הצלה לעובדים: ביהמ"ש דחה ההסדר בויטה
המחוזי בחיפה החליט לקבוע לחברה הקפאת הליכים עד ל-1 במרץ, ובינתיים הורה לחברות שהציעו לרכוש את המפעל לשפר את הצעותיהן. נציג הבנקים אמר בדיון כי קיימות שתי הצעות לרכישת המפעל, ושתי הצעות נוספות יימסרו עם מינוי הכונס. פרקליטת העובדים: "הבנקים לא חושבים על אף אחד אחר, לא על הנושים האחרים, ובטח שלא על העובדים"
בית המשפט המחוזי בחיפה דחה היום (ג') את ההכרעה במשבר ויטה פרי גליל. בית המשפט קבע לחברה הקפאת הליכים עד ל-1 למרץ, ובינתיים הורה לחברות שהציעו לקנות את המפעל לשפר את הצעותיהן. המשמעות היא סיכוי להצלת המפעל ועובדיו. בהמשך יתקיימו אסיפות נושים לאישור ההצעות.
הדיון הבא בבית המשפט נקבע ליום חמישי ה-5 במרס, מה שנותן בפועל למנהל המיוחד אורכה נוספת של חמישה ימים להגיע לפתרון ללא כינוס נכסים.
הדיון בעניין עתיד מפעל ויטה פרי הגליל החל היום בצהרים. הבנקים הנושים, לאומי ודיסקונט, ביקשו מבית המשפט למנות מטעמם ככונסי נכסים את עורכי הדין עופר אטיאס ורון חכים. זאת, כדי לבצע הליך של התמחרות שיימשך שבוע, בין גורמים שכבר הציעו הצעות לרכישת התשלובת כעסק חי - פרי ניר וזנלכל - ובין גורמים העתידים להציע הצעות כאלה.
- ראשי רשויות בצפון: היום פרי הגליל, מחר כולנו
- ועדת הכספים קראה: "לעכב ההכרעה"
- העובדים חסמו כביש: "מי יעזור לנו"?
השופט אלכס קיסרי כתב בהחלטה: "נראה לי כי יש מקום לאפשר למציעים שכבר הציעו ולכל מציע נוסף, להגיש הצעה שתוכל להיות מובאת בפני אסיפות הנושים על מנת לתת הזדמנות נוספת להסדר. מתן אפשרות כזאת, אינו סותר ואינו אמור להיות מנוגד לאפשרות אותה מעלים המבקשים בבקשה זו לפיה ינוהל מו"מ עם מציעים המעוניינים רק לרכוש את פעילות החברות (הצעות שכמובן הן שונות במהותן מהצעות המובאות לאסיפות נושים כהצעות של הסדר)".
"כיוון שכאמור ממילא הצעות לרכישת הפעילות מצריכות אישורים של הממונה על ההגבלים העסקיים, ולדעתי גם הבקשה החלופית של המבקשים לפיה תהיה התקשרות עם מציע זוכה בהסכם לניהול, אם כי אין בדעתי להכריע בכך בשלב זה, נראה לי כי לעת הזאת ידחה הדיון בבקשה ויתקיים במועד מאוחר יותר, כפי שיפורט להלן", כתב השופט.
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אמר בתגובה: "בית המשפט נתן למעשה מסיכת חמצן של שמונה ימים למפעל. עכשיו מגיע תורה של המדינה. שמענו היום הרבה פוליטיקאים שהצהירו על תמיכה בוויטה. אנו קוראים לממשלה לנצל את שמונת הימים הללו כדי להיכנס לעובי הקורה ולהתערב כדי להגיע להסדר שיציל לא רק את עובדי ויטה אלא את חצור הגלילית כולה".
במהלך הדיון אמר אטיאס, המשמש כמנהל המיוחד של ויטה פרי הגליל לאחר שמונה לתפקיד על ידי בית המשפט לבקשת הבנקים, כי קיימות שתי הצעות רכישה: של פרי ניר ושל זנלכל. הוא הוסיף, כי שתי הצעות נוספות יימסרו מיד עם מינוי כונס הנכסים. לדבריו, הצעת הרכש של פרי ניר מתייחסת לרכישת כל התשלובת ואילו ההצעה של זנלכל מתייחסת לרכישת פרי הגליל בלבד. ההחלטה בעניין כפופה לאישור הממונה על ההגבלים העסקיים במשרד התמ"ת, רונית קן.
עו"ד גלילה הורנשטיין, המייצגת את העובדים, אמרה בדיון כי העובדים לא הוזמנו לשמש כצד באסיפות הנושים, בהן נידחו הצעות הנושים הנוספות שהוגשו לרכישת המפעל. הורנשטיין אף הטילה ספק בתקינות ההליכים שבוצעו באסיפות אלה. בהסתדרות דרשו אתמול לקבל את הצעות הנושים שנידחו, במקום לבחור בהצעות הרכישה תוך הליך של כינוס נכסים.
"צריך לראות עד כמה מותר לבנקים לעשות מה שבא להם בכדי להחזיר לעצמם את החוב, בלי לחשוב על שום דבר אחר", אמרה הורנשטיין, "הם לא חושבים על אף אחד אחר, לא על הנושים האחרים, ובטח שלא על העובדים". היא ציינה עוד כי על סמך ניסיון העבר, במידה וימונה מפרק, הפיצוי שיקבל עובד אחרי 46 שנות עבודה "שווה ערך לשעת עבודה אחת של מנהל הבנק".
ראש מועצת חצור הגלילית שמעון סוויסה קיבל את רשות הדיבור בדיון, וביקש הקפאת הליכים למספר שבועות כדי לאפשר לו לנהל מו"מ על עתיד המפעל עם מספר אנשי עסקי וגורמים ממשלתיים, אשר לדבריו פנו אליו.
הבנקים הנושים טוענים, כי מטרתם היא למכור את התשלובת כעסק חי ולשמר את מקומות העבודה. עובדי המפעל וההסתדרות, שמפגינים מאז אתמול במחאה על בקשת הבנקים למנות כונס נכסים, חוששים כי הליך הכינוס, ללא הסדרה מיידית של זכויות העובדים, עלול להביא לפירוק המפעל ולפיטורי העובדים.
במקביל, הגיש אמש צבי ויליגר, בעלי חברת יבוא המזון ויליפוד, הצעה מחודשת לרכישת ויטה פרי הגליל, זאת לאחר שהצעה קודמת שלו במתכונת הסדר נושים נדחתה. ויליגר הגיש הצעת רכש שתעמוד מול הצעתם של פריניר של יעקב צסקלה וזנלכל להפעלת המפעל למשך שנתיים עם אופצייה לרכישה.
העובדים הגיעו להפגין מול בית המשפט
עשרות מעובדי מפעל ויטה פרי הגליל שבחצור הגלילית הגיעו בצהריים לבית המשפט המחוזי בחיפה. העובדים הפגינו בתחילה מול היכל המשפט ובהמשך נכנסו לדיון, המשמעותי כל כך לעתידם. מפאת כמות האנשים הרבה שהגיעה לבית המשפט - הוקצה לדיון אולם גדול עם יציע עבור הקהל.
גרונה של דבורה טלקר, שעובדת כבר 20 שנה במפעל, נחנק כשהיא מספרת איך נאלצה כבר כעת לצמצם את הוצאות המשפחה. "אני מתחננת בפני השופט", אמרה, "באנו ממרחק, כדי לבקש שיפסוק לטוב. שלא יהיה כונס נכסים. שנוכל להמשיך לעבוד ולהתפרנס בכבוד. גם ככה ביבי העלה לנו את גיל הפנסיה ל-62, אז שיהיה במה לעבוד. אני בת 58 עכשיו, אם יפטרו אותי אין לי לאן ללכת, לאיפה אלך?"
יו"ר ועד העובדים במפעל, מוטי חזיזה, אמר: אנחנו רוצים את הדבר המינימלי. לעבוד ולהתפרנס בכבוד. לא רוצים דבר מהמדינה ולא משום גוף אחר. אני עובד 28 שנה במפעל, ורוצה להמשיך לעבוד. היום מביאים אותנו לבית המשפט לא בגלל שגנבנו או פשענו, אלא בגלל חבורה מונופוליסטית שלקחו לנו את הפרנסה ואת השקט הנפשי. לקחו לנו את הכל בלי שום סיבה".
בהתייחסו לבנקים לאומי ודיסקונט, הנושים הגדולים של החברה, אמר חזיזה: "כשהבנקים נתנו את ההלוואות להנהלה, אף אחד לא שאל אותנו, אבל עכשיו רוצים שאנחנו נשלם את המחיר".
יונה פרטוק, יו"ר ההסתדרות במרחב, אמר: "אין לנו מושג מה ההנהלה רוצה. אנחנו רוצים המשך הפעלה, הם רוצים כינוס. אני מקווה שהשופט יבין שבשביל המדינה והציבור בישראל, שיקולים כספיים הם לא הכל".