מקורבים למו"מ על שליט: ישראל סיבכה עצמה
אחרי החלטת הקבינט - מקורות המקורבים למגעים בעסקת שליט מעריכים כי "לא צפויה להיות פריצת דרך בקרוב והדבר רק יעכב את הדיון בעניין הרגיעה". גורמי ביטחון בכירים בישראל: החלטת הקבינט עלולה לעצור את התהליך
"ישראל סיבכה את עצמה בהחלטת הקבינט שהתקבלה היום". כך אמרו אמש (יום ד') ל-ynet מקורות פלסטיניים ומקורות הקרובים למשא ומתן בעניין שחרור החייל החטוף גלעד שליט. לפי שעה, קהיר הרשמית מקפידה לשמור על שתיקה בנושא. גם במערכת הביטחון נשמעת ביקורת על המהלך.
אחרי ההחלטה - כותרות אחרונות:
גורמי ביטחון בכירים בישראל מזהירים שהלחץ שמפעילה ישראל בהחלטת הקבינט עלול להוביל לעצירת כל תהליך ההבנות בינה לבין מצרים והחמאס. לדבריהם, אכזבה מצרית מצעדיה של ישראל עלולה לגרום לכך שהסכם הרגיעה יוותר תקוע והמאבק בהברחות לעזה יופקר. חמור מכך - קיימת סכנה לעיכוב נוסף בעסקת שליט.
בירושלים אומרים כי ההתפתחויות הקרובות צריכות להיעשות בקהיר. לדברי גורמים מדיניים בכירים,
המצרים יעבירו את עמדת ישראל לנושאים ונותנים מטעם החמאס. אם אכן מעוניין החמאס בפתיחת המעברים ושחרור אסיריו - יאשר הארגון פתיחת מו"מ ישיר על שמות האסירים שבמחלוקת.
מאידך, השתיקה המצרית יכולה להעיד על אכזבה מרה מהקשחת עמדת ישראל. הביקורת על מהלכיה של ישראל נשמעה כבר על ידי בכירים בקהיר, ובראשם מובארק. עוד הזכירו במערכת הביטחון, שמצרים נותרה המתווכת היחידה בין ישראל לחמאס. זאת לאחר שניסיונות של הקטארים, הטורקים, הצרפתים ואפילו האמריקנים לא הובילו לשחרור שליט.
"ייתכן שצריך היה להפעיל לחץ על החמאס באמצעות הקבינט", אמר גורם בכיר במערכת הביטחון, "אך החלטה הצהרתית שלנו, שאינה מגובה בצעדים מעשיים לתשלום המחיר עבור שליט - פוגעת למעשה במצרים. לא עשינו שום צעד של ממש, כמו קידום הדיון הפנימי על מספר המחבלים הפלסטינים שאנו מוכנים לשחרר וזהותם".
"ישראל אינה ערוכה לפתרון הסוגייה"
לדברי המקורות המקורבים למגעים, עצם ההתנייה שהציגה ישראל, לפיה תתחיל את המו"מ על הרגיעה אחרי שחרורו שליט - רק מסבכת את המצב. אותם מקורות אף מאשימים את ישראל כי היא אינה ערוכה עדיין לפתרון בעיית שליט ושחרור האסירים הפלסטינים. "ישראל העבירה את הרשימה האחרונה שלה לפני כחודשיים. רשימה זו כוללת פחות מ-200 שמות, כשרשימת החמאס כוללת 450 אסירים 'כבדים', וזה אומר שהפערים עדיין עמוקים".
"לכן", אמרו המקורות, "לא צפויה להיות פריצת דרך בקרוב בסוגיית שליט והדבר רק יעכב את הדיון בעניין הרגיעה". עוד טוענים המקורות כי הרגיעה במובן של הפסקת אש כבר קיימת בפועל ולכן ישראל בדרישתה מביאה להקשחת עמדת חמאס, בעיקר מול מצרים.
המקורות ציינו כי ההחלטה הישראלית פוגעת בעיקר באמון בין ישראל ומצרים ומקשה על מצרים
במלאכת הגמשת עמדות החמאס בכל הסוגיות ובראשן - שחרורו של שליט. ההערכה כעת היא כי ההחלטה הישראלית התקבלה בראש ובראשונה משיקולים פוליטיים פנימיים.
עם זאת, ולמרות העמדה הנוקבת שהציגו, טוענים המקורות כי יש עוד פתח לתקווה. "למרות שנראה כי ההחלטה סותמת את הגולל על אפשרות לפתרון סוגיית שליט בתקופת הממשלה הנוכחית - ישנם מגעים שמתנהלים כדי להחזיר את המשא ומתן למתווה הקודם שלו, קרי - רגיעה, ולאחר מכן שחרור שליט, או השגת רגיעה ובמקביל שחרור החייל", אמרו.
יצוין כי בשלב זה אין עדיין החלטה על מועד לכינוס ועדת רמון, להקלת הקריטריונים לשחרור אסירים נוספים. בירושלים ממתינים לחמאס שיתכופף, ובמצפה הילה ימשיכו להמתין לשובו של גלעד שליט הביתה.
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 969 ימים.