שתף קטע נבחר

מי יציל את עובדי ויטה בבאר טוביה?

מי הפסיד מהסכם המכירה של ויטה פרי הגליל לחצי חינם? עובדי מפעל העוגות קפולסקי ועובדי חברת השיווק של ויטה, שאינם כלולים בהסכם הקיבוצי. "ההסתדרות שכחה אותנו", הם אומרים. ההסתדרות: הם לא הסכימו שנייצג אותם

החגיגות על מניעת סגירתו של מפעל פרי הגליל בחצור הגלילית פסחו על קבוצת עובדים בחברות הבנות, שלא ייהנו מההסכם שעליו חתם זכי שלום, הבעלים החדשים של החברה. מתברר כי 150 עובדי מפעל העוגות קפולסקי בנתניה ועובדי ויטה, חברת השיווק של פרי הגליל מבאר טוביה, אינם כלולים בהסכם הקיבוצי החדש של עובדי המפעל בחצור הגלילית. התוצאה: הם לא יזכו להבטחת מקום עבודתם ולא יקבלו פיצויים בגובה 170%, השלמות בהיקף של 14 מיליון שקל לקרנות הפנסיה והשלמה בהיקף של 2.5 מיליון שקל לקרן דמי הבראה.

 

 

עובדי ויטה וקפולסקי נשארו מחוץ להסכמים משום שלא היו מאוגדים במסגרת ההסתדרות. כפי שמסתמן כעת, חלק מההישגים הכספיים שהשיגו עובדי המפעל בחצור באו על חשבונם של עמיתיהם בוויטה וקפולסקי.

 

נתונים אלה נחשפו בפרוטקול הדיון של בית המשפט ביום חמישי האחרון, שדן בבקשה לאישור עסקת המכירה לזכי שלום, בעלי חצי חינם, תמורת 105 מיליון שקל. בפרוטוקול מצוטטת "גברת סימה," עובדת ויטה שפנתה לשופט במהלך הדיון וביקשה כי בית המשפט יורה על כך שתמורת הרכישה תחולק באופן שווה בין ויטה, קפולסקי ופרי הגליל. "אין לנו ועד עובדים או התארגנות בהסתדרות ואני מבקשת שהכסף יחולק לנו באותם תנאים שמקבל פרי הגליל, שהוא מפעל ייצור ואנחנו מערך השיווק שלו. אין לו שיווק אחר מלבדנו, אנחנו והם אותה חברה", אמרה.

 

בעקבות פנייתה של העובדת פנה השופט לעו"ד גלילה הורנשטיין, המייצגת את עובדי ויטה פרי הגליל, וזו אישרה כי היא מייצגת רק את עובדי המפעל בחצור. בעקבות זאת החלו עובדי ויטה וקפולסקי בניסיון התארגנות ופנו לעוה"ד רמי קוגן, חיות רוזנקרנץ ובת חן רחמים על מנת שייצגו אותם. נכון לעכשיו נראה כי גורלם של עובדי ויטה וקפולסקי יהיה נתון לחסדי המעביד החדש.

 

"אנחנו שעיר לעזאזל"

מבדיקת "ממון" עולה כי "גברת סימה" היא סימה בטאש, סדרנית של ויטה ברשתות השיווק. "הלכתי לדיונים בבית המשפט כי רציתי לדעת מה קורה," סיפרה ל"ידיעות אחרונות." "אני מסתכלת ושומעת ומבינה שמדברים רק על פרי הגליל. אנחנו כאילו שעיר לעזאזל של החברה. זה נורא חרה לי.

 

"בהפסקה מהדיון אמרתי שאני מבקשת את רשות הדיבור והשופט נתן לי. המצב שלנו קטסטרופה. אנחנו מנודים מכל הצדדים - מהקונה, מהבנקים, מההסתדרות.

 

"פתאום מתברר שלא בטוח שנקבל את הפיצויים כי יש חוסרים גדולים בהפרשות. קיבלתי שוק. היינו בטוחים שאנחנו חלק מהחברה. מתברר שמי שלא מיוצג על ידי ההסתדרות לא דואגים לו. נציג ההסתדרות בצפון אמר לי שאם היינו מפרישים כל חודש 30 שקל להסתדרות הם היו מייצגים אותנו. אבל הנהלת המפעל לא הסכימה שנתאגד. העובדים בחצור לא מבינים שהמפעל בחצור הוא מפעל ייצור בלבד. בלי השיווק הם לא קיימים. אם אני לא מסדרת על המדפים את השימורים של המפעל בחצור, הם לא קיימים".

 

בכיר בוויטה הגדיר את ההסכם בפרי הגליל כמחטף. "העיקר שההסתדרות קיבלה את התהילה שלה כמי שהצילה את העובדים", אמר. "שואלים אותנו למה לא התארגנתם. לא התאגדנו כי רוב העובדים היו חתומים על הסכמי עבודה שאסרו עליהם להתאגד".

 

ההסתדרות: זכי שלום הבטיח לדאוג גם לעובדי ויטה וקפולסקי

מההסתדרות נמסר בתגובה: "פעלנו למען עובדי פרי הגליל שהם מאוגדים בוועד בהסכם קיבוצי. במקביל, הצענו סיוע גם לעובדי ויטה וקפולסקי. שלחנו להם אפילו את עו"ד אהוד שילוני, אבל הם סירבו מטעמיהם שלהם. להערכתנו, רבים מהם חששו מתגובת ההנהלות שלהם ולכן סירבו לשתף איתנו פעולה.

 

"אנחנו מחויבים לעובדי פרי הגליל וכך עשינו. ניסינו באחרונה להקים ועד לעובדי ויטה ואף הישגנו חתימות של עובדים במפעל אבל ההנהלה התנגדה ופנתה בעניין לבית הדין לעבודה והנושא בדיון. מנגד, חלק מעובדי קפולסקי הסכימו להתאגד ואנחנו מסייעים להם משפטית בהליך הפירוק".

 

עוד אומרים בהסתדרות כי זכי שלום הבטיח לדאוג גם לעובדי ויטה וקפולסקי, אך בניגוד לעובדי פרי הגליל, אין כל התחייבות מפורשת. "לצערנו, אין להם הגנה כמו לעובדי פרי הגליל. אם הם יפנו אלינו ויצטרפו אלינו ננסה לסייע להם", אומרים בהסתדרות.

 

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במגזין "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

בהכנת הידיעה השתתף: דוד רגב
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת עובדי ויטה בחיפה
צילום: שי וקנין
מומלצים