רוסיה אישרה: יש חוזה לאספקת S-300 לאיראן
כבר לפני שנתיים התחייבה רוסיה להעביר לטהרן את מערכת ההגנה האווירית המתקדמת, הנשק שמקשה על תקיפה אפשרית של מתקני הגרעין. כך טוען גורם צבאי רוסי בכיר - שהדגיש כי הטילים טרם סופקו
רוסיה חתמה על חוזה לאספקת מערכת הגנה אווירית מסוג S-300 לאיראן, אך טרם העבירה לה את הטילים - כך צוטט היום (ד') גורם ביטחוני רוסי בכיר בסוכנויות ידיעות רוסיות. עד עתה הכחישו גורמים רוסים את הטענות כי כבר סיפקו כמה מהטילים המשוכללים לאיראן, ולא הבהירו אם אכן קיים חוזה לאספקתם.
סוכנויות הידיעות "איטר-טס", "ריה נובוסטי" ו"אינטרפקס" ציטטו גורם בכיר בשירות לשיתוף פעולה טכנולוגי-צבאי כאומר שהחוזה נחתם לפני שנתיים. אספקת טילי S-300 לאיראן יכולה לשנות באופן ניכר את מאזן הכוחות הצבאי במזרח התיכון, ולהקשות משמעותית על ישראל או ארצות-הברית לתקוף בשטחה.
מערכת ה-S-300 מסוגלת ליירט מטוסים, טילים בליסטיים וטילי שיוט בטווחים הנעים בין קילומטרים בודדים עד ל-140 ק"מ, ובגבהים שבין מאות מטרים ועד 30 ק"מ. עם התרבות הידיעות בנושא לפני כחצי שנה, העריכו באגף המודיעין בצה"ל שהרוסים יַתנו את אספקת המערכת בכך שלא תועבר לאחרים, בכלל זה גם לסוריה.
הדיווחים החדשים לא מבהירים מדוע לא סופקה עד עתה מערכת ההגנה. הבכיר מצוטט כאומר: "מילוי החוזה תלוי בעיקר במצב הבינלאומי הנוכחי ובהחלטת הנהגת המדינה". ייתכן שמדובר ברמז לכך שבכוונת רוסיהל השתמש בחוזה כקלף מיקוח לקראת הפגישה שתיערך בחודש הבא בין הנשיא דמיטרי מדבדב לעמיתו האמריקני ברק אובמה.
עם זאת, הבכיר אמר, לפי אחד הדיווחים, כי רוסיה אינה מתכוונת לסגת מהחוזה, ששוויו מוערך במאות מיליוני דולרים. פרשן רוסי בכיר, רוסלן פוחוב, מהמרכז לניתוח אסטרטגיות וטכנולוגיות, אמר כי חוזה הטילים נתפס בקרמלין יותר כפוליטי מאשר מסחרי. "החוזה נתפס ככלי פוליטי למיקוח עם המערב, ולא כדרך להגשים אינטרסים מסחריים וביטחוניים של רוסיה", צוטט המומחה.
בחודש דצמבר הכחישה הסוכנות לייצוא נשק של רוסיה כי היא מספקת לאיראן טילים מסוג S-300, אך הודתה כי היא מוכרת למדינה הפרסית נשק הגנתי, ובכלל זה טילי קרקע-אוויר. זאת יום לאחר שדווח באיראן כי רוסיה החלה לספק לרפובליקה האיסלאמית את המערכת המתקדמת להגנה האווירית.
באותו חודש פעלה ישראל לסיכול אספקת הטילים הללו לרוסיה, ושיגרה למוסקבה את ראש האגף המדיני ביטחוני במשרד הביטחון, האלוף (מיל')
עמוס גלעד. הנושא גם נדון בהרחבה בביקוריהם של ראש הממשלה אהוד אולמרט בקרמלין בראשית חודש אוקטובר השנה, ומאוחר יותר בביקור מנכ"ל משרד החוץ, אהרון אברמוביץ, במוסקבה.
ראש הממשלה אולמרט, לדברי אנשיו, חזר מעודד מפגישתו עם הנשיא הרוסי מדבדב שעסקה גם בנושא זה. אלא שבפועל, רוסיה לא התחייבה לאף אחד מהבכירים הישראלים שלא תקדם מכירת מערכות נשק כמו הטילים נגד מטוסים לאיראן.