"נבטל את המסלולים הכלליים בחיסכון הפנסיוני"
לדברי המפקח על שוק ההון ביטוח וחיסכון, בישראל 600 מסלולי השקעה שונים בשוק החיסכון הפנסיוני ולמרות זאת 95% מהחוסכים נמצאים במסלולים הכללים. המפקח הודיע כי יאמץ חלקים מהמודל הצ'יליאני לחיסכון פנסיוני
"אנחנו הולכים לבטל את כל המסלולים הכללים, ברור לנו שאי אפשר לנהל חיסכון של 4 מיליון אנשים באותה צורה בלי שונות בין החוסכים" כך אמר היום (ג') ידין ענתבי, הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר. ענתבי שדיבר בכנס לשכת סוכני הביטוח, ציין כי בישראל קרוב ל- 600 מסלולי השקעה שונים בכל האפיקים הפנסיוניים ולמרות זאת 95% מהכסף נמצא במסלולים הכלליים שתמהיל ההשקעות שלהם אינו מוגדר ולמנהלי ההשקעות שלהם יש שיקול דעת רחב מאד היכן להשקיע את הכסף.
ענתבי: חברות הביטוח אולצו להזרים 1.4 מיליארד שקל
לדבריו, אין סיבה שוועדות השקעה של הגופים הפנסיוניים יתעסקו בניהול של 40 מסלולים שונים.
בהתחשב בכך שמלבד חוסר ההתמקדות, יש לכך עלויות כספיות גבוהות של תפעול.
ענתבי הדגיש כי בכוונת אגף שוק ההון לאמץ מוטיבים מרכזיים מהמודל הצ'יליאני לחיסכון פנסיוני על פיו ינותבו החוסכים שלא יגדירו את מסלול ההשקעה המועדף עליהם , למסלולי "ברירת מחדל" התואמים את גילם. עם זאת הדגיש ענתבי כי עדיין לא סוכם אלו חלקים מהמודל יאומצו בישראל.
מלבד צמצום מסלולי ההשקעה וקביעת פרמטרים נוספים, המפקח על שוק ההון ציין כי בכוונת האוצר לקבוע פרמטרים ברורים באשר לתמהיל ההשקעות של החוסכים שהגיעו לגיל פרישה וכן לאלו שהגיעו לגיל 60. לדבריו, המודל שיגובש יחול גם על חוסכים קיימים.
חייבים לשפר את השירות
בפאנל נוסף שנערך מאוחר יותר בכנס ועסק בהשלכות המשבר בשוק ההון על חברות הביטוח, הביעו ראשי חברות הביטוח תרעומת על התקנות והשינויים התכופים שמוביל אגף שוק ההון במהלך השנים האחרונות. מוטי רוזן, מנכ"ל חברת הביטוח הראל, ציין כי מאז שנת 2000 חלו רפורמות רבות בתחום וכי חברות הביטוח מתקשות להטמיע את השינויים הללו במערכות המחשוב שלהן: "לקחת חוזר של האוצר ולהכניס אותו למחשב זו משימה לא פשוטה, אמרנו לפיקוח שצריך להאט את הקצב".
בנושא השירות, אמר אודי כץ יו"ר לשכת סוכני הביטוח כי מערכות השירות של בתי ההשקעות עולים עשרת מונים על אלו של חברות הביטוח. וכי נדרשת עוד כברת דרך ארוכה בכדי לשפר את השירות הן ללקוחות והן לסוכני הביטוח.
יונל כהן , מנכ"ל קבוצת מגדל, התייחס ליציבותן של חברות הביטוח ואמר כי הוא אינו צופה קריסה של חברת ביטוח בישראל. עם זאת, לדבריו, בהחלט ייתכן וחברות מסויימות "יבלעו" כלשונו, בתוך חברות גדולות יותר.