ההון של 4%-7%.
בהודעה שפרסם הבנק נכתב כי: "תוכנית העבודה לשנת 2009 שמה דגש על רה-ארגון של פעילות הבנקאות הקמעונאית במגמה לקצר את התורים וזמני ההמתנה, ולהתמקד בשירות איכותי ומהיר ללקוחות. תימשך המגמה של העברת רוב התהליכים התפעוליים שאינם כוללים מגע ישיר עם הלקוח למרכז התפעול (Back-office)".
יו"ר דירקטוריון הבנק, דני דנקנר, אמר: "אנו בטוחים ביכולתו של בנק הפועלים לבצע בהצלחה את תוכניות העבודה שאושרו על-ידי הדירקטוריון ולהניב גם בשנת 2009 תשואה חיובית ממשית על ההון העצמי. זאת, למרות אי-הוודאות הגבוהה השוררת בכלכלה העולמית ובמצב המדיני-ביטחוני באזורנו שתגרום לכך שהשנה לא תהיה קלה".
מנכ"ל הבנק, צבי זיו, הוסיף: "למרות התחזיות בדבר האטה משמעותית של הצמיחה במשק הישראלי והמשך אי-היציבות בכלכלה העולמית, אנו מצפים שהפעילות העסקית של בנק הפועלים תמשיך ותניב תשואה חיובית על ההון העצמי"
בהכנת הידיעה השתתפו ישראל הס ורונית גודמן, כלכליסט