מה הח"כיות החדשות הולכות לעשות בשבילנו?
אחרי שבירכנו על העלייה במספר הנשים שמייצגות אותנו בכנסת, מגיע זמן השאלות שאנו מפנות לפנים החדשות שלנו במליאה: מי אתן, ומה עשיתן ומתכוונות לעשות בשביל מדינה? או יותר נכון בשביל אזרחיות המדינה
אחרי ששמחנו שהנציגות הנשית בכנסת גדלה ואף יצאנו לבדוק האם זה טוב לנו - חשוב לנו לדעת מי הן חברות הכנסת החדשות ומה עמדותיהן בקשר לקידום נשים. זו הרי לא חוכמה לצפות משלי יחימוביץ', רונית תירוש או לימור לבנת, שכבר הציגו קבלות והישגים בקדנציות הקודמות, להמשיך לעסוק בקידום נשים בכנסת הנוכחית, אבל האם ניתן לצפות שגם הפנים החדשות ימשיכו לעשות למען הנשים בישראל?
- ד"ר רחל אדטו-לוי (קדימה) פועלת שנים רבות לקידום נושא בריאות נשים. ד"ר אדטו הייתה מהוגי הקמת המועצה הלאומית לבריאות האישה ומונתה על ידי שר הבריאות כיו"ר המועצה, תפקיד אותו היא נושאת עד היום. בעקבות הפעילות האינטנסיבית והעלאת הנושא לסדר היום הציבורי, עלתה המודעות לבריאות האישה, ובאה לידי ביטוי בתחומים שונים ומגוונים, בין היתר הכנסת תרופות ייחודיות לנשים לסל התרופות. במסגרת פעילותה לקידום נושא בריאות האישה, ד"ר אדטו ייצגה את מדינת ישראל כמה פעמים במשלחת ישראל לעצרת האו"ם בניו יורק, שדנה בנושאים אלו. בנוסף היא משמשת כנציגת משרד הבריאות בוועדות הכנסת בדיונים הקשורים לבריאות האישה וכן השתתפה כחברה בוועדות מקצועיות רבות במשרד הבריאות.
- אורית זוארץ (קדימה) היא סגנית ראש מועצת קדימה, ובמישור הארצי חברת הנהלת שדולת הנשים בישראל, המתמקדת במעורבות נשים בחברה ובתעסוקה, בקידום חקיקה חברתית ושוויון. במפלגת קדימה הקימה זוארץ צוות רעיוני מדיני על טהרת הנשים ומקדמת פעולות להרחבת התודעה לסכסוך הישראלי-פלשתינאי. זוארץ הקימה גם פורום נבחרות ציבור באזור השרון לפיתוח כלכלי וחברתי.
- מירי רגב (הליכוד) תת אלוף במיל', האישה השנייה שכיהנה בתפקיד דוברת צה"ל וכצנזורית הראשית. במהלך קמפיין הבחירות חרטה על דגלה את נושא הרגישות החברתית, בין השאר בתחום שוויון הזדמנויות לנשים, בעיקר בפריפריה.
- ציפי חוטובלי (הליכוד) מצהירה באתר שלה על כוונותיה לעסוק בתחומים שונים, מדיניים וחינוכיים, אבל לא מזכירה במילה אחת את תחום הנשים והמגדר. גם בביוגרפיה של חוטובלי בת השלושים, האישה הצעירה בכנסת ה-18 לא ניתן למצוא שום רמז לפעילות למען קידום נשים. למעשה, ההשתתפות שלה בתור פאנליסטית קולנית ב"מועצת החכמים" (ערוץ 10) הייתה המקום היחיד בו מצאנו אותה משתלבת כאישה יחידה בין גברים.
- חנין זועבי (בל"ד) בת למשפחה הגדולה והחזקה מנצרת, רווקה בת 39, היא האישה הערבייה הראשונה בתולדות ישראל שתכהן במפלגה ערבית. בחוגי הבית של המפלגה, כמו גם בישיבות הלשכה הפוליטית של המפלגה היא האישה היחידה מול 11 גברים. במהלך קמפיין הבחירות אמרה: "אני אישה דעתנית, אני יודעת מה אני רוצה בחיים שלי, מה הערכים שאני מאמינה בהם, מהו המצפון של הדרך הלאומית. המצפן הלאומי חזק בשבילי ומכוון אותי בכל דבר, בכל בחירה. אני מקווה שיבוא היום שבו יראו בנשים חזקות משאב, לא איום".
- חברות הכנסת של ישראל ביתנו – צריך להקדיש תשומת לב מיוחדת לשלוש חברות הכנסת החדשות של רשימת ישראל ביתנו שמהוות שליש מחברי הכנסת של המפלגה: אורלי לוי, אנסטסיה מיכאלי ופאינה קירשנבאום. שלושתן לא טרחו להצהיר במהלך קמפיין הבחירות על אג'נדה נשית כלשהי או רצון לקידום מעמד האישה. יתרה מכך, אתר המפלגה של ישראל ביתנו הוא האתר היחיד מבין כל אתרי המפלגות השונות, שאיננו מקדיש פרק כלשהו או ענף בתוך המפלגה למען קידום מגזר הנשים. מאידך, אי אפשר לחשוד במפלגה או מנהיגיה בשוביניזם לאור העובדה שכל הנשים ברשימה, כולל חברות הכנסת המכהנות ליה שם טוב וסופה לנדבר, נבחרו אישית על ידי יו"ר המפלגה, ללא פריימריז, למקומות גבוהים וריאליים (5, 6, 9, 10 ו 14).
הזדמנות מיוחדת לנשים
רינה בר טל, יו"ר שדולת הנשים, אומרת על כך: "אחד התפקידים של שדולת הנשים היום הוא לאתגר את הנשים החדשות בכל המפלגות, ללמד אותן את הנושא המגדרי ולהסביר להן את הכובע הנוסף שהן צריכות לחבוש. עשינו זאת בעבר עם חברות כנסת ונמשיך לעשות זאת בעתיד. חלק מהנשים באות לכנסת עם אוריינטציה של נשים משכילות, עצמאיות, שוות זכויות, שאומרות שהן לא יודעות על מה אנחנו מדברים בכלל, התפקיד שלנו הוא להסביר למה אנחנו מתכוונות. אם נשים ממפלגת ישראל ביתנו יגידו לנו "כל אישה שרוצה – יכולה", נענה להן שאביגדור ליברמן הזמין אותן והן לא עשו דבר למען הבחירה שלהן לרשימה, הן לא התאמצו, לא השקיעו כסף בפריימריז. חלק מאיתנו הנשים קיבלו הזדמנות מיוחדת לקפוץ על העגלה של ההצלחה, אבל תפקידנו הוא לעולם לא לשכוח את אחיותינו, שלא קיבלו הזדמנות כזאת ולדאוג לכל הצרכים שלהן על פי יכולתנו".