בריטניה: שיעור הריבית ירד ב-0.5% ל-1%
בממלכה המאחודת ממשיכים לנסות ולהלחם במיתון, ומקצצים את הריבית לשפל היסטורי נוסף. בחודש שעבר הודיע ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, על תוכנית סיוע נוספת לבנקים
נגיד הבנק המרכזי הבריטי, מרווין קינג, הוריד היום (ה') את שיעור הריבית לשפל היסטורי של 1%, לאור מלחמתו במיתון בבריטניה. מדובר בהורדה בשיעור של 0.5%. עד הורדת הריבית הנוכחית עמדה הריבית בבריטניה על 1.5%, שיעור הריבית הנמוך ביותר בהיסטוריה של הממלכה המאוחדת.
ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, הודיע כי הסמיך את הבנק המרכזי הבריטי לרכוש אגרות חוב וניירות ערך מסחריים מהבנקים ומוסדות פיננסים אחרים בהיקף של עד 73 מיליארד דולר.
הורדת הריבית מצד הבנקים המרכזיים, ככלי מוניטרי ללחימה במיתון המתפשט בעולם, היא נשק שהתחמושת שלו הולכת לאזול בקרוב מאוד, ובחוסר ברירה ייאלצו הבנקים המרכזיים לנקוט בגישות פחות מסורתיות למלחמה במיתון העולמי.
ובינתיים בשוק הנדל"ן
הפתעה: מחירי הדיור בבריטניה דווקא עלו
רויטרס
למרות משבר הנדל"ן שפגע בשוק, דיווח בנק המשכנתאות הגדול בממלכה כי מחירי הדיור בינואר עלו ב-1.9%, וכי ישנם סימנים מוקדמים על כך שהשוק מתייצב. יחד עם זאת, מזהיר הבנק כי "שנת 2009 תהיה קשה לשוק הנדל"ן"
זוהי תוכנית החילוץ השנייה לבנקים בממלכה תוך שלושה חודשים, בתקווה לשבור את מחנק האשראי במשק. תוכנית זו מבטיחה לבנקים ביטוח כנגד הפסדים רחבי היקף בגין חובות אבודים שברשותם. הבנקים יצטרכו להתחייב בכתב על הגמשת תנאי האשראי במשק לעסקים ולמשקי בית.
מטרה נוספת לה ישמש הכסף היא הורדת עלויות המימון. באוקטובר 2008 אישרה ממשלת בריטניה תוכנית חילוץ בהיקף של 500 מיליארד ליש"ט, כאשר 10% מהסכום נועד לרכישת מניות בבנקים הגדולים של הממלכה .
על פי הערכות כלכלנים, עמד מרווין קינג, נגיד הבנק המרכזי הבריטי, בפני לחץ כבד להוריד את שיעור הריבית קרוב עד כמה שאפשר לאפס, לאור העלייה בשיעור האבטלה בבריטניה, הנפילה במדד אמון הצרכנים שהגיע בחודש האחרון לשפל של ארבע שנים והתכווצות שיעורי האינפלציה. ללא הורדת הריבית הנוכחית, בוצעו בבריטניה הורדות ריבית מצטברות בהיקף של 3.5% מאז חודש אוקטובר.
התמ"ג הבריטי צפוי לקטון ב-2.7% במהלך השנה הקרובה, כך על פי תחזיות שונות. מדד המחירים לצרכן עלה בחודש דצמבר ב-3.1% בלבד בבריטניה, זאת לעומת 4.1% בלבד בחודש נומבר. כך שמדובר בשיעור הירידה המצטברת הגדול ביותר במדד זה מאז שנת 1997, נתון המראה על גלישה דפלציונית.
אך מנגד, כנראה שישנן סיבות לקובעי המדיניות להחליט שכדאי להפסיק את גל הורדות הריבית. הפאונד הבריטי צנח אל מול הדולר האמריקני ב-27% במהלך השנה האחרונה, ו-15% אל מול האירו. צריך גם לזכור שגל הורדות הריבית, שהחל רק באוקטובר, מתחיל רק בחודשים האחרונים לחלחל לכיסי הצרכנים באמצעות הורדות ריבית מקבילות מצד הבנקים המסחריים. שיעורי ריבית נמוכים כך כך יוצרים למשקי הבית תמריץ נמוך מאוד לשים את כספם בפקדונות בנקאים.
חורף כלכלי בבריטניה
צילום: AFP
מומלצים