מזל טוב! דרווין בן 200
היום לפני 200 שנה, נולד אבי תורת האבולוציה. באנגליה החגיגות בעיצומן - מלוות בתערוכות, הרצאות ועימותים בין חסידיו למתנגדיו. בן 200 ועדיין מעורר פרובוקציות
אבי תורת האבולוציה, צ'רלס דרווין, נולד היום (12 בפברואר) לפני 200 שנה. יום הולדתו ה-200 של דרווין, החל באותה שנה בה אנו מציינים 150 שנה לצאת ספרו המפורסם "מוצא המינים", הפך את שנת 2009 ל"שנת דרווין". בכל רחבי העולם, ובפרט במולדתו אנגליה, חולקים מיליונים כבוד לחייו ועבודתו של האיש, שהציע את התיאוריה המקובלת היום על מדענים, בנוגע להתפתחות החיים על פני כדור הארץ.
עוד בנושא: דרווין כפי שלא הכרתם אותו
באנגליה אפשר לדבר על "חג דרווין". בעוד בשאר המדינות, ובכללן ישראל, נותר העיסוק ביום הולדתו של דרווין אקדמי בעיקרו - באנגליה ניתן כבר לחוש, מזה שבועות, באווירת חג. החברה המלכותית לבולים, הוציאה סדרה חגיגית לכבוד המדען, הכוללת בול עם דיוקנו ובולים נוספים, המציגים תמונות משמעותיות מחייו ועבודתו. ביניהם, בול של אי הגלפגוס, בו החל דרווין להגות במוצא המינים; בול של ה"פרושים", אותן ציפורים שעוררו בדרווין הצעיר את התהייה בנוגע למגוון המינים בטבע; ועוד. כל הבולים מציגים פריטים המופיעים בתערוכה המיוחדת של מוזיאון הטבע של לונדון, בה מוצגים מאות פריטים חשובים מחייו של דרווין. תערוכה נוספת, שנפתחה השבוע בביתו של דרווין, מציגה את חדר העבודה שלו וכוללת מסמכים אישיים, יומן ומכתבים שכתב למדענים שונים.
לקטלוג המוצגים מהתערוכה
יום הולדת שמח, אבל לא שקט
כבר לא ילד, דרווין. אבל כוחו עדיין במותניו, לעורר סערות ציבוריות. תורתו החתרנית של דרווין, שבאה לעולם בתקופה בה עדיין האמינו רוב בני האדם כי סיפור הבריאה המוצג בספר בראשית מייצג אמת מוחלטת, מסרבת לרדת מהכותרות וגם עתה, מוסיפים לדון בה, כאילו הוצגה אתמול בפני העולם. יש שיראו בכך כישלון חינוכי או פגם של התיאוריה, שגם אחרי 150 שנה טרם זכתה להכרה מלאה. יש שיראו בכך סימן לעוצמתו של הדרוויניזם – העובדה שהוא נוגע בעצבים החשופים של המין האנושי, בפרט, במעמדו מול מינים אחרים בטבע.
בשבוע האחרון, השיקו מתנגדי תיאוריית האבולוציה קמפיין אנטי-דרוויניסטי על צידי אוטובוסים בלונדון. הקמפיין עורר דאגות בקרב מדענים ומחנכים, בעיקר על רקע סקרים שהופיעו באותו שבוע והראו, שמחצית מהבריטים מטילים ספק בנכונות התיאוריה של דרווין. מספר מדענים החליטו לעמוד בפרץ, ופרסמו מסמך המציג מחדש, 15 עובדות מבוססות, המוכיחות את נכונות התיאוריה של דרווין. "הואיל והתיאוריה הדרוויניסטית עדיין שנויה במחלוקת, גם אם לא בקרב ביולוגים", כתבו המחברים, "תקציר של העובדות, בגינן נחשבת התיאוריה של התפתחות המינים בדרך של ברירה טבעית לעובדה אמפירית, הוא מועיל". התקציר כולל התייחסות לממצאים שנאספו לאורך השנים ומציגים, בין היתר, את התפתחותם של מינים יבשתיים ממינים ימיים.
קריקטורה בעיתון אנגלי מ-1861, המציגה יצור דמוי קוף השואל "האם אני אדם ואח?". הקריקטורה מבטאת את הסערה הציבורית שנוצרה סביב התיאוריות של דרווין (צילום: גטי אימאג'בנק)
דרווין ברשת
חגיגות דרווין מתרחשות גם ברשת הגלובלית. מגוון אתרים מציעים שפע של תכנים בנוגע לחייו ועבודתו של האיש. בולט במיוחד הוא מאגר כתבי דרווין, שהושק לפני כשנה וקלט מאז קרוב ל-2,500 מסמכים, ביניהם כל עבודותיו המדעיות של החוקר, ושפע של מכתבים.
למאגר כתבי דרווין
חגיגות "שנת דרווין ימשכו עד סוף השנה האזרחית. החגיגות יגיעו לשיא נוסף בחודש נובמבר, אז יציינו 150 שנה לפירסומו של הספר "מוצא המינים", בו פרס דרווין לראשונה, את עיקרי תורת האבולוציה בפני העולם.