שתף קטע נבחר

חוק פנסיה חובה? 600 אלף עובדים עוד מחכים

לפני שנה נכנס לתוקפו חוק פנסיה חובה, אך מעסיקים רבים וקרנות פנסיה עדיין מפרים אותו; עובדת במועדונית: "אני חוששת שאם אתלונן, המעביד יפטר אותי"

כבר כמעט שנה רודפת א' (25) ממרכז הארץ אחרי המעסיק שלה כדי שיסדר לה פנסיה. "הוא מתחמק ממני בכל פעם שאני מדברת איתו על זה", היא אומרת. לפני יותר משנה החלה א' לעבוד בטיפול בילדים במועדונית. היא עובדת ארבע שעות בכל יום, ושכרה החודשי עומד על כ-3,500 שקל.

 

זמן קצר לאחר שהחלה לעבוד, קראה לראשונה על הסדר פנסיית החובה. "עד לפרסום, לא ידעתי דבר על פנסיה. אני עדיין צעירה והעניין לא הטריד אותי. התייעצתי עם עובדת ותיקה והיא פנתה בשמי למעסיק, שהתחמק ואמר שלא מגיעה לנו פנסיה. אני חוששת שאם אתלונן יפטרו אותי, ומרגישה במלכוד".

 

א' היא רק אחת ממאות אלפי עובדים במשק, רובם מועסקים במשרדים קטנים או משמשים כעובדי משק, שחוק הפנסיה נותר עבורם בגדר חלום רחוק. שנה לאחר שהחוק המחייב מעסיקים בפנסיה למועסקים נכנס לתוקף, שיעור גבוה מהמועסקים במשק נותר ללא הביטחון הכלכלי המיוחל.

 

הטקס שנערך לפני שנה נחשב להתקדמות היסטורית: לאחר שנים של מאבקים בין ההסתדרות, האוצר והמעסיקים נחתם ההסכם הקובע פנסיה חובה לכל עובד במשק, ובעיקר לאותם מיליון עובדים שלא החזיקו בהסדר כזה - רובם עובדים בעמדות חלשות וללא איגוד מקצועי.

 

שר התמ"ת, אלי ישי, חתם על צו הרחבה המחייב את כלל המעסיקים, אלא שהמציאות הקשה טפחה דווקא על פניהם של העובדים החלשים יותר, שרובם לא מאוגדים. רבים מצאו עצמם ממשיכים לעבוד ללא פנסיה שתאפשר להם להתקיים לעת זיקנה. לדברי ירון טבצ'ניק, מנכ"ל טבצ'ניק יועצים פנסיוניים, "הבעיה היא שאין מנגנון הממונה על האכיפה. הגופים האחראים הם משרד התמ"ת והמזכיר לאיגוד מקצועי בהסתדרות. אלא שהתמ"ת סובל ממחסור בכוח אדם ולהסתדרות יכול לפנות רק עובדים במקום שיש בו הסכם בין העובדים להסתדרות".

 

בימים אלו הוקמה במשרד התמ"ת "ועדת הפיקוח על צו ההרחבה לפנסיה", שבראשה עומדת סגנית הממונה על יחסי עבודה במשרד התמ"ת, עו"ד רבקה ורבנר. "הגיעו אלינו תלונות על אי-קיומו של ההסדר החשוב הזה ואנחנו מתכוונים לפעול בנחרצות נגד קרנות ונגד מעסיקים", אומרת ורבנר. לדבריה, "נשקול גם כמה הצעות להביא לכך שייפתחו קרנות לעובדים. לא נסכים להפרה של זכות בסיסית זו".

 

העובדים נתונים לחסדי המעסיק

בינתיים, עובדים ללא פנסיה בעסקים קטנים (בהם עובדים שניים-שלושה אנשים) או עובדי משק בית ומטפלים בילדים, נתונים לחסדי המעביד, שאיש לא מאלץ אותו לקיים את הצו. לדברי יו"ר ועדת הפנסיה בהסתדרות עמי כהן, עד כה הוסדרה פנסיה לכ-300 אלף מתוך מיליון העובדים שלא היה להם הסדר פנסיה. לדבריו, לרבים אחרים הוסדרה הפנסיה בדרכים אחרות כגון ביטוח מנהלים.

 

אולם, ההערכות הן שיותר מ-600 אלף עובדים נותרו עדיין ללא הסדר פנסיה. לדברי כהן, "אחת הבעיות היא שיש עובדים, כמו עובדי ניקיון בבתים, שעובדים בכמה מקומות, כשכל בית נחשב למעסיק, כך שלעתים יש שבעה מעסיקים - כל אחד לשעות ספורות בשבוע. רבים מבעלי הבית לא מפרישים פנסיה ולא יודעים שהם צריכים לעשות זאת. גם בקרנות הפנסיה לא מתלהבים לטפל בעובד כזה, בשל העמלה הנמוכה. בעיה אחרת היא של מעסיקים המפרים את ההסכם במודע, ולא מסדירים את נושא הפנסיה".

 

הכתבה המלאה התפרסמה היום במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויזו'אל/פוטוס
לא אוכפים את החוק
צילום: ויזו'אל/פוטוס
מומלצים