שתף קטע נבחר

שו"ת: האם צריך שתי סקירות בהריון?

השבוע נראה שהריוניות רבות קצת בלחץ. קיבלנו למדור לא מעט שאלות מנשים שממש קרובות ללידה ולא רגועות: קיסרי או טבעי, כיווצי שרירים, סקירות בהריון, דולות ואפידורל - אתן שאלתן וזהר כרמי מנסה להרגיע

מה זה מנח רוחבי, האם מספיק שהתינוק יתהפך כדי שתהיה לידה ולא ניתוח קיסרי, האם כיווץ והכנסת הבטן פוגעים בעובר, למה לעשות את כל הסקירות במהלך ההיריון והאם צריך דולה בלידה עם אפידורל. השבוע היו לנו שאלות של לחץ וחרדה והמדור נזעק לעזרה.

 

שאלה:

אני בשבוע 34 להריוני השני לאחר לידה בניתוח קיסרי. בבדיקת האולטרסאונד אמרו לי שהתינוק במצג רוחבי במשקל 2,200 ואם לא יתהפך יהיה צורך בניתוח קיסרי נוסף. האם נכון שגם אם התינוק יתהפך הוא יהיה גדול מדי מכדי להיכנס לתעלת הלידה?

 

תשובה:

אכן אם מגיעים ללידה כשהתינוק במצג רוחבי, לא ניתן ללדת דרך הנרתיק. היכולת של התינוק להתהפך תלויה במשקלו, במבנה וטונוס הרחם. כלומר למשל, בהיעדר צירים, בכמות מי השפיר ובגורמים נוספים.

 

ההיפוך ממצג רוחב למצג ראש הוא קל יותר יחסית, לעומת היפוך ממצג עכוז. אין כל בסיס לחשש שאם התינוק יתהפך למצג ראש, תהיה מניעה לנסות לידה נרתיקית, להיפך. בשבוע 34 הערכת משקל של 2,200 ק"ג הינה תקינה ביותר, אחוזון 50, ממש "מקום טוב באמצע", כך שהחשש כי התינוק יהיה גדול מכדי להיכנס לתעלת הלידה, על בסיס הנתונים שמסרת, הינו חשש לא מבוסס.

 

חשוב לתת את הדעת על הסיבות לקיסרי הקודם שעברת, האם היה ניתוח אלקטיבי או ניתוח חירום, מדוע נותחת, האם הלידה לא התקדמה, האם ראש התינוק ירד באגן ואם כן, עד איזה שלב. כלומר, התמונה מורכבת מיותר מאשר הערכת המשקל, שכאמור הינה תקינה ביותר.

 

שאלה:

בזמן שינה אני נוטה לכווץ את שרירי הבטן והישבן. זו לא התכווצות שרירים, אלא כיווץ אקטיבי של כמה שניות. אני לא מצליחה לשלוט בזה ולהפסיק. האם זה מזיק לעובר?

 

תשובה:

הכיווץ עצמו של שרירי הבטן והישבן אינו מפריע ואינו פוגע בעובר. מה שעולה משאלתך זו תחושה משמעותית של אי נוחות גופנית ורגשית. את מתארת מצב שבו אינך שולטת בכיווץ, מצב בו את מעוניינת להפסיק לעשות פעולה גופנית מסוימת ואינך מצליחה. לדעתי, על התיאור הזה יש להתעכב ולהתבונן בתשומת לב.

 

ישנן שיטות שונות לעבודה משולבת של גוף ונפש, שיכולות לעזור מאוד לתחושת השליטה בגוף ולמצב הרגשי שלך, שמושפע כמובן מכל המצב ההריוני, ההורמונאלי ובכלל. שיטה בעלת עומק רב הינה שיטת גרינברג, המשלבת אבחון בכפות הרגליים ועבודת גוף ונשימה. כמו כן, שיאצו יכול לאפשר רגיעה, התבוננות במה שעובר עלייך ומתן תשומת לב לאיזון הגוף והרגשות. בכל מקרה, חשוב תמיד לבחור מטפל/ת המתמחה בעבודה עם נשים בהריון, על מנת שלא לגרום נזק.

 

שאלה:

האם חשוב לעשות את שתי הסקירות בהריון, האם רק המורחבת מספיקה ומה ההבדל ביניהן?

 

תשובה:

במסגרת סל הבריאות ישנו כיסוי לסקירת מערכות בסיסית אחת במהלך ההיריון, בה נסקרות מערכות העוּבּר אך לא כולן. לכן נשים רבות אינן מסתפקות בסקירה זו ובוחרות לבצע לפחות סקירה אחת מורחבת במהלך ההיריון.

 

השאלה האם לבצע את שתי הסקירות, הן המוקדמת והן המאוחרת, היא שאלה שהרבה נשים טרודות בה. ישנם רופאים הגורסים כי הסקירה המוקדמת היא החשובה ביותר, ואחרים הממליצים לא לוותר על המאוחרת דווקא. כדאי לדעת שבחו"ל, למשל בארה"ב, לא מבצעים כלל סקירה מוקדמת, אלא רק בארץ. כלומר, מותר לך להניח שאם בארה"ב לא מבצעים כלל סקירה מוקדמת אלא רק סקירה מאוחרת, אזי זו הסקירה עליה לא כדאי לוותר.

 

שאלה:

האם יש טעם לקחת ליווי של דולה ללידה שבטוח אקח בה אפידורל? אני לא רוצה לידה טבעית, אבל כן רוצה מישהי שתרגיע אותי ושיודעת מה היא עושה.

 

תשובה:

השאלה אם לקחת דולה או לא נעוצה בשאלה האם את מרגישה שאת זקוקה לתמיכה בלידה או לא. האפידורל אינו פקטור בהחלטה האם לקחת דולה. לעיתים אף להיפך: פעמים רבות הדולה עובדת יותר קשה לאחר ביצוע האפידורל מאשר לפניו, משום שלאחר האפידורל חשוב להמשיך לייצר תנועה בגוף האישה היולדת, וזה הרבה פחות קל לביצוע כשהרגליים שלך אינן בתנועה חופשית ולעיתים ממש בתחושת שיתוק.

 

לאחר האפידורל, כדי לעזור ללידה להמשיך להתקדם, תשקיע הדולה מאמצים רבים בתנועתיות, בהנחיה נכונה לנשימות, בהחלפת תנוחות במיטה ובכלי עבודה נוספים, כגון לחיצה על נקודות שיאצו, רפלקסולוגיה, עבודה בדמיון מודרך, שמנים אתרים ועוד. הכול לפי העדפות היולדת, מומחיות הדולה והתקדמות הלידה כמובן. כלומר, אם את חשה צורך בתמיכה, דולה יכולה לעזור לך מאוד ואת ההחלטה על האפידורל אפשר להשאיר לחדר הלידה.

 

  • גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן .  

 

  • זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים