ההחלטה בהאג: המערב בירך, אפריקה מגנה
ארצות הברית, בריטניה וצרפת הביעו תמיכה בהחלטת בית הדין בהאג להוציא צו מעצר נגד נשיא סודן - אך במזרח התיכון ובאפריקה מחו. "זו החלטה מדאיגה", אמרה מצרים; "הצדק באפריקה פועל אחרת מאשר בעיראק ובעזה", נמסר מהאיחוד האפריקני. "להוציא צווי-מעצר לפושעי המלחמה הישראלים", דרש חמאס
ההחלטה שקיבלו היום (ד') שופטי בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג להוציא כתב אישום לנשיא סודן עומר אל-באשיר על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות שביצע משטרו בחבל דרפור עוררה תגובות מעורבות בעולם.
צו מעצר לנשיא סודן עומר אל-באשיר - כל העדכונים ב-ynet:
אחר הצהריים הודיעה דוברת בית הדין, לורנס בלירון, כי השופטים החליטו לקבל את המלצתו של תובע בית הדין לואיס מורנו-אוקמפו להוציא צו מעצר נגד באשיר - אך ציינה כי מכתב האישום הוצא סעיף האישום על רצח עם, לאחר שלא נמצאו ראיות מספיקות לתמוך באישום זה.
לאחר שנודעה החלטת השופטים, קרא מורנו-אוקמפו לסודן לשעות להחלטה ולעצור את באשיר. אך סודן - שאינה מכירה בסמכות בית הדין ומסרבת לעצור אישים שמבוקשים על ידי בית הדין מאז 2007 - הבהירה כי להחלטה אין כל ערך בעיניה.
פרסום ההחלטה עורר גל של תגובות בעולם. ארצות הברית טענה בעקבות הודעת השופטים כי יש לנקוט צעדים משפטיים נגד אלה שביצעו את הזוועות בחבל שסוע הקרבות במערב סודן. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, טען כי הבית הלבן מאמין שכל מי שביצע מעשי זוועה בדרפור צריך לבוא על עונשו. הוא ציין כי הנשיא ברק אובמה תומך בהשגת הפסקת אש מיידית וארוכת טווח באזור.
מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון ציינה כי היא מקווה שההחלטה לא תוביל ל"הסלמה באלימות" מצד ממשלת סודן. "אם הוא מאמין שהוא הואשם שלא בצדק, הוא יוכל להוכיח את חפותו בבית המשפט", אמרה קלינטון על נשיא סודן. "אני בהחלט מקווה שההחלטה לא תגרום למעשי אלימות או עונש מצידה של ממשלתו של באשיר", הוסיפה.
צרפת ובריטניה דרשו מסודן לשתף פעולה באופן במלא עם בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג. "אנחנו תומכים בהחלטת בית הדין ומכבדים את האופן שבו התקבלה", נכתב בהודעה שפרסם שר החוץ הבריטי דיוויד מיליבנד. במקביל מסר דובר משרד החוץ הצרפתי אריק שבלייה כי פריז "דורשת בתוקף" שחרטום תשעה להחלטת השופטים ותעצור את אל-באשיר.
רוסיה דווקא ראתה בעין רעה את החלטת בית הדין בהאג. "צו המעצר שהוציא בית הדין נגד נשיא סודן עומר אל-באשיר הוא משום תקדים מסוכן", נמסר בהודעה שפרסם שליחו המיוחד של נשיא רוסיה לסודן, דמיטרי מדבדב.
במקביל הודיעה מצרים כי היא "מודאגת מאוד" מהחלטת בית הדין בהאג. שר החוץ המצרי אחמד אבו אל-רייט קרא לאחר פרסום ההחלטה למועצת הביטחון של האו"ם להשעות את הצו. סוכנות הידיעות המצרית MENA דיווחה כי השר אבו אל-רייט קרא מועצה "לקיים ישיבה דחופה בהקדם" כדי להשעות את הצו.
גם האיחוד האפריקני - שקרא לבית הדין בהאג כבר לאחר פרסום כתב האישום נגד באשיר שלא לקבל את המלצת התובע - הביע דאגה מההחלטה, וטען כי היא "מאיימת על השלום בסודן".
"אנחנו מסכימים שאסור לעבור על פשעים בלי עונש - אך עמדתנו היא שאסור שהשלום והצדק יעמדו במסלול התנגשות.
אסור ששמירה על הצדק ייתעלם מהצורך לשמור על השלום", אמר נשיא נציבות האיחוד האפריקני ז'אן פינג.
"להוציא צווי-מעצר לפושעים הציוניים"
פינג אף רמז כי בית הדין בהאג נוהג בצורה שונה לפשעים שמתבצעים באזורים שונים בעולם. "אנחנו רואים שנראה שהצדק הבינלאומי פועל בצורה אחת לפשעים שמתבצעים באפריקה - לעומת פשעים שמתבצעים בעיראק, בעזה, בקולומביה או בקווקז", הוסיף.
גם ארגון החמאס גינה את החלטת בית הדין בהאג - ודרש במקום זאת להוציא צווי מעצר לבכירים ישראלים. "חמאס מגנה בתקיפות את ההחלטה השרירותית של בית הדין בהאג, שמעיד כי האו"ם הוא כלי בידיהן של המעצמות הגדולות, ובייחוד
ארצות הברית", נמסר בהודעת הנהגת הארגון בדמשק.
"במקום זאת, יש להוציא צוי מעצר נגד פושעי המלחמה הציוניים שביצעו מעשי טבח ברבריים נגד העם הפלסטיני והלבנוני - בהם שמעון פרס, אהוד אולמרט, בנימין נתניהו ורבי-המרצחים האחרים הישראליים", נכתב בהודעת חמאס. הארגון "תומך לחלוטין בבאשיר לנוכח ההתקפה הציונית והאמריקנית", לשון ההודעה.