"תמחור האבטחה בשופרסל פוגע בעובדים"
גורם בכיר מאוד בשוק האבטחה: הסכום אותו מתמחרת שופרסל כשעת אבטחה "אינו מאפשר את תשלום כלל הזכויות הסוציאליות". מאבטחים בסופר-סקיוריטי, המאבטחת את הרשת: לא קיבלנו שכר מינימום ותנאים סוציאליים. שופרסל: הבהרות שקיבלנו מחברת הקבלן מספקות אותנו
עובדי חברת האבטחה סופר-סקיוריטי, שהועסקו, בין השאר, בסניפי רשת שופרסל, טוענים כי החברה לא שילמה את הכספים המגיעים להם. טענות מסוג זה נפוצות מאוד בתחום האבטחה, אולם משיחות של "כלכליסט" עם גורמים שונים בענף האבטחה עולה, כי המכרזים שמפרסמת שופרסל לשירותי אבטחה מקשים על החברות, גם אלו שרוצות בכך, לשלם את מלוא הכספים המגיעים לעובדיהם.
גורם בכיר מאוד בשוק האבטחה אמר ל"כלכליסט", כי למעשה מתקיים פה מצב של מכרזי הפסד מבחינת חברות האבטחה: "שופרסל מתמחרת שעת אבטחה ב-28.7 שקל לשעה, אבל סכום זה אינו מאפשר את תשלום כלל הזכויות הסוציאליות המגיעות לעובדים.
תרגיל כזה, למשל, הוא אי-תשלום השכר המלא על שעות נוספות או נסיעות. אולם, לדברי אותו גורם, המעורה היטב בתנאי המכרז של כמה מהחברות הגדולות, כאשר נשאלה שופרסל מדוע היא אינה מוסיפה 3.3 שקל לתמחור שעת האבטחה, ענו נציגיה, כי גם כך העובדים אינם משלימים שנת עבודה ולכן אינם זכאים, ממילא, להטבות הסוציאליות שפרק זמן זה מקנה.
משאירה את כספי ההבראה אצלה
לשם דוגמא, את תשלום דמי ההבראה מקבלים לאחר שנת עבודה לפחות, אולם כאשר עובד עוזב לפני כן, החברה יכולה להשאיר אצלה את הכספים הללו. לכן, אמרו נציגי שופרסל, חברת האבטחה אינה מחוייבת להפריש כל חודש כספים לתנאים סוציאליים עתידיים ויכולה להשאיר את הכסף בחשבון הבנק שלה. במקרה שהעובד כן השלים שנת עבודה, לחברה לא יהיה מהיכן לשלם זאת ועדיף יהיה לה לפטר אותו, או פשוט לא לשלם לו את המגיע לו על-פי חוק."שופרסל אינה יכולה להתנהג כך ולתת מחיר לא ריאלי", אומר הגורם משוק האבטחה. "האשמה היא גם על חברת האבטחה, אבל גם על מזמין השירות, במקרה הזה שופרסל. חובתה לוודא שהיא לוקחת שירות שלא מנצל את העובדים".
שניים מהעובדים, טדסה טסמה ואיאיו איינאו, עולים חדשים מאתיופיה, הגיעו עם תלונותיהם לעמותת "מעגלי צדק" בירושלים, לאחר שלטענתם, הם לא קיבלו אף את שכר המינימום שמגיע להם וגם לא כספים נוספים, כגון החזר דמי נסיעות.
עובדים: כלל לא הוכשרנו
לטענת איינאו, הוא עבד במשך חודשיים וחצי בסופר-סקיוריטי וכלל לא קיבל מהם שכר על תקופה זו. שני המאבטחים, כמו גם כמה מחבריהם, מספרים כי בניגוד להוראות המשטרה, הם מעולם לא עברו הכשרה, כמחויב על-פי חוק רישוי חוקרים ושומרים.ל"כלכליסט" נודע, כי לאחרונה פנתה סופר-סקיוריטי אל אחד העובדים והציעה לו 8 אלף שקל, תמורת הסרת התביעה. "מעגלי צדק", העוסקת, בין השאר, בטיפול בעובדי קבלן ובפגיעה בזכויות עובדים, שלחה מכתב למנכ"ל שופרסל, אפי רוזנהויז, על-מנת שזה יבדוק את התלונות נגד סופר-סקיוריטי.
מ"שופרסל" נמסר, כי "בעקבות מכתב התלונה שנשלח למנכ'ל, פנתה הרשת, עוד באותו היום, למנכ'ל סופר-סקיוריטי וביקשה תגובתו לטענות המועלות במכתב, בתוך 48 שעות. תגובת סופר-סקיוריטי התקבלה בתוך 48 שעות במכתב המדבר בעד עצמו. נוכח האמור במכתב התגובה מטעם החברה, זאת בנוסף לאישור רו"ח מטעמה, המעיד על תשלום כדבעי של שכר העובדים והנלווים לו, נחה דעתה של שופרסל".
ברשת הוסיפו, כי היא "משלמת לחברות הקבלניות המספקות לה שירותי ביטחון, שמירה ואבטחה בסניפיה שכר קבלני, המאפשר להן לשלם לעובדיהן שכר עבודה ונלווים עפ"י חוק. שופרסל דורשת מכל החברות הקבלניות עימן היא עובדת להציג בפניה אישור רו"ח, מדי חצי שנה, המעיד על התשלום בפועל לעובדים".
חברת האבטחה: זה עובד מסויים
בסופר-סקיוריטי עצמה מכחישים את טענות העובדים ואומרים, כי מדובר בעובד מסוים, שמתנכל לחברה מזה זמן. בחברה הדגישו, כי הם שומרים על כל חוקי העבודה ונמצאים תחת פיקוח של רואה חשבון. "החברה משלמת שכר כחוק לכל עובדיה, כולל דמי נסיעות. לגבי הטענה על אי-תשלום כל השכר המגיע, צריך לציין כי רוב העובדים הם עולים חדשים מאתיופיה ולא מנהלים חשבון בנק ומבקשים לקבל את שכרם, כאשר הצ'ק הוא לא בלתי-סחיר או למוטב בלבד, על מנת שיהיה עובר לסוחר."היה מקרה, בו את מחצית השכר קיבל העובד בצ'ק שלא לפקודתו, אלא כצ'ק פתוח והוא כנראה הפקיד אותו או עשה איתו את מה שהבין. את שכרו קיבל עד השקל אחרון. יש עובד שאכן לא שילמנו לו שכר ביום שמגיע לו, היות ועזב את המשמרת באותו היום והשאיר את המקום פרוץ ללא שומר ועבר לעבוד אצל מתחרה. לכן, הקפאנו לו את השכר והזמנו אותו לבוא ולקבל את שכרו במשרד. הוא סירב - והצ'ק מחכה לו במשרד".