שתף קטע נבחר

בנק ישראל: העשירים הרוויחו יותר מהפחתת המס

הפחתת שיעורי המס על השכר בין 2003 ל-2009 הקטינה משמעותית את נטל המס ברמות השכר הגבוהות בהשוואה למדינות המפותחות. זאת, לעומת הפחתה מצומצמת ביותר בעשירונים הנמוכים. בנק ישראל: השיווניות נפגעה

בנק ישראל מפרסם היום (ב') נתונים חדשים על תוצאות ידועות זה מכבר, שלא בהכרח ינעמו לאוזנם של מעמד הביניים במשק: הפחתת שיעורי המס על השכר בין 2003 ל-2009 הקטינה משמעותית את נטל המס ברמות השכר הגבוהות בהשוואה למדינות המפותחות. לעומת זאת, הפחתת שיעורי המס ברמות השכר הבינוניות והנמוכות הייתה קטנה יותר, הן בסכום והן ביחס, בהשוואה למדינות המפותחות.

 

מהדו"ח, אותו ערך עדי ברנדר מחטיבת המחקר של הבנק, עולה שהרפורמות במיסוי השכר בישראל, שהופעלו מאז 2003, הקטינו משמעותית את נטל המס - של העובדים המצויים בשליש העליון של התפלגות השכר.

 

מדובר בעובדים המצויים ברמת השכר של פי שניים מהתוצר לנפש, כ-16 אלף שקלים לחודש, שעבורם פחת שיעור המס הממוצע של עובד נשוי שהוא מפרנס יחיד ב-2.5% ושל רווק ב-4%. זאת, כשברמות השכר הגבוהות יותר נטל המס ירד אף יותר.

 

צעדים אלו פגעו בשיוויוניות ברמת ההכנסה הפנויה במשק. למעשה, הורדת נטל המס בישראל ברמות השכר הגבוהות הורידה אותו אל מתחת לממוצע ואף מתחת לחציון במרבית מדינות OECD.

 

ומה לגבי בעלי המשכורות הנמוכות? הפחתת נטל המס ברמות שכר אלה היתה קטנה יותר ובכך הפכה מערכת המס בישראל לפחות פרוגרסיבית (מסייעת לשיוויוניות בחלוקת ההכנסה הפנויה) מאשר בעבר - כלומר נטל המס עולה פחות מבעבר, כל שעולה ההכנסה של העובד. עם זאת, מערכת המס הישראלית עדיין יותר פרוגרסיבית מאשר במדינות המפותחות.

 

נציין כי ארבעת העשירונים התחתונים בישראל אינם מגיעים כלל לרמת הכנסה הניתנת למסוי, כ-4,400 שקלים לחודש. לפיכך הנתונים מתייחסים בעיקר לעשירונים 7-5, שנהנו פחות מהורדת נטל מס, לעומת העשירונים ה-10-8.

 

השכר הממוצע במשק עומד על כ-8 אלף שקלים, אך הוא מוטה כלפי מעלה בשל המשקל האבסולוטי של ההכנסות הגבוהות של העשירונים העליונים. בפועל, שני שליש מהאוכלוסייה בישראל מרוויחה פחות מ-8 אלף ברוטו לחודש.

 

שיעורי מס נמוכים לצעירים

על אף שבדו"ח הבנק מצויין שמיסוי השכר בישראל בכל זאת נותר פרוגרסיבי יותר מאשר במרבית המדינות המפותחות, גם הם מבהירים שהשיוויוניות נפגעה. בהשוואה למקובל במדינות המפותחות מערכת המס בישראל מאופיינת בשיעורי מס נמוכים ברמות ההכנסה הנמוכות ביותר לצד מיעוט הטבות לעובדים על בסיס מצבם המשפחתי.

 

מבנה זה מגדיל את העוני בקרב משפחות שבהן מפרנס יחיד אך מעודד כניסה לעבודה של צעירים ונשים - בעיקר אמהות, ששיעורי המס שלהם נמוכים במיוחד בהשוואה לעולם.

 

מס הכנסה שלילי, שעתיד להיות מופעל בפרישה ארצית בשנת 2010, צפוי לסייע לבעלי ההכנסות הנמוכות, תוך התרכזות במצב המשפחתי.

 

בדו"ח בנק ישראל מציינים את ההטבות במיסוי למשפחות, הנהוגות בעולם - כגורם המצמצם את אי השוויון בחלוקת ההכנסות ומקל על עובדים בתקופות נדרשות שבהן עליהם לתמוך בילדיהם ומגדיל את נטל המס בתקופות קשות פחות. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
יש מי שמרוויח יותר מהורדת המס
צילום: צביקה טישלר
מומלצים