שתף קטע נבחר
 

זוכי פרס נובל לכלכלה נגד תוכנית חילוץ הבנקים

ג'וזף שטיגליץ כינה את התוכנית "שוד של העם האמריקני", ואמר שהיא לא תוביל לשחרור מחנק האשראי. פול קרוגמן אמר: "התוכנית יותר ממאכזבת, ולמעשה גורמת לי לתחושת ייאוש". הבית הלבן בתגובה: הם טועים

תוכניתה של ממשלת ארה"ב לסייע לבנקים להיפטר מ"נכסים רעילים", שהיקפה עד טריליון דולר, היא שוד של משלמי המסים האמריקנים. התוכנית תחשוף את משלמי המסים לסיכון רב מדי, ואינה צפויה להצליח כל זמן שהכלכלה תישאר חלשה. כך אמר היום (ג') זוכה פרס נובל לכלכלה ג'וזף שטיגליץ.

 

 

"תוכניתו של גייתנר היא פגומה ביותר", אמר שטיגליץ לסוכנות הידיעות "רויטרס". לדבריו, ממשלת ארה"ב משתמשת במשלמי המסים כדי לערוב נגד סיכונים לירידת ערכם של נכסים אלו, ואילו את הרווחים הפוטנציאלים היא מעבירה למשקיעים הפרטיים.

 

"בכנות, זה ממש שוד של העם האמריקני. אני לא חושב שזה יעבוד, בגלל שאני חושב שיהיה זעם רב על העמסת ההפסדים במידה כזו על כתפיו של משלם המסים האמריקני", אמר שטיגליץ.

 

לדברי שטיגליץ, אפילו אם התוכנית תצליח לנקות את המאזנים של הבנקים מהחובות ה"רעילים", הבנקים לא ימהרו לשוב ולספק הלוואות חדשות, בגלל חששות ממצב הכלכלה, והסיכוי להכבדת נטל המס כדי לממן את תוכניות התמריצים של הממשלה עלול לפגוע עוד בצרכנים האמריקנים.

 

שטיגליץ, פרופסור באוניברסיטת קולומביה ולשעבר הכלכלן הבכיר של הבנק העולמי, דחק במנהיגי ה-G20, שייפגשו בלונדון בחודש הבא, להתחייב להקצאת משאבים למדינות מתפתחות, ואמר כי סין צריכה לקבל זכויות הצבעה גדולות יותר בקרן המטבע הבינלאומית. "קולן של המדינות המתפתחות, ומדינות כמו סין שיספקו חלק גדול מהכסף, אינו נשמע", לדבריו.

 

קרוגמן: "התוכנית יותר ממאכזבת"

גם הכלכלן פול קרוגמן, שזכה בפרס נובל לכלכלה בשנה שעברה, אמר כי תוכנית האוצר האמריקני האחרונה צפויה להיכשל. קרוגמן כתב בטורו בעיתון "ניו יורק טיימס" כי התוכנית היא "יותר ממאכזבת, ולמעשה, גורמת לי לתחושת ייאוש".

 

לדבריו, "התוכנית של גייתנר מציעה הימור חד צדדי: אם ערך הנכסים יעלה, המשקיעים ירוויחו, אבל אם הערך ירד, המשקיעים יכולים להתחמק מהחוב שלהם". קרוגמן הוסיף כי "התוכנית לא תגרום לשווקים לעבוד. זו רק דרך עקיפה ומוסווית לסבסד רכישה של נכסים גרועים".

 

קרוגמן כינה את תוכנית האוצר האמריקני גרסה ממוחזרת של רעיון שהעלה שר האוצר הקודם הנרי פולסון, שמאוחר יותר זנח את תוכנית ה"מזומנים תמורת זבל" הזו. קרוגמן מציע לממשלה במקום לרכוש נכסים "רעילים" לתת ערבויות לחובות של בנקים, וכן להשתלט על חברות קורסות ולנקות את המאזנים שלהם, כפי שעשתה שבדיה בשנות התשעים.

 

הבית הלבן: "פול פשוט טועה כאן"

מהבית הלבן נמסר כי הממשל חולק על הערכתו של קרוגמן. ראש מועצת היועצים הכלכליים של אובמה, כריסטינה רומר, אמרה: "אני חושבת שפול פשוט טועה כאן. זו תוכנית שהצלחה היא הצלחה גם של הממשלה וגם של המגזר הפרטי, והפסד הוא הפסד של הממשלה ושל המגזר הפרטי".

 

זוכה פרס נובל נוסף, מייקל ספנס, שחלק את פרס הנובל שלו עם שטיגליץ ב-2001, הביע עמדה קצת פחות פסימית, ואמר כי התוכנית עשויה לעבוד. בראיון טלפוני עם סוכנות הידיעות "בלומברג" אמר ספנס כי "התוכנית הזו תלויה באופן קריטי במגזר הפרטי כמשתתפים וקובעי מחירים. היא יכולה לעבוד".

 

עם זאת, אמר ספנס כי התוכנית של האוצר היא "מורכבת מדי לביצוע", והוסיף כי "אני מניח שהאוצר עשה שיעורי בית, ויש לו אנשים שמוכנים לתת את ההון הפרטי לשותפויות הציבוריות-פרטיות שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'וזף שטיגליץ
צילום: רויטרס
פול קרוגמן
צילום: רויטרס
מומלצים