אסד: היינו במרחק נגיעה מהסכם שלום
בראיון לעיתון איטלקי אמר נשיא סוריה כי הוא רואה את קו הסיום מתרחק, בעקבות חילופי השלטון בישראל: "הפנייה ימינה - המכשול הגדול לשלום". לדבריו, במו"מ נותרה רק בעייה אחת - הסכמת ישראל לסימון גבולות 67'
נשיא סוריה, בשאר אסד, אומר כי השיחות בטורקיה קירבו מאוד את הצדדים להסכם שלום. בראיון לעיתון האיטלקי "לה רפובליקה", המתפרסם היום (ד'), הוא הביע דאגה מהצפוי בממשלת הימין בראשות בנימין נתניהו: "אני רואה את קו הסיום מתרחק. אני לא מודאג מנתניהו, אלא מהפנייה ימינה של החברה הישראלית, שמשתקפת בעליית נתניהו. זה המכשול הגדול ביותר לשלום. וזאת אחרי שכבר היינו במרחק נגיעה מההסכם".
אסד מספר על תחילת המגעים: "אולמרט יידע את ראש הממשלה הטורקי ארדואן בדבר נכונותו להשיב את רמת הגולן. נכנסנו למשא ומתן. היו חסרים רק הפרטים האחרונים בנוגע לקו של 1967".
הוא סיפר גם על השיחות הארוכות עם ארדואן, כשאולמרט לצדו. "ארדואן היה על הקו מאיסטנבול, אולמרט סעד אצלו, בחדר אחר, ואני הייתי כאן בדמשק. הוא רצה לדבר איתי בדחיפות. נשאר רק מכשול אחד בשיחות הישירות: קבלה מצד ישראל של מסמך שמסמן את קו הגבול של 1967, שעובר בשש נקודות גאוגרפיות, לאורך הכנרת ונהר הירדן.
"היינו בטלפון במשך שעות על גבי שעות. אולמרט התחמק. ביקשתי ממנו, באמצעות ארדואן, תשובה ברורה. הוא הציע לדחות את ההחלטה בכמה ימים, כדי להתייעץ עם ממשלתו. אך לאחר מכן, כעבור ארבעה ימים, פרצה המלחמה בעזה. עוד הזדמנות שהוחמצה. ואז טורקיה שברה את הכלים עם ישראל, היא חשה מרומה".
היוזמה הערבית תושעה, נמתין לפרטנר
בתשובה לשאלה האם הוא רואה אפשרות לחידוש המשא ומתן עם ישראל, השיב הנשיא הסורי: "באופן עקרוני עלי לומר שכן, אנו הסורים לא בונים על סוג הממשלה בישראל. התנאים לשלום ברורים לכולם: ועידת מדריד, החלטות האו"ם, החל ב-242, נוסחת 'שטחים תמורת שלום' - כלומר, השבת רמת הגולן לסוריה. צריך פשוט לרצות ליישם זאת. אנו מוכנים".
האם תוכנית השלום הערבית מ-2002 עדיין על השולחן? נשאל אסד. "זה יידון בפסגת הליגה הערבית בסוף החודש בדוחא. סביר להניח שהתוכנית תושעה, כמו עם מפסק, בהמתנה לפרטנר בישראל", ענה.
הוא גם הזכיר את התפקיד של ארצות-הברית במשא-ומתן. "לאמריקה תפקיד חשוב מתוקף היותה מעצמת על. רק וושינגטון יכולה ללחוץ על ישראל", אמר אסד. עם זאת ציין כי "יש עוד שחקנים בעולם". בין אלו מנה את טורקיה, "שטיפחה יחסים עם מדינות האזור, היא רכשה את אמונן כמתווכת היכן שארה"ב ואירופה נכשלו. אני חושב שצרפת של סרקוזי ממלאת כיום תפקיד חשוב. היא פתחה ערוצים מול הגורמים המשפיעים ביותר, הבינה את השינויים שחלו באזור וקפצה על הרכבת בזמן".
נשיא סוריה חלק שבחים לנשיא אובמה, אך נותר חשדן לגבי העתיד: "אובמה יצטרך לשקם את אמינותה של ארה"ב. הצעדים הראשונים שנקט מעודדים: הנסיגה מעיראק, הרצון לשלום, סגירת גואנטנמו. נראה שהוא אדם של מילתו. אם מדובר בשינוי היסטורי, מוקדם לומר"
"רק דיאלוג יכול לפתור את המחלוקת עם איראן", הוסיף בסוגייה הבוערת, "איראן, אם זה מוצא חן בעיני כולם או לא, היא מדינה חשובה". האם סוריה תתווך בין ארה"ב לאיראן? "אם אנו מדברים על השפעה איראנית בעיראק, יש להבחין בין השפעה שאינה שלילית ומבוססת על כבוד הדדי לבין התערבות. אם אנו מדברים על קידום דיאלוג עם איראן, דרושה הצעה קונקרטית כדי להעביר לממשלה. עד עכשיו קיבלתי רק הזמנה למלא תפקיד שכזה. אני מסכים, אך אין בכך די. חסרים תוכנית, כללים ומנגנונים ספציפיים". הוא קרא גם לנהל מגעים גם עם חיזבאללה וחמאס והוסיף: "אנו מעורבים בשיחות הפיוס הפנים פלסטיניות".