שתף קטע נבחר
 

אחת מבעלות השליטה בדפי זהב פשטה רגל

קרן בבקוק אנד בראון האוסטרלית, שנקלעה למצוקת מזומנים, נאלצה למנות כונס נכסים לאחר שהמשקיעים שלה הכשילו תוכנית להבראתה. זה לא יעזור במיוחד לדפי זהב, המסובכת בחובות גם כך. דפי זהב: לפשיטת הרגל אין קשר אלינו

קרן בבקוק אנד בראון האוסטרלית - אחת מבעלות השליטה בקרן ההון BCM, המחזיקה בשליטה בדפי זהב הישראלית - פשטה היום (ו') רגל, ונאלצה למנות כונס נכסים. זאת, לאחר שהמשקיעים שלה בניו זילנד הצביעו נגד תוכנית ההבראה שגיבשה החברה.

 

הקרן הודיעה כי למינוי כונס הנכסים לא תהיה כל השפעה על המהלך של מכירת נכסי החברה - כולל דפי זהב - שכבר החל וייפרש על פני 2-3 שנים.

 

הקרן, ששווי השוק שלה הגיע בשיאה ל-7.8 מיליארד דולר, היא הנפגעת העיקרית באוסטרליה ממשבר האשראי העולמי. חמשת הבנקים הגדולים באוסטרליה העמידו לרשות הקרן הלוואות בסכום כולל של 870 מיליון דולר אוסטרלי (570 מיליון דולר ארה"ב), הנמצאות בסכנה. בנקים זרים, כמו רויאל בנק אוף סקוטלנד, העמידו לרשות הקרן הלוואות בהיקף של 2 מיליארד דולר, הנמצאות אף הן בסכנה.

 

גם דפי זהב בקשיים פיננסיים 

בבקוק אנד בראון, המחזיקה את דפי זהב הישראלית באמצעות קרן BCM שבבקוק היא בעלת המניות הגדולה ביותר שלה ומחזיקה 8% ממניותה - כבר העמידה אותה למכירה בעקבות החלטת BCM על מימוש נכסיה - עקב מצוקת המזומנים של בבקוק. חברת דפי זהב עצמה נקלעה גם היא לאחרונה למצוקה פיננסית, עקב חוב שהיא נושאת על גבה - ומתקשה להחזיר את האג"ח שלה, מה גם שאינה יכולה לקבל סיוע מבעליה - הנמצאים, כאמור, בקשיים בעצמם.

 

בבקוק רכשה את דפי זהב בשנת 2007 מקרן ההשקעות מרקסטון תמורת 123 מיליון דולר (אמריקני). הרכישה התבצעה זמן קצר אחרי שהחלה לפעול בישראל ושנתיים בלבד אחרי שמרקסטון רכשה את מדריך הטלפונים מקבוצת עורק תמורת 50 מיליון דולר בלבד. האיש שיזם את הרכישה, אגב, היה איל גבאי, המנהל לשעבר של רשות החברות הממשלתיות באוצר, המנהל כיום את פעילותה בישראל. במקביל לחילופי הבעלות, הרחיבה דפי זהב את פעילותה לתחומים חדשים, ורכשה, בין השאר, 55% מחברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט.

 

ואולם, כגובה הנסיקה כך עוצמת הנפילה: בבקוק אנד בראון הורידה בחודש שעבר את שווייה של דפי זהב ב-91% בספריה והעמידה אותו על 7 מיליון דולר בלבד. בשל חובותיה של דפי זהב, נאלצה הקרן לרשום מחיקה של 75.5 מיליון דולר בערכה של דפי זהב, אשר הייתה רשומה בספרי הקרן לפני המחיקה לפי שווי של 82 מיליון דולר.

 

 

דפי זהב כינסה לאחרונה את בעלי האג"ח שלה לדיון במצב הפיננסי הבעייתי אליו נקלעה. בעלי האג"ח השמיעו באסיפה ביקורת רבה נגד בעליה - BCM ובבקוק - שהודיעו כי אינם מתכוונים להזרים לחברה מזומנים שימנעו ממנה חריגה מההתניות הפיננסיות להן היא מחויבת. אלא שמנכ"ל החברה, ניר למפרט, אמר לבעלי האג"ח באסיפה כי כיום לדפי זהב אין בעל בית מתפקד, שכן BCM נמצאת בעצמה בהליך מכירת נכסים - בגלל הקשיים בבבקוק.

 

למפרט ציין כי בשבועות האחרונים פנו אליו מספר משקיעים מהארץ ומחו"ל, שהביעו עניין ברכישת דפי זהב. למפרט הסביר לבעלי האג"ח כי פנה בשבועות האחרונים למנהל BCM אשר קיבל את המנדט לפרק את הקרן ולמכור את נכסיה. לדבריו, הוא ביקש ממנו כי יזרים לדפי זהב מזומנים מתוך קופת המזומנים של הקרן, הנאמדת בכ-250 מיליון דולר אוסטרלי, אך מנהל הקרן סירב לבקשה.

 

עוד הסביר למפרט למשקיעים כי מרבית הכסף שהחברה גייסה מבעלי האג"ח - 348 מיליון שקלים - שימש להחזר ההשקעה של בעלי הבית. כמו כן ציין למפרט כי בקופת החברה כ-10 מיליון שקלים במזומן המיועדים להחזר התשלום הבא לבעלי האג"ח באפריל הקרוב.

 

ירידה בהכנסות וחובות גבוהים

המשבר אליו נקלעה דפי זהב התעורר נוכח ירידה חדה מהצפוי בהכנסות פעילות המדריכים המסווגים, בשל המשבר הכלכלי. לצד זאת, החברה נושאת על גבה חוב גבוה מאוד, שעיקרו שימש את בעלי הבית הקודמים לממן את ההשתלטות על החברה.

 

בדו"חות השנתיים שתפרסם דפי זהב בקרוב צפויה להיכלל מחיקת מוניטין משמעותית, שתפר את ההתניה הפיננסית ליחס בין ההון של החברה ובין המאזן שלה. בשל כך יוכלו בעלי האג"ח לדרוש פירעון מוקדם. למפרט ניסה לשכנע את בעלי האג"ח כי אין מקום לפירעון מוקדם, וביכולתה של החברה לעמוד בתשלומי הריבית וזאת מתוך תזרים המזומנים של החברה.

 

מדפי זהב נמסר בתגובה: "לפשיטת הרגל של בבקוק את בראון אין כל קשר והשפעה על חברת דפי זהב בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דפי זהב: בעל הבית פשט את הרגל
בבקוק אנד בראון
צילום: סבסטיאן שיינר
איל גבאי: הביא את בבקוק לישראל
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים