בודפשט: גרסת האנדרגראונד
מועדונים בבניינים נטושים, ברים שיגרמו גם לתל אביבים לקנא וסצינת מוזיקה מקומית פורחת. אור אלתרמן גילתה שלא חייבים להיות בני 60 פלוס בשביל לקפוץ לביקור בבירת הונגריה
"אל תגידי מזרח אירופה", נוזף בי אדם, מדריך הטיולים שלנו בעיר. מסתבר שההונגרים מאוד רגישים לשיוך הגאו-פוליטי שלהם. אבל אחרי ארבעה ימים בבודפשט קשה להתעלם מהשיק המזרח אירופאי שיש לעיר הזו. קסם שהופך אותה למעין שילוב משונה בין האסתטיקה של פראג לבתי הקפה הרומנטיים של פריז וחיי הלילה הפרועים של ברלין.
בניגוד לדעה המקובלת, לא חייבים להיות בני 60 פלוס בשביל לקפוץ לביקור בעיר שמציעה חיי לילה פעילים למדי וסצנת ברים עשירה. גם בשעות היום יש לה הרבה מה להציע ומקסים להסתובב בה גם בלי שום מטרה, למרות שלא חסרות כאלו. למען הדיוק, בעיר יש 237 אתרי תיירות קלאסיים, ביניהם: רובע הטירה, הדנובה, בניין הפרלמנט, כיכר הגיבורים והבזיליקה, 223 מוזיאונים וגלריות ומקומות נוספים שיכולים למלא ימים שלמים בלי שום בעיה.
בודפשט של הלילה (צילומים: אור אלתרמן)
בתי קפה בסקווטים
היתרון היחסי והבולט של בודפשט נמצא בפרטים הקטנים, או נכון יותר בבניינים הנטושים. בתי הקפה, הברים והמועדונים המגניבים ביותר נמצאים בסקווטים לא לגמרי חוקיים - שבניגוד ללונדון וברלין, עוד לא הספיקו להתמסחר. ברוב המועדונים תמצאו מעבר לסט דיג'יי רגיל גם הופעות חיות של להקות מקומיות והברים יגרמו לכם לקנא בסצנה שבכלל לא קיימת בישראל. ואפשר גם להוסיף את העובדה שכוס בירה עולה כשבעה שקלים וגם שאר האלכוהול בבודפשט ממש לא יקר.
בודפשט היא עיר גדולה ובניגוד להרבה ערים אחרות, אין לה ממש מרכז של חיי לילה או צעירים. הרובע היהודי, ובשנתיים האחרונות גם הרובע השמיני המשתקם, מציעים לא מעט מקומות בילוי. אבל המועדונים והברים נמצאים במקומות שונים בעיר ולפעמים קשה לאתר אותם, מכוון שחלקם יסתתרו בתוך בניינים הרוסים ומטים ליפול.
אחד המקומות בהם גם תרגישו בבית נמצא ברובע היהודי. שיראיי ממוקם ברחוב קיראי (50 Király st), במבנה שהיה נטוש ועכשיו נמצא בלב סכסוך בין העירייה לבעלים פרטיים. המקום, שמתפרש על פני שלוש קומות, נכבש ושופץ על ידי צעירים יהודים ומשמש נקודת מפגש לקהילה היהודית הצעירה. בקומת המרתף יש גלריה ותיאטרון פרינג' פעיל, קומת הקרקע וזו שמעליה משמשות כבית קפה.
הכי רחוק מבית חב"ד. שיראיי
המקום פעיל מאוד בחגים היהודים ובחנוכה האחרון קיימו שם הדלקת נרות בכל ערב. אבל אין ספק שהמקום הזה הוא הדבר הכי רחוק מכל בית חב"ד. המקום מושך אליו צעירים חילוניים לגמרי וגם כאלה שהם לא בהכרח יהודים והאווירה מזכירה יותר בר שכונתי ממקום עם שיוך דתי כלשהו.
כיאה לבעליו המחזיקים במודעות חברתית וסביבתית מפותחת ביותר (העובדים כולם מתנדבים) מקפידים שם על תוכנית אמנותית אוונגרדית וחתרנית שכוללת גם הופעות של מוזיקאים מישראל, קברט פרוע ברוח המקרא והקרנות סרטים. היהדות מעולם לא נראתה מגניבה יותר ונחמד לשבת שם גם סתם, בלי שום אג'נדה, על כוס קפה.
מקום נוסף שפתוח במשך כל היום ושופץ לטובת הכלל על חורבות של בניין נטוש הוא הסימפלהקרט, שנמצא בבניין שכלפי חוץ נראה מוזנח ומתפרק ברחוב קזינצי (Kazinczy street 14). זהו ללא ספק אחד המקומות המגניבים בעיר. אחרי שעוברים שלושה פתחים שונים מגיעים לחלל גדול המחולק לאזורים שונים. כל חלל נראה כאילו עבר התעללות יזומה של אמן קונספטואלי אחר. בחלל אחד קירות מלאים בנורות אדומות ומסכי טלוויזיה, בחלל אחר ראשי בובות משמשות כמנורות התלויות מהתקרה, בחלל אחר אמבטיה ובקיץ פותחים גם את החצר.
המקום מלא בצעירים כמעט במשך כל שעות היום, שחלקם אף מגיעים לעבוד שם על הלפטופים שלהם. קירות המקום מספקים אינסוף גירויים ויזואליים שיכולים לגרום לכם להעביר שם שעות בבהייה. אוכל ממש אין שם, אבל יש בר המתמחה בצ'אי וכמובן - באלכוהול.
מנורות מראשי בובות. סימפלהקרט
האלכוהול הוא אותו האלכוהול
המועדונים בבודפשט באופן מפתיע מצדיקים עדיין את המונח אנדרגראונד. קהל המועדונים של בודפשט לא שונה בהרבה מזה הישראלי וקרוב לוודאי שתרגישו שם בבית, מלבד אולי לעובדה שמותר לעשן שם בכל מקום. אבל האופנה היא אותה אופנה, מעין קז'ואל מעוצב, האלכוהול הוא אותו האלכוהול (בירה וגרסה מקומית של ייגרמייסטר שנקראת Uunicum) וחיבה לאייטיז, בלקני ולהיטים.
מועדון קורווינטאטו נמצא ב-Blaha Lujza square, Corvin Mall , על גג בניין שפעם היה מרכז קניות והיום הוא נטוש ברובו. לקומת המועדון אפשר לטפס בגרם מדרגות שקירותיו מכוסים בגרפיטי או במעלית תעשייתית שלפעמים גם מוכרים בה אוכל. בקיץ הגג פתוח ובחורף המסיבות נערכות בשני החללים הפנימיים והמאוד מגניבים.
בחלל הגדול שקירותיו מקושטים באלמנטים יפניים של צבעי אדום וציורי גיישות, יש הופעות מוזיקה, ובזה הקטן מנגן דיג'יי. המוזיקה משתנה בכל יום ומציעה קו מוזיקלי שנע בין פופ אלקטרוני לברייק ביט ולהיטים. המועדון פתוח ברוב ימות השבוע וכניסה עולה כ-700 פרוינט, שזה בערך 12 שקל.
צבעי אדום וציורי גיישות. קורווינטאטו
מועדון חביב נוסף הוא סודה (Szóda) ברחוב וושיליני (Wesselényi street 18). קומת הכניסה משמשת בשעות היום כבית קפה המעוצב ברוח הסבנטיז ובערב כבר. הקומה התחתונה היא מועדון צפוף שמלבד לבר ולרחבת הריקודים הקטנה שלו, מכיל גם לא מעט עמדות של כדורגל שולחן, אחד הטרנדים הכי לוהטים במועדוני העיר. הכניסה למקום בחינם.
גודור
(Gödör) שנמצא במבנה שהיה פעם אולם תיאטרון בככר אירז'בט (Erzsébet square) הוא מעט יותר ממוסד מהשניים הקודמים, אבל מציע גם כן בילוי לילי מהסוג שכבר קצת קשה למצוא אפילו בתל אביב. המועדון עצמו ענק וכולל חלל שנראה כמו קפיטריה עם שולחנות וכסאות.
בכל ערב נערכת כאן הופעה אחרת - ממסיבת מוזיקה בלקנית של הרכב בן שישה נגנים, דרך דיג'יי היפ הופ ועד ערב צ'ילאאוט המשלב תקלוט ומוזיקה חיה - והמועדון לחלוטין משנה את פניו. בערב של המסיבה הבלקנית המקום היה מלא עד אפס מקום ואי אפשר היה לזוז או בקושי לרקוד. בערב למחרת, בסט הצ'ילאאוט, כולם ישבו ברחבה המרכזית על כריות ופופים שפוזרו מסביב. הכניסה חינם והערבים העמוסים הם שישי ושבת.
להיט גדול. עמדת כדורגל שולחן בסודה
מלבד מועדוניה של בודפשט, בעיר יש גם לא מעט הופעות של אמנים מחו"ל ואמנים מקומיים. הופעות חיות מכל התחומים (מוזיקה, תיאטרון, מחול) נערכות בכל יום בטראפו (Trafó - House of Contemporary Arts) ב-Liliom street 41, שנראה כמו שילוב מוזר בין מרכז סוזן דלל למועדון הבארבי בתל אביב. בחודש שעבר, למשל, הופיע שם ההרכב המשובח "אריק סומו" שביקר בישראל בשנה שעברה, ובערב שלאחריו הופיעה פטרפי בורי המקסימה ששרה אינדי רוק בהונגרית.
משיחה עם שני האמנים שהופיעו שם נדמה כי הסצנה המוזיקלית בבודפשט לא שונה בהרבה מזו הישראלית. האינדי-האלטרנטיבי נכנס יותר ויותר למיינסטרים וכולם תלויים בחסדיו של הפלייליסט בתחנות הרדיו ההונגרי. השירים של פטרפי בורי כוללים גם כאלה שהיו אסורים עד לפני כמה שנים בהונגריה. בניגוד לנראה על הבמות בישראל, את שתי ההופעות הובילו זמרות דומיננטיות, רוקיסטיות שלא מפחדות להשתולל ולצעוק על הבמה. הקהל כמובן מגיב אליהן בהתאם - בשיא ההתלהבות.
זמרות שלא מפחדות להשתולל. ההרכב "אריק סומו"
ואם כבר הופעות חיות, באוגוסט ייערך בבודפשט בפעם ה-16 פסטיבל סיגט, אחד מפסטיבלי הרוק הגדולים באירופה. רשימת המופיעים עדיין לא התפרסמה אבל בינתיים אתם יכולים להיכנס לאתר ולהמליץ למארגנים את מי הייתם רוצים לראות שם השנה. המפיקים הבטיחו לקחת את זה בחשבון.
אז אם אתם מתים לצאת לחופש תואם מיתון ביעד יחסית קרוב, שאפשר פשוט לבלות בו, לאכול טוב ולשתות הרבה, וגם בניגוד לרוב העולם עדיין לעשן בו בכל מקום ושאפילו יפתיע אתכם, אל תתביישו לבחור בבודפשט, יום יבוא ותוכלו להגיד שאתם גיליתם אותה קודם.
- מחפשים מה לעשות בבודפשט? המדריך השלם לביקור בעיר
- מחפשים איפה לאכול בבודפשט? 5 המלצות קולינריות
- הכותבת היתה אורחת של לשכת התיירות ההונגרית