בריטניה: השימש בשקיות ירד ברבע תוך שנתיים
בלי חוקים ותקנות, בלי מס או תשלום מיוחד - רק בעזרת קמפיין ציבורי ויצירתיות של רשתות השיווק - הצליחו ממשלת בריטניה להפחית את כמות שקיות הפלסטיק שחולקו אשתקד ב-3.5 מיליארד יחידות
השימוש בשקיות פלסטיק בבריטניה ירד ברבע תוך שנתיים הודות לקמפיין מוּדעוּת ציבורי ומאמץ של הסוחרים - ובלי שהממשלה נקטה אף צעד רשמי.
מנתונים שפירסמה הסוכנות הממשלתית העוסקת בהפחתת פסולת עולה כי כמות שקיות הפלסטיק שחולקו לצרכנים ברשתות המרכולים הגדולות ובחנויות המובילות בממלכה פחתה מ-13.4 מיליארד ל-9.9 מיליארד משנת 2006 ועד היום. גם צריכת חומר הגלם לשקיות פחתה בכ-40 אחוז משום שהיצרנים משתמשים בפחות פלסטיק עבור כל שקית שהם מייצרים, ומשום שהם ממחזרים שקיות משומשות ומשתמשים בפחות חומר גלם חדש.
ומה עם השקיות בישראל?
- אין שקית גדולה מספיק בשביל אגו של ח"כ
- עברה בקריאה ראשונה: שקיות הפלסטיק - OUT
- יוזמה: להוציא כליל את שקיות הפלסטיק משימוש
- מחקר: שיטת "שקל לשקית" לא תילחם בליכלוך
היוזמה להפחתת השימוש בשקיות פלסטיק בבריטניה הייתה חלק מהסכם בין הממשלה וארגוני התעשיינים והסוחרים. הממשלה הציבה יעד של הפחתת השקיות ב-50 אחוז עד חודש מאי השנה. ואולם, בשלב ראשון נמנעה הממשלה מלהטיל סנקציות חוקיות כמו מס ניקיון או תשלום עבור כל שקית, כדי שלא לפגוע ברווחי הסוחרים. לפיכך הוחלט להטיל על הסוחרים עצמם - ועל הצרכנים - את האחריות לעמידה ביעד. הסוחרים היו צריכים לפעול בדרכים שונות כדי להפחית את מספר השקיות שהם מחלקים ללקוחות, ולהציע להם חלופות כמו שקי נשיאה מבד או יוטה, שקיות רב-פעמיות ועוד.
השיטות: "נקודות" לממחזרים, שקית רק לפי בקשה
בפברואר 2007 נרתמו 21 רשתות השיווק המובילות בבריטניה ליוזמה, והתחייבו להפחית את צריכת השקיות שלהן ב-25 אחוז. רשת השיווק הגדולה בבריטניה, טסקו, השיקה מבצע של נקודות זכות והנחות לחברי מועדון הלקוחות שלה בגין שימוש חוזר בשקיות שקיבלו בקניות הקודמות. מהלך זה הפחית את כמות השקיות שחילקה הרשת ב-2 מיליארד. רשתות אחרות, כמו סיינסבורי למשל, הסירו את מתקן תלישת שקיות הפלסטיק מעמדת הקופה, ונתנו שקית רק ללקוחות שביקשו זאת מפורשות.
מהלכים אלה ואחרים הפחיתו את מספר שקיות הפלסטיק שחולקו ללקוחות. מנגד, יותר ויותר לקוחות הגיעו לחנות עם שקי נשיאה רב-פעמיים מבד או יוטה. גם כוח הכוכבות סייע ליוזמה: כאשר מפורסמים בריטים כמו קייט מוס למשל, צולמו נושאים קניות בשקיות של מותג מסויים, הפכו השקים המעוצבים הללו ללהיט בקרב צרכנים.
ג'יין קנדי, שרת איכות הסביבה הבריטית, אמרה כי רשתות השיווק הגדולות קרובות לעמידה ביעד הממשלתי השאפתני. "ישנה התקדמות ניכרת מצד הסוחרים וגם מצד הצרכנים, מה שמלמד שהפחתה בתלות שלנו בשקיות פלסטיק הופכת לדרך חיים", אמרה.
עם זאת, המשרד הבריטי לאיכות הסביבה הודיע כי טרם פסל לגמרי את האפשרות לגבות תשלום עבור שקיות, בדומה למס שהוטל בהצלחה יתרה באירלנד. ועם זאת, במשרד אמר כי בשלב זה הם אינם סבורים שזו הדרך הנכונה. "... בשלב הנוכחי, אנו סבורים שהגישה הוולונטרית עדיפה", אמרו.