"עובדי פרי הגליל טועים בהבנת המהלך"
המנהל המיוחד של ויטה פרי הגליל טוען שהעובדים טועים בהבנת כוונת הבנקים: אנו רוצים למנוע את סגירת המפעל ולאפשר את מכירתו כעסק חי. בהסתדרות לעומת זאת טוענים: הליך של כינוס נכסים עלול להביא לסגירה ולפיטורים
עובדי מפעל פרי הגליל בחצור הגלילית ממשיכים במאבקם נגד מינוי כונס למפעל. החל מהבוקר (ב') מתבצרים העובדים בתוך מתחם המפעל, לאחר שהבנקים הנושים, לאומי ודיסקונט, הגישו אתמול לבית המשפט המחוזי בחיפה בקשה למכירת פעילות המפעל לשתי החברות שהגישו הצעות רכישה - פריניר של יעקב צסקלה וזנלכל, במסגרת הליך של כינוס נכסים.
מכירת המפעל לשתי חברות אלה, הנחשבות למתחרות של ויטה פרי הגליל, כפופה לאישור הממונה על ההגבלים העסקיים במשרד התמ"ת, רונית קן, ולכן
אינה יכולה להתבצע באופן מיידי. בעקבות אי הבהירות בנוגע לעתיד ויטה פרי הגליל, החליטה הנהלת הבורסה היום להשעות את המסחר בניירות הערך של החברה.
העובדים חוששים כי אם תתעכב מכירת המפעל ותאושר הבקשה לכינוס נכסים, המפעל ייסגר בסופו של דבר, והעובדים יאבדו את הזכויות שצברו. לפיכך, דורשים בהסתדרות לקבל את ההצעות להסדרי נושים, שנדחו על ידי הבנקים - כיוון שהצעות אלה אינן כפופות לאישור הממונה על ההגבלים העסקיים.
הדיון בבקשה יתקיים מחר ב-14:00, והעובדים מתכננים לקיים הפגנה מול בית המשפט.
העובדים ריתכו הלילה את שערי המפעל, ואינם מאפשרים כניסה ויציאה של משאיות וכלי רכב. בתחילה תכננו העובדים לקיים היום שביתת אזהרה של ארבע שעות בלבד, אך אז, לדבריהם, הודיעו להם על בקשת הבנקים, והם החליטו להחריף את הצעדים.
"חבית אבק שריפה חברתית"
יו"ר ועד העובדים, מוטי חזיזה, אמר: "אנחנו במלחמה על הבית. האירועים רודפים אותנו כנראה הרבה יותר מהר ממה שחשבנו. כנראה שמנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור, החליטה לחסל את הפרנסה שלנו. אנחנו נושאים את עיננו היום לבית-המשפט ומתחננים שלא יאשר את הבקשה. למפעל הזה יש רווח תפעולי נאה ביותר, ואין סיבה שילך לכינוס".
מאבק העובדים, הבוקר בפרי הגליל (צילום: עידו בקר)
המנהל המיוחד: העובדים טועים בהבנת המהלך
ויטה פרי הגליל מנוהלת כיום על ידי עו"ד עופר אטיאס, המנהל המיוחד שמונה על ידי בית המשפט לבקשת הבנקים הנושים. לצדו של אטיאס מונה רו"ח דייב גל, שהתמקד בבדיקת ההיתכנות של הסדרי נושים ללא רכישת המפעל.
לטענת אטיאס, העובדים וההסתדרות טועים בהבנת כוונת הבנקים: "כונס הנכסים רוצה לבצע הפעלה של המפעל למשך פרק זמן של שבעה חודשים, במטרה לאפשר את מכירת העסק כעסק חי. כל הפעילות של הכונס תתמקד בפעולות שימנעו סגירה".
לדברי אטיאס, "דיסקונט ולאומי הגישו ב-15 בינואר בקשה לכינוס נכסים, והדיון הראשוני בבקשה התקיים ב-19 בינואר. במסגרת אותו דיון סוכם שיהיה פסק זמן של כחודש ימים, במסגרתו יתקיימו הפעלה חלקית של המפעל בתנאים של כדאיות כלכלית, וייבחנו גם הצעות רכש וגם הצעות להסדר נושים.
"אנחנו במלחמה על הבית". ההפגנה הבוקר (צילום: אביהו שפירא)
"לאחר שההצעות להסדר נושים כשלו, ונדחו בידי שלוש אספות נושים שהתקיימו, נותרה על הפרק רק הברירה של מכירת פעילות החברה והנכסים שלה, במסגרת של הליכי כינוס. במהלך החודש שעבר מאז הדיון בבית המשפט, התקבלו שתי הצעות לרכישת המפעל, בידי החברות פריניר וזנלכל.
"לכן, אנחנו מבקשים מבית המשפט פסק זמן של שבוע ימים כדי לנסות למקסם את ההצעות ולקבוע מי מהן היא ההצעה הטובה ביותר. כמו כן אנחנו מבקשים לאחר בחירת ההצעה הטובה ביותר, לבצע הפעלה זמנית של החברה באמצעות אותו גורם שייבחר, למשך שבעה חודשים. זאת, כיוון שהמכירה כפופה לאישור הממונה על ההגבלים העסקיים. ההפעלה תהיה במימון הגורם שייבחר, אבל תחת השגחה של כונס הנכסים".
מדוע ההפעלה צריכה להיות במסגרת הליך של כינוס נכסים?
"כיוון שהגורם לא אושר וייתכן שלא יאושר ברשות להגבלים עסקיים, לא ניתן למסור לו את המפעל, ולכן המפעל צריך להיות תחת השגחת כונס נכסים.
"אי אפשר למכור כעסק חי ללא הליך כינוס הנכסים, המתבצע לצורך אכיפת השיעבוד שהוטל על נכסי החברות לטובת הבנקים. כונס נכסים לא יכול להחליט שום דבר בלי אישור בית המשפט, והפעילות שלו מתמקדת במניעת הסגירה.
"אם הממונה על ההגבלים העסקיים לא תאשר את המכירה מחד, או אם לא תאושר תקופת ההפעלה של שבעה חודשים מאידך, אז אנחנו נעמוד עם הגב לקיר וזה עלול להביא לסגירת המפעל. אבל לנו אין כוונה לסגור את המפעל - אנו מעוניינים במכירתו".
גורמים בבנקים הטילו הבוקר את האחריות על עתיד המפעל על הרשות להגבלים עסקיים: "הודענו לכל המעוניינים שנמחל על עשרות רבות של מיליונים של החוב. אנחנו מקווים שהממונה על ההגבלים העסקיים לא תסגור מפעל".
הרשות להגבלים: הבדיקה כבר החלה כדי לתת מענה מהיר
מההסתדרות נמסר בתגובה
כי "במצב של כינוס נכסים לעובדים אין שום שליטה, והם אלה שמשלמים את המחיר, כיוון שהם עלולים למצוא את עצמם בכל רגע ללא עבודה. הבנקים רוצים הליך של כינוס כדי לקבל שליטה מלאה".
מרשות ההגבלים העסקיים נמסר: "ברשות בוחנים את המשמעות של כל הצעות הרכש שקיבלו הבנקים לפי הקריטריונים הקבועים בחוק. הבדיקה התחילה עוד בטרם קבלת הודעות מיזוג, על מנת לתת מענה מהיר ככל הניתן תוך כדי בחינת הבעיות התחרותיות שעלולות להיווצר. אנחנו עושים את הבדיקה מתוך הכרת חשיבות הנושא ורצון לתת מענה מהיר ככל הניתן".
מהרשות נמסר עוד כי החברות פריניר וזנלכל פנו לאחרונה לרשות וביקשו לבדוק בצורה מקדמית את היתכנות המיזוג שלהם עם ויטה פרי הגליל, והבקשות נבחנות. במקביל, מתנהלת במשרדי הרשות להגבלים חקירה נגד צסקלה, בעלי פריניר, בחשד למיזוג שלא כדין לפני כשנה וחצי עם חברת מילוז. בשל כך, עלה חשש כי קן לא תאשר את המיזוג של פריניר עם ויטה.