שתף קטע נבחר

מחאת 'פרי הגליל': "סגירת המפעל - סגירת העיר"

מאות העובדים מתבצרים לקראת ההחלטה על מינוי כונס נכסים, וראש המועצה המקומית חצור הגלילית מודאג: "בירושלים לא מתעשתים, האבטלה תגיע ל-30 אחוז". ישי בא לבקר, נתניהו הביע דאגה ולבני התקשרה והבטיחה לסייע

כ-300 עובדי "ויטה פרי הגליל" בחצור הגלילית התבצרו מאז הבוקר (יום ב') בפתח המפעל, שם שרפו צמיגים ונעלו את שערי הכניסה, לקראת הדיון בבקשה למנות למפעל כונס נכסים. במפעל נמצאת סחורה בשווי מיליונים. העובדים מתכוונים להישאר ולשמור שאיש לא יוציא משם ציוד וסחורה.

 

"השופט עלול לחרוץ את גורלם של עובדים שברגע אחד ייזרקו לביתם אחרי 30 ו-40 שנים של עבודה. אם זה היה קורה לבנק בישראל, אני בטוח שהיו עוזרים לו מיד בהזרמת מיליארדים". כך אמר יו"ר ועד העובדים, לקראת ההחלטה שעלולה להוביל לסגירת המפעל.

 

"אנחנו מפעל משגשג, פנינת הגליל, ומישהו החליט ברגע אחד לייבש את היופי הזה", הוסיף יו"ר הוועד, מוטי חזיזה, שהתקשה להסתיר את כאבו. מחר אמור בית המשפט המחוזי בחיפה להחליט האם הוא מקבל את בקשת הבנקים למנות למפעל כונס נכסים.


"שהשופט יבין שהוא חורץ גורל" (צילום: אביהו שפירא)

 

סימה, עובדת המפעל כבר 20 שנה, פנתה בתחינה לחברי הכנסת והשרים להתערב מיידית במצב.

 "רק לפני חודש או חודשיים הם ביקשו שנצביע להם והבטיחו לעזור לכלכלה ולחינוך בפריפריה. עוד מעט זורקים אותי הביתה ואני לא יודעת איך אסתכל לילדים שלי בעיניים כשאני לא יכולה לתת להם דברים בסיסיים שכל ילד בגילם מקבל".

 

עובדי המפעל פנו גם אל לבו של השופט, וקראו לו להבין כי מדובר בחריצת גורל לאנשים שסיכוייהם למצוא היום עבודה חדשה קלושים: "אני מקווה שהשופט יביט לעובדים בעיניים רגע לפני שיאמר את דברו, שיראה האם הבנקים עשו באמת הכל כדי ללכת לקראתנו, או שמדובר בעוד ניסיון לפגוע בעתיד האוכלוסייה בפריפריה", אמר חזיזה.

 

"הבטיחו דיון מיוחד בממשלה"

ראש המועצה המקומית חצור הגלילית, שמעון סויסה, אמר ל-ynet: "זה יום עצוב עבור חצור הגלילית. האנשים בירושלים לא מתעשתים ולא מבינים שסגירת המפעל היא סגירת היא סגירת העיר. פניתי היום למשרד ראש המשלה והם הבטיחו שיהיה דיון מיוחד בנושא. אם המפעל הנחשב לרווחי ייסגר, יביא הדבר את אחוזי האבטלה ביישוב ליותר מ-30 אחוזים, דבר שהוא לא שכיח במדינת ישראל. משרד האוצר צריך לתת ערבויות והבנקים צריכים לדעת לוותר".

 

שר התעשייה המסחר והתעסוקה אלי ישי בא לביקור במקום, נפגש עם נציגי העובדים וראש המועצה, ואמר: "חייבים לעזור למפעל ולמנוע את סגירתו. מעבר לכאב העצום של עובדים חסרי פרנסה, הרי שלמדינה כדאי להשקיע כסף בסיוע למפעל - זה יהיה זול יותר מלשלם להם פיצויים ודמי אבטלה".

 

במהלך פגישתו עם ישי, צלצל הטלפון של יו"ר המועצה סויסה. על הקו: שרת החוץ ציפי לבני - יו"ק מפלגתו של סויסה, קדימה. הוא ביקש ממנה לשוחח עם שר האוצר ופקידיו ועם יתר המשרדים שיכולים לסייע, עוד לפני החלטת בית המשפט - ואם לא, אז אחריה. לבני הבטיחה כי תפעל כדי לעזור. במקביל, הביע יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, דאגה לגורלם של העובדים.

 

לא רק העובדים נפגעים

בשל הגשם התכנסו העובדים בחדר האוכל של המפעל, שם פנה אליהם מזכיר ההסתדרות במרחב הגליל העליון, יונה פרטוק. "זו מחאה חברתית אמיתית ולא כינוס של סיסמאות", אמר. "בשנה האחרונה נציגי הועד ואני נסענו כמעט 12 אלף ק"מ לכל משרד ממשלתי ולכל גורם שהבטיח לנסות ולעזור, היינו מוכנים להיפגש אפילו עם השטן רק כדי לשמור על מקום העבודה שלכם.

 

"אני מקווה שהשופט יהיה עירני ויבין לאן מוליכים אותו הבנקים, וגם המדינה תבין לאן הולכת הפריפריה ולאן מנסים גם הבנקים להוליך אותה.

 אנחנו נקבל כל החלטה שתהיה למען העובדים ונשתף פעולה עם הבעלים, הרוכשים או המפרקים - כי את ההישגים והתוצרת הרווחית של מפעלי פרי הגליל שרואים בכל מקום במדינת ישראל, לא ניתן לאף אחד להפסיק", הוסיף פרטוק.

 

לצד העובדים שנפגעים ישירות, ישנם גם תושבים נוספים בחצור הגלילית שיספגו את המכה הכואבת. אלי אלוש רכש לפני מספר חודשים משאית בחצי מיליון שקלים שבעזרתה החל להוביל באופן פרטי את הסחורה מהמפעל לרשתות השיווק ולחנויות. "זה פשוט אסון כלכלי, אני לא יודע מה אני אעשה עכשיו", הוא אומר. "לקחתי התחייבויות כספיות גדולות כדי לקנות את המשאית ועכשיו אני כמו כל העובדים כאן - אשאר בלי פרנסה וגם עם חובות כבדים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפעל סגור
צילום: אביהו שפירא
"במקום לעסוק בכיסאות - בואו לכאן"
צילום: אביהו שפירא
התקשה להסתיר את כאבו. חזיזה
צילום: אביהו שפירא
יום עצוב. סויסה
צילום: אביהו שפירא
ישי עם העובדים. חייבים לעזור
צילום: אביהו שפירא
מומלצים