בעבודה מתלבטים: מה טוב למפלגה, ולמדינה
המאבק בוועידת המפלגה מתקרב לשיא - עם מבול טלפונים ומאמצי שכנוע אינטנסיביים. צירים מרכזיים מנסחים בשיחה עם ynet את השיקולים בהתלבטות אם לתמוך בכניסה לממשלה. ומה אתם חושבים? הגיבו בעד או נגד ונמקו
"טלפונים ב-2:00 בלילה, אין סוף ללחצים ולהתלבטויות. אני לא עומד על הרגליים". חברי מפלגת העבודה, שיידרשו מחר (ג') להכריע האם להצטרף לממשלת נתניהו, חלוקים בדעתם ושוברים את הראש. "ברור שטובת המדינה קודמת לכל, אבל החשש הוא שבעוד ארבע שנים, תהיה מדינה אבל לא תהיה מפלגה", מנסח את ההתלבטות יו"ר פורום מזכירי הסניפים במפלגה, אלי אורן.
אורן, שנמצא בצומת מרכזי במפלגה, עדיין צף. בסוף השבוע, הוא אומר, הגיעו ניסיונות השכנוע לשיא - והטלפון לא חדל מלצלצל גם בשעות הקטנות של הלילה: "אני בבעיה לא פשוטה.
מזכירים מתקשרים ומתלבטים, שואלים מה כדאי, מה נכון. כולם מנסים לשכנע, לוחצים לקבל החלטה".
נכון לשעות הצהריים, נטה אורן לתמוך בקבלת הצעת נתניהו. "אני מזוהה בכל רמ"ח איברי עם אהוד ברק ואחרי הבחירות, כשהצהיר שיקבל את דין הבוחר, האמנתי שנכון ללכת לאופוזיציה. אבל כל שעה שעוברת, אני נוטה להצטרף לממשלה, לטובת המדינה. במצב הזה, נמתן את הסכנות בממשלת ימין".
כדי להגיע להכרעה, יו"ר פורום מזכירי הסניפים מעלה טיעונים בעד ונגד: "ברור שאם ציפי לבני היתה נכנסת לא היו ספקות והיינו מובילים את המאבק בממשלה מבחוץ. במצב הנוכחי, לפחות נמתן את הגרועים - כי אני חושב, למשל, שליברמן מסוכן למדינה. תראה מה ביבי מוכן להציע לנו - כמעט כל חבר כנסת יקבל תפקיד".
"מצד שני", אומר אורן, "אני מפחד שאחרי שלטון של ארבע שנים בראשות הליכוד, תהיה לנו מדינה אבל לא תהיה עוד מפלגה. ואיך אפשר לחשוב על ישראל בלי העבודה - בלי הציונות ואהבת הארץ?".
"ברק החליט לקבור את המפלגה, שיילך"
יו"ר המשמרת הצעירה של העבודה, מעין אמודאי, לא רק מסרב לכניסה לממשלה - אלא גם דורש מברק ללכת. "אני בטוח שהעמדה נגד כניסה לממשלה תנצח, למרות כל הלחצים המופעלים. ברק - שהולך נגד מפלגתו, חייב לקום מחר בערב, ולצאת את שערי המפלגה".
לדברי אמודאי, "מפלגה שמקבלת מכה כזו בבחירות לא יכולה אחרת, אלא ללכת לאופוזיציה. הציבור אמר את דברו והוא לא מעוניין בנו כחלק מהשלטון. עובדתית, הפעמים היחידות שהעבודה חזרה לשלטון היו ב-92' ו-99', כאלטרנטיבה מהאופוזיציה".
על הטענה כי טובת המדינה קודמת לטובת המפלגה, אומר אמודאי: "הטענה של ברק מופרכת. כשברק אמר מיד לאחר הבחירות שהציבור אמר את דברו. הוא לא קרא דו"חות מודיעין? הוא לא ידע איזה אתגרים? הוא ידע ויודע היטב שאפשר להסתדר גם בלעדינו, אבל החליט לקבור את מפלגת העבודה".
"סומך רק על עופר עיני"
מזכיר מחוז תל-אביב במפלגת העבודה, שמוליק מזרחי, סבור שכניסה לממשלה היא הצעד הנכון. "עד אתמול הייתי בצד השני, אבל עכשיו אני תומך. הבנתי איזה הישגים אפשר להשיג בנושא החברתי-כלכלי ואני מאמין ביו"ר ההסתדרות עופר עיני, שהוא מוביל את המהלך הנכון".
בימים האחרונים, שוחח מזרחי פעמים רבות עם עיני, ששכנע אותו, לדבריו, בנכונות המהלך. "עיני הוא היחיד שיכול לשכנע אותי לתת צ'אנס למהלך הזה, שיכול לתרום משמעותית לחיזוק מעמד וזכויות העובדים בישראל".
ומה יהיה עתיד המפלגה? מזרחי סבור שמוקדם להספידה. "הצטרפות לממשלה זה מהלך שתמיד אפשר לסגת ממנו. אני לא חושב שזה סוף דרכה של העבודה כי ראיתי מפלגות באופוזיציה שהצטמקו, ומפלגות בקוליאציה שדווקא צמחו. הבעיה היחידה שלנו היא משבר המנהיגות ואת המשבר הזה נצטרף לפתור. בכל מקרה, לא יהיה שום פילוג בעבודה", הוא בטוח.
- למגיבים: סמנו תחילה האם אתם תומכים בכניסת העבודה לממשלה