שתף קטע נבחר

 

קדימה החליטה: לא מנהלים מו"מ על הקואליציה

סיעת קדימה החליטה ברוב גדול שלא להמשיך במגעים עם הליכוד. במקביל, נתניהו הבטיח לחברי סיעתו כי ירכיב ממשלה בהקדם, והוסיף: "עדיין לא ויתרתי על ממשלה רחבה"

שלושה מהאישים המרכזיים במשא ומתן להקמת הקואליציה, הסבירו בצהריים לחברי סיעותיהם על המגעים להקמת הממשלה החדשה. ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, אמר בצהריים: "הארועים לא מחכים, הקסאמים לא מחכים וגם לא האבטלה. אני ארכיב ממשלה בהקדם האפשרי".

 

בישיבת סיעת הליכוד בכנסת, אמר נתניהו שיפעל להרכבת קואליציה בהקדם: "צריכה להיות ממשלה יציבה וחזקה. עדיין לא ויתרתי על הרעיון להקים ממשלה רחבה. השיחות יימשכו".

 

במקביל, נערכה גם ישיבת סיעת קדימה שהחליטה ברוב גדול שלא לנהל משא ומתן עם הליכוד על הצטרפות לקואליציה, זאת משום שנכון לכרגע, לא מתקיימים התנאים להמשך המגעים.

 

שרת החוץ היוצאת, ציפי לבני, התייחסה לפגישותיה עם יו"ר הליכוד נתניהו ואמרה כי "ממשלת הישרדות אין בה טעם". היא הוסיפה כי "רק אחדות סביב הפיתרון היא האחדות הנכונה".

  

"עיקרון שתי המדינות הוא אינטרס ישראלי", הסבירה את מה שהוצג בתום פגישת השניים כמוקד המחלוקת. "זו לא טובה שאנו עושים. הדרך הזו מייצרת לגיטימציה. הצגתי זאת בפני נתניהו. היו בין חברי הסיעה כאלה שאמרו להתפשר. זה הבסיס שבגללו עזבנו הליכוד. עד היום אני שומעת צעקות במרכז הליכוד שאומרים 'לא' למדינה פלסטינית", אמרה.

 

"הקמנו מפלגה כדי לקדם הרעיון הזה. אני לא מוכנה לוותר על הדרך הזו בשביל תיק בממשלה", אמרה לבני. היא האשימה כי גם בנושא שינוי שיטת הממשלה קיבלה מנתניהו תשובות מעורפלות. "אין בסיס ואין הסכמות בנושאים החשובים", סיכמה.

 

מופז רוצה אחדות, השאר לא

השר שאול מופז אמר בישיבה סיעת קדימה כי אין לפסול על הסף הצטרפות לממשלת נתניהו: "לא להיכנס בכל מחיר ובכל הרכב. אבל יש מקום לבדיקה מעמיקה אם אפשר ליצור אחדות".

 

הוא הוסיף: "אני חושב שזאת טעות לא להקים צוותי משא ומתן. אני רוצה לקיים דיון ללא עוזרים בסיעה ולקבל החלטה. אני חושב שדווקא באחדות ניתן לקדם שינוי שיטת ממשל. אסור לנו להצטייר כמי שלא רוצים להתאמץ למצוא המשותף, ולהצטייר כמי שממתינים לכשלון הממשלה ואז אנו נבוא לתקן. חייבים לברר עד תום אם יש סיכוי לאחדות".

 

אלא שרבים דחו את דבריו, וגיבו את לבני. ח"כ יעקב אדרי אמר למפוז כי פנה לאנשי ליכוד ושאל אותם האם אכן מוצו כל ההליכים בניסיון להכניס את קדימה לקואליציה, ואז נשאל על ידם האם הוא מחזיק בעמדה דומה ליושבת ראש המפלגה - הקמת שתי מדינות לשני עמים. "באותו רגע הבנתי שביבי באמת חושב שנהיה כסות שלו", אמר אדרי. "עזבנו את הליכוד בגלל דרך מסוימת, ובדרך הזו אנו חייבים להמשיך. הבנתי שאין על מה לדבר". שר הפנים, מאיר שטרית, אמר: "מי שרוצה להיכנס לממשלה, עדיף שכבר יחזור לליכוד. יקבלו אותו בזרועות פתוחות".

 

השר רוני בר-און הדגיש כי "מה שמציעים לנו זה לא אחדות, זה זיוף", השר אבי דיכטר הסביר ש"אסור לנו להיות סמן שמאלי בממשלה ימנית. רק עם רוטציה אפשר לדבר על ממשלה יציבה לארבע שנים".

 

לדברי המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, "תנועה שהולכת לממשלה בכל מחיר - משלמת מחיר. תנועה שלא יכולה להיות באופוזיציה - לא תהיה גם בשלטון.

אין לנו עיקרון להיות באופוזיציה. הייתי בשני המקומות ובממשלה עדיף. אך כשמפלגה הולכת לממשלה בכל מחיר - היא מאבדת את עצמה לדעת, כמו העבודה.

 

"לפני תחילת השיחות האמנתי שהסיכוי להיכנס מאוד גבוה. האמנתי בטעות לביבי שלמד לקח ובאמת רוצה אחדות. אך הוא לא מאפשר משא ומתן באמת. הוא לא עושה לנו טובה כשהוא מציע לנו מספר שווה של תיקים. הבעיה עם עמדות ביבי, שהוא לא מוכן לקבל את אנאפוליס. אף אחד לא ידבר איתו על איראן אם הוא לא יקבל את עקרון שתי המדינות".

 

בישיבת העבודה, שנערכה גם כן באותה שעה, התייחס שר הביטחון אהוד ברק, לפגישותיו עם נתניהו. "נפגשתי עם נתניהו, פגישה שעסקה ברובה באתגרים שלפנינו. דיברנו גם פוליטיקה. אם מי שמרכיב את הממשלה מזמין אותנו, ראוי שנשוחח, גם אם זה לא משנה את עמדותינו. לא כל פגישה צריכה לעורר התרגשות בקרב הח"כים. אנו מפלגה שורשית. אני לא יודע אם יהיו שיחות נוספות עם נתניהו, ולאן הן יובילו. אפעל לפי מה שנכון למדינה ולמפלגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. הממשלה תקום בהקדם
צילום: ירון ברנר
לבני. אין טעם בממשלת הישרדות
צילום: גיל יוחנן
ברק. אפעל לטובת המדינה והמפלגה
צילום: דודו אזולאי
מומלצים