האוצר הסכים להקלת התנאים לדמי אבטלה
לאחר עשרות שנים של פגיעה בזכויות המובטלים, המגמה מתהפכת: משרד האוצר והביטוח הלאומי הסכימו כי תקופת העבודה המינימלית המאפשרת למובטל לקבל דמי אבטלה תקוצר משנה לתשעה חודשים
על רקע מספר המובטלים ההולך וגדל, מודיעים המוסד לביטוח לאומי ומשרד האוצר על פריצת דרך בסיוע למובטלים, לאחר עשרות שנים שבהם המדינה הקשיחה את התנאים לקבלת דמי אבטלה. משרד האוצר והביטוח הלאומי חתמו אמש (ב') על הסכם המקצר את תקופת העבודה המינימלית המחייבת לקבלת דמי אבטלה.
לפני מספר חודשים הציגו מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, אסתר דומיניסיני, ושר הרווחה, יצחק הרצוג, תוכנית רחבה להתמודדות עם המשבר הכלכלי והשלכותיו, תוך התייחסות למתן מענה לעלייה החדה במספר המובטלים בשל מכת הפיטורים במשק.
התוכנית כללה הארכה של תקופת הזכאות לדמי אבטלה וקיצור של זמן האכשרה - מינימום זמן העבודה הנדרש ממובטל כדי לקבל דמי אבטלה. זאת, מאחר וישראל היא כיום אחת המדינות הקשוחות בעולם המערבי במתן דמי אבטלה. התוכנית לא אושרה במשך מספר חודשים, אך משרדי האוצר והרווחה קיימו עליה דיונים.
ההסכם שנחתם אמש כולל, בין היתר, את אחד ממרכיבי התוכנית העיקריים - קיצור תקופת האשכרה. לפי ההסכם, יוכל מובטל שצבר תשעה חודשי עבודה ב-18 החודשים שלפני פיטוריו להיות זכאי לדמי אבטלה, לעומת 12 חודשי עבודה מתוך 18 חודשים כיום. הארכת התקופה תגדיל באופן דרמטי את מספר הזכאים לדמי אבטלה. עם זאת, ההסכם ייכנס לתוקף רק כאשר יעמוד שיעור המובטלים במשק יעמוד על 7.5% ומעלה. המוסד לביטוח לאומי מעריך כי זה יהיה המצב ברבעון השני של 2009.
עוד אושר כי קשישים המעסיקים עובד סיעוד ישראלי יקבלו תוספת של ארבע שעות סיעוד. זאת, כדי לעודד את העסקתם של עובדים ישראלים וליצור מקומות עבודה חדשים בתחום הסיעוד.
הרצוג: ההסכם יסייע לחלק גדול מהציבור
"זוהי הבשורה האמיתית הראשונה לאזרחים רבים, המצויים בעיצומו של הנחשול הגדול של האבטלה", אמר הרצוג, "הנתונים הקשים שכולנו עדים להם מדי יום, המצביעים על המשך מגמת הפיטורים במשק, חייבו לעשות מעשה. אני מאמין שהסכם זה יסייע לחלק גדול מהציבור, אני נמצא בחרדה ואי ודאות להתמודד עם השלכותיו של המשבר הכלכלי שפקד את המשק הישראלי.
דומיניסיני הוסיפה, כי "ביטוח אבטלה נועד לשמש כלי חשוב ועיקרי בעיתות משבר כלכלי. הסיוע הניתן בתוכנית למובטלים הוא בעל חשיבות רבה, כיוון שלמשבר יש השלכות לא רק על הפרט אלא גם השלכות חברתיות משמעותיות ביותר".
במהלך חודש פברואר 2009 התקבלו בביטוח לאומי כ-20 אלף פניות חדשות לדמי אבטלה - גידול של כ-60% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
"אין תוכנית כלכלית בלי תוכנית רווחה"
בתוך כך, אמר היום מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', כי אם האבטלה תגיע ל-8%, ייווצר מצב שבו 20% מאוכלוסיית ישראל יגיעו ללשכות הרווחה. איצקוביץ', שדיבר בוועידה הארצית של העובדים הסוציאלים, הוסיף כי "אין לפחד מהמלה התערבות ממשלתית".
עוד התייחס מנכ"ל משרד הרווחה לתופעות אשר החמירו בעת המשבר הכלכלי, ואמר: "אנשי היי-טק שפוטרו ולא ביצעו התאמה מיידית של התקציב המשפחתי נפגעים, וכן המשפחות שלהם. נרשמת גם פגיעה באותן שכבות חלשות המתפרנסות משכר מינימום ולעיתים מנוצלות לרעה בידי מעסיקים. מחמירה גם תופעה של אנשים אשר אין ביכולתם לשלם דמי שכירות או משכנתאות ונמצאים בסכנה של פינוי מבתים".
עוד ציין איצקוביץ' כי משרד הרווחה הכין תוכניות רבות, אך "האוצר גילגל במדרגות תוכניות שונות שהצגנו. ממשלת ישראל מתעלמת מסוגיית הרווחה, הרי אין תוכנית כלכלית בלי תוכנית רווחה. אני מקווה שהממשלה הבאה תשמע לנו".
גם מנכ"ל משרד הרווחה וגם שר הרווחה התייחסו לכך שאין קופצים רבים על תיק הרווחה. הרצוג אמר, כי הוא מוטרד מכך שהמשרד יהפוך לסקטוריאלי. "אני מקווה שהמשרד לא יהיה בלי שר. יש לראותו כמשרד מוביל ולא להסתפק בסגן-שר", אמר.
שר הרווחה הוסיף, כי נושא התעסוקה חייב להיות משולב במשרד הרווחה. "זו היתה טעות שהוציאו את נושא התעסוקה מתחום אחריותו", אמר.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "אם מנכ"ל משרד הרווחה חש כי הוא נכשל בקידום פרוייקטים חברתיים, כמי שנחשב למנהל רציני, ראוי שייקח על עצמו את האחריות במקום לעסוק בגלגול האשמה. זה תמיד הכי קל. מעבר לכך, טענותיו של מר איצקוביץ' תמוהות, שהרי הממשלה הנוכחית העלתה את קצבאות הזקנה, קצבאות הסיעוד והקצבאות לניצולי השואה, הוסיפה מעונות יום, הגדילה את קצבאות הנכים, קידמה את דו"ח לרון לשיתוף נכים במעגל העבודה ועוד".