גרנולה וטופו: תענוג למנוע דלקת
פיליס גלזר מספרת על הדיאטה ה"אנטי-דלקתית" (שהיא יותר טעימה ממה שזה נשמע) ומגישה שני מתכונים בריאים במיוחד
קוראים לה "הדיאטה האנטי-דלקתית", אולם זו לא דיאטה בדיוק, אלא יותר דרך חיים. לפי גורו הבריאות האמריקאי ד"ר אנדרו וויל ועוד רבים וטובים, הדיאטה האנטי-דלקתית היא הדבר הבא. מדובר על שמירה על תפריט שאמור להקטין את הסיכון לחלות במחלות לב, לעזור בלהורדת רמות הטריגלצרידים ולחץ הדם ולתרום להרגעת פרקים רגישים וכואבים. הדיאטה מבוססת על מחשבה שמצבי דלקת בגוף שקיימים בגוף לאורך שנים גורמים למחלות כרוניות. התפריט האמריקאי הטיפוסי, לדוגמא, כולל יותר מדי מזונות שעשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 6 (שנמצאות במזונות מעובדים ומזון מהיר), ומעט מדי חומצות שומן מסוג אומגה 3 (שמצויוות למשל בדגי מים קרים, בפשתן ובאגוזי מלך). לפי שיטה זו, כשהאיזון מופר, מתפתחת דלקת.
(צילום: שירן כרמל)
התפריט האנטי-דלקתי משתנה מאסכולה לאסכולה, אך באופן כללי מומלץ:
- לאכול המון פירות וירקות – עם הקליפה כמובן
- לאכול ממזונות שעשירים באומגה-3
- לשפר את איכות הפחמימות שאוכלים ע"י שימוש במוצרים בעל ערך גליקמי נמוך כמו: קמח מלא, דגנים מלאים כמו בורגול ואורז מלא ולהימנע מצריכת פחמימות מעובדות כמו אורז לבן
- להימנע מאכילת מוצרים מתועשים ולהעדיף חומרי גלם בסיסיים
- לצרוך חלבון ממקורות דלי שומן (כמו עוף), להפחית כמה שיותר אכילת בשר אדום ולשלב הרבה קטניות תפריט
- להימנע מצריכת מוצרי חלב שמנים (עדיף לאכול יוגורט פשוט בתוספת פירות במקום הסוגים הממותקים ומומלץ לאכול גבינת ריקוטה שהיא דלת שומן באופן טבעי)
- להימנע מאכילת שמנים רב-בלתי רוויים כמו חריע, חמניות, תירס ולהעדיף על פניהם שמן זית בכבישה קרה, שמן קנולה ושמן קוקוס
- להרבות באכילת תבלינים שנחשבים אנטי-דלקתיים כמו ג'ינג'ר וכורכום
(צילום: ירון ברנר)
טופו ברוטב כוסברה
מתכון של ד"ר אנדרו וויל
מי ששונא כוסברה יכול להשתמש בעלי תרד קצוצים או בפטרוזיליה. את מלח הים להשרייה אפשר לגוון בפתיתי מלח בטעם רוזמרין או בניחוח מעושן.
המרכיבים (ל-4 מנות, 165 קלוריות כ"א):
450 גרם טופו מוצק
1 כף מלח ים
לרוטב:
2 כפות שמן קנולה
2 כפות ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
1 כוס עלי כוסברה דחוסים
2 כפות רוטב סויה
2 כפיות סוכר דמררה
אופן ההכנה:
- חותכים את הטופו ל-4 פרוסות עבות ושמים בסיר יחד עם 3 כוסות מים קרים ומלח. שורים 30 דקות.
- מעבירים את הסיר לכיריים מביאים לסף רתיחה על אש בינונית-קטנה. מקטינים את האש ומבשלים על אש קטנה 5 דקות.
- הרוטב: מחממים את שמן הקנולה במחבת ומוסיפים את הג'ינג'ר. מקפיצים דקה ובוחשים פנימה כוסברה, רוטב סויה וסוכר. מבשלים 5 דקות על אש גבוהה בבחישה מתמדת. מורידים מהאש.
- מוציאים את הטופו מהסיר, מסננים ומניחים בצלחת מחוממת. יוצקים למעלה את הרוטב ומגישים.
(צילום: אסף אמברם)
גרנולה ביתית ודיאטטית
חברתי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת של שרותי בריאות כללית מסרה את המתכון הבא והיא מציינת שהתערובת שכוללת "כל מיני דברים בריאים ביחד", נוצרת ללא חימום ושאפשר לשמור אותה במקרר חודשיים-שלושה. המנה המומלצת היא 3-5 כפות ליום עם חצי כוס עד כוס חלב או עם יוגורט (כמות הקלוריות דומה לזו שמכילות 2 פרוסות לחם עם ממרח דל קלוריות), ניתן לגוון את המרכיבים שבה ("יש לי פציאנטים שמוסיפים דברים כמו פרג או שומשום"), ואפשר להשתמש בה כתחליף ל-2 כפות קמח, לקלות אותה במחבת טפלון בלי שמן ולפזר על סלט, או פשוט להוסיף אותה למגוון מאכלים אהובים.
טיפ שלי: אין לקנות פשתן טחון כי הוא מתחמצן בקלות. עדיף לטחון אותו לבד. פשתן שלם או טחון יש לשמור במקרר, עד שלושה חודשים.
המרכיבים (כ-1/4 3 כוסות):
1 כוס שיבולת שועל רגילה (גסה)1/2 כוס פשתן טחון טרי
1/2 כוס נבט חיטה
1/2 כוס סובין שיבולת שועל
3 כפות גרעיני חמניות
2 כפות גרעיני דלעת
2 כפות אגוזי מלך קצוצים גס
5 יחידות פרי מיובש כמו תאנה, תמר או משמש, קצוצים
2 כפות גדושות חמוציות (קרנברי) מיובשות
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים ביחד ושומרים בצנצנת סגורה במקרר.