אוקראינה ולטביה מזהירות מפני "אסון" באירופה
מנהיגים בשתי המדינות מבקשים סיוע דחוף כדי למנוע קריסה של המגזר הפיננסי. שתי המדינות נמצאות על סף חדלות פירעון וחוששות שמדינות מערב אירופה ידאגו לעצמן בלבד
אוקראינה ולטביה מתריעות מפני אסון שעלול להתרחש באירופה, אם לא יועבר להן סיוע מיד. "אם לא יושט סיוע דחוף לגוש הסובייטי לשעבר, קטסטרופה מאיימת על כל היבשת", הזהירו בכירים בשתי המדינות בראיונות לכלי תקשורת שונים. גם אוקראינה וגם לטביה נמצאות על סף חדלות פירעון. החשש העיקרי שלהן הוא שמדינות מערב אירופה ישקיעו בפרוטקציוניזם וידאגו לעצמן בלבד.
לדברי הבכירים, תסריט יחזור על השגיאות של תקופת השפל הגדול. סגן ראש ממשלת אוקראינה, גריגורי נמירה, אמר לעיתון "דיילי טלגרף" שמנהיגי המערב צריכים להתגבר על חילוקי הדעות הפנימיים לפני כינוס ה־G20 שיתקיים בחודש הבא ולגבש עמדה אחידה בנוגע לחילוץ מדינות מזרח אירופה מהמשבר הקשה.
מוקדם יותר החודש:
משבר במדינות הבלטיות: לטביה על סף קריסה
אולגה ויניאר, "כלכליסט"
המועמד לראשות ממשלת לטביה התריע כי המדינה עשוייה להגיע לחדלות פירעון. התושבים בליטא רכשו את כל המט"ח מחשש לפיחות במטבע המקומי
"על האיחוד האירופי לסייע לאוקראינה לא כיוון שאנו חסרי אונים, אלא כי יש לו אינטרס מובהק בכך", הבהיר נמירה. בנקים מערביים נתנו אשראי עצום לארצות המזרח. לדברי נמירה, אם יקרסו הארצות האלו, ייכנס גם המגזר הפיננסי במערב לתוהו ובוהו. "נוצרה כאן בעיה קשה אשר דורשת טיפול משותף ותג המחיר של חוסר מעש יהיה גבוה מעלות הסיוע", סיכם נמירה.
לטביה: פרוקטציוניזם גורם נזק
היועץ הראשי למשרד האוצר של לטביה, אנדריס מיגלאוס, חיזק את הדברים באומרו שמדינות מערב אירופה מסייעות רק לחברות הפועלות בגבולותיהן. הוא התריע שסוג כזה של פרוטקציוניזם גורם לנזק ארוך טווח ומנציח את הפערים הקיימים בין מזרח היבשת למערבה.בעוד ממשלות המערב עסוקות בוויכוח על דרכי הסיוע לשכנות מהגוש הסובייטי לשעבר ועל עצם הצורך בסיוע זה, בנקים רבים כבר החליטו לתמוך בשותפים שלהם במדינות אשר במצוקה, כדי להימנע ממצב של קריסה ושמיטת חובות. הבנקים רייפייזן האוסטרי ויוניקרדיט האיטלקי הבטיחו סיוע ואשראי מוגדל לכמה מהבנקים האוקראיניים בעוד מוסדות פיננסיים של שבדיה, שניהלו יחסים הדוקים עם עמיתיהם במדינות הבלטיות, יסייעו לענף הבנקאות בלטביה. במזרח אירופה מעדיפים שלא להסתמך על הבטחות של המגזר הפרטי. מדינות הגוש הסובייטי לשעבר משוכנעות שרק ממשלות וגופים בינלאומיים, דוגמת הבנק העולמי וקרן המטבע הבילאומית, יוכלו לסייע להם.
לקראת קריסה כלכלית? לטביה
צילום: AP
מומלצים