שתף קטע נבחר
 

חדש במסעדות בישראל: שבלולים תוצרת כחול-לבן

אחרי שנים של שליטה קולינרית צרפתית, שבלולים כחול-לבן מגיעים לצלחות בישראל. לידיעת המזועזעים: ארגון אונסק"ו הכריז כי בשל ערכם התזונתי, השבלולים הם מזון העתיד

מלבד הבקשה ההיא של נפוליאון לג'וזפין - "אני חוזר הביתה עוד שלושה שבועות, אל תתקלחי" - יש רק עניין צרפתי אחד נוסף שהעולם מתקשה לעכל: הצפרדעים והשבלולים. אפילו השפים המקומיים שלנו, שכבר מיומנים בהכנת קציפת מלפפון מולקולרית עם יד קשורה לאחור, לא יודעים מה לעשות עם הברל'ה החמודים. חוץ מלשיר להם לצאת החוצה, כמובן.

 

אז הנה חומר גלם חדש שהוא אתגר קטן עבורם: שבלולי יבשה מתוצרת ישראל. עד עכשיו ניתן היה להשיג אותם רק קפואים, כשהם כבר ממולאים בחמאת שום ירקרקה. מעכשיו יש גם יבול טרי. אריק מנהיים מחזיק בחוות גידול שבלולים באחד המושבים במרכז הארץ. מאימת הדתיים, הוא מעדיף שלא לחשוף מיקום מדויק. לפני 12 שנה טס במיוחד לארצות הברית, לביתו של פריק שבלולים שגידל אותם במרתף ביתו. מנהיים קנה מהאיש ספר הדרכה, אבל כשחזר לארץ החליט לרדת מהרעיון.

 

לפני כמה שנים גילה ערימה ענקית של שבלולים בחצר ביתו, ואז החליט לשוב לחלומו הישן. מנהיים הוא מקור בלתי נדלה לאלפי פרטי מידע מרעישים וסיפורים מסמרי שיער על עולמם הסוער של השבלולים. הידעתם, למשל, שהשבלול הוא יצור דו-מיני? עם זאת, הוא אינו יכול להפרות את עצמו, אלא זקוק לבן או בת זוג. איבר המין של השבלול נמצא, כמה מקורי, בצד ימין של הראש דווקא, וכששני ברלים מפרים אחד את השני, הם מצמידים ראשים לכמה שעות. התהליך הזה גוזל הרבה אנרגיה, ובמקרה שמדובר בשבלול חלש או עייף, העסק יכול לחסל אותו ולגרום לו להתפגר.

 

השבלול הוא יצור חירש. הוא גם עיוור כמעט לחלוטין. מצד שני, יש לו כנראה חוש טעם משובח. הוא מעדיף אוכל טרי: כרוב, כרובית, חציל, אבטיח, מלון. לכל שבלול יש העדפות קולינריות ברורות משלו, ואם אחד דבק בחצילים, חברו יכול לנשנש רק כרוביות. מנהיים מאכיל את בני טיפוחיו בתערובות לעופות ולדגים שמכילות תירס, גרעיני חמניות כתושים, סובין וסידן, לבנייה איכותית של הקונכייה. השבלולים מתים על זה.


בעל חוש טעם מפותח. חילזון (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

לפני שאוספים אותם למאכל הם עוברים צום של חמישה ימים, כדי לנקות את מערכת העיכול שלהם. משקלו של שבלול יבשה נע בין 15 ל‭22-‬ גרם, קוטר קונכייתו כארבעה סנטימטרים ואורכו כחצי אצבע.

 

400 אלף טון שבלולי יבשה נמכרו בשנה החולפת ברחבי העולם. ארגון אונסק"ו הכריז עליהם כמזון העתיד בשל ערכם התזונתי: כמות גדולה של חלבונים ותכולת שומן אפסית. הטעם? אז זהו, שלא מדובר בטעם דומיננטי, אבל המרקם מזכיר במשהו קורקבנים. במסעדות בשרים ברחבי אירופה מתפקדים שבלולים שקונכייתם ממולאת בחמאה כמנה ראשונה קלאסית בשם אסקרגו, מעין משחק מקדים לפני ההתחרעות על הסטייקים המדממים. דליקטס קטן, שכרוך בהתעסקות עם תופסנים ומזלגות ארוכים. אבל יש גם שפע של אפשרויות קולינריות אחרות. אפשר, למשל, להכין מהם גולש, למלא פחזניות או פטריות.

 

בינתיים, המסעדה היחידה בארץ שמגישה את השבלולים הטריים היא NG בתל-אביב. המסעדה הכריזה על פברואר כחודש השבלולים, והיא מגישה מגוון מנות שיגרמו לכם להתרגל למזון העתיד. תוכלו לקבל שישיית קונכיות ממולאות בחמאה משלושה סוגים: טרגון ויין לבן, חמאת עגבניות ובזיליקום, וחמאת שום ועשבי תיבול. ברל'ה, מתברר, מתחבר מצוין גם לטעמו של סלרי, לכן תוכלו למצוא פה גם מרק קרמי של שבלולים עם סלרי וכרשה. ויש גם מנה של שבלולים המונחים על פטריית פורטובלו עם דוקסל פטריות. העיקר שתצאו מהקונכייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזון העתיד. שבלול
צילום: ערגה אלוני
מומלצים