ייעוץ פנסיוני לשכירים בלאומי ובפועלים - באפריל
הממונה על שוק ההון החליט להקדים את כניסת הבנקים הגדולים לתחום הייעוץ הפנסיוני לשכירים בעקבות המשבר בשוק ההון והצורך שנוצר במידע זמין ומקצועי. סוכני הביטוח: "ההחלטה משקפת חיפזון ולחץ"
הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר, ידין ענתבי, החליט להקדים את מועד כניסתם של הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, לתחום הייעוץ פנסיוני לשכירים, כך שהם יוכלו לספק שירותי ייעוץ גם לשכירים כבר השבוע - החל מה-1 באפריל. זאת במקום המועד המתוכנן - אוגוסט 2010.
עד כה הוגבל הרשיון שניתן לבנקים הגדולים למתן הייעוץ בכל רחבי הארץ רק לעצמאים ולכל הלקוחות ביישובי הפריפריה בלבד. מגבלה זו נועדה למנוע ריכוזיות בשוק הפנסיוני. הרשיון המוגבל ניתן ללאומי בשלהי 2008 ולפועלים בראשית 2009.
רוב הבנקים הקטנים והבינוניים, למעט איגוד וטפחות-מזרחי, קיבלו את רשיונות הייעוץ המלאים, כולל לעובדים שכירים, במהלך השנתיים האחרונות. החלטת האוצר להקדים את הרחבת ההיתר לגדולים התקבלה לאחר בדיקת הנתונים של היקף הייעוץ הקיים. הבדיקה העלתה כי המשבר הפיננסי עורר את הצורך המיידי להגביר את זמינות הייעוץ לציבור השכירים בכל רחבי המדינה, כדי לעודד את ההשקעות לטווח ארוך במסלולים סולידיים.
מתן ההיתרים מבוסס על חוק הייעוץ הפנסיוני שהתקבל בסוף 2005 במטרה ליצור תשתית להרחבת היקף הייעוץ וכדי להעלות את איכותו. זאת, כדי לסייע למשקיעים במכשירים פנסיוניים (קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוח מנהלים) לקבל את ההחלטות לאחר הדרכה מקצועית נטולת פנים בהתאם למשאבים ולצרכים של כל משקיע.
יעוץ ל-44 אלף לקוחות ב-2008
מנתוני הייעוץ הפנסיוני שדווחו על ידי הבנקים לאוצר, עולה, כי בשנת 2008 ניתן ייעוץ פנסיוני בבנקים באמצעות כ-600 יועצים פנסיוניים בכ-470 סניפים, המהווים כ-64% מכלל הסניפים הקיימים באותם הבנקים.
הבנקים העניקו בשנה זו ייעוץ פנסיוני לכ-44,500 לקוחות עם חיסכון פנסיוני כולל בהיקף של כ-5.6 מיליארד שקל.
מהנתונים עולה מגמה של העברת חסכונות למסלולי חיסכון סולידיים, כך שכ-45% מהנכסים הפנסיוניים של הלקוחות שקיבלו ייעוץ ברבעון הרביעי, הופנו למסלולים סולידיים.
באוצר מדגישים, כי רכישות או ביצוע פעולות אחרות במוצר פנסיוני (קופת גמל, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים), הינן החלטות מורכבות הדורשות קבלת ייעוץ פנסיוני לפני קבלת ההחלטה.
לשכת סוכני הביטוח: החלטה חפוזה
בלשכת סוכני הביטוח מיהרו להגיב להודעת האוצר. אודי כץ, נשיא הלשכה, אמר בתגובה: "ההחלטה משקפת חיפזון ולחץ, שאינם עולים בקנה אחד עם טובת ציבור החוסכים. החלטה שכזו דורשת הערכות מוקדמת והכנה קפדנית, אלא שבפועל הדבר לא התקיים ואינו מתקיים, ולכן הבנקים הגדולים יפעלו בתחום כמו 'פיל בחנות חרסינה'".
כץ הוסיף, כי "בשנה וחצי האחרונות הבנקים הקטנים והבינוניים לא הצליחו להעמיד מערך ייעוץ פנסיוני ראוי. גם פעילותם של הבנקים הגדולים בפריפריה לא הוכיחה את עצמה.
להערכתי, לאור המצב בבנקים הגדולים, קרי דו"חותיהם הכספיים וההתרחשויות האחרונות בצמרת בנק הפועלים, הם ימשיכו לדשדש בנושא ויתרכזו בעיקר בפעילותם הפיננסית המסורתית בכדי לשפר את ביצועיהם".
מבנק הפועלים נמסר בתגובה:
"הבנק מקדם בברכה את החלטת משרד האוצר לאפשר להקדים את תחילת פעילותו בייעוץ פנסיוני לשכירים בכל רחבי הארץ.
"בנק הפועלים נותן זה מכבר שירותי ייעוץ פיננסי בקרנות השתלמות לעצמאים ולשכירים, ולפני מספר שבועות החל להפעיל ייעוץ פנסיוני לעצמאים, בשלב ראשון כפיילוט בתשעה סניפים מרכזיים בכל אחד מאזורי הפעילות של בנק הפועלים ברחבי הארץ.
"עם קבלת רישיון לייעץ גם לשכירים בכל רחבי הארץ, ירחיב הבנק בהדרגה את שירותי הייעוץ הפנסיוני במערך הסניפים של הבנק, באמצעות למעלה מ-300 יועצי השקעות שהוכשרו כיועצים פנסיוניים ויעניקו שירותי ייעוץ כוללים - פיננסי ופנסיוני".
מבנק לאומי נמסר: "הבנק נותן כיום ייעוץ מלא בסניפים בפריפריה ובמגזר הערבי וכן ייעוץ לעצמאיים בסניפים באיזור המרכז. בתוך מספר שבועות, לאחר התאמות נדרשות, ינתן ייעוץ גם לשכירים בכל חלקי הארץ".
בלאומי מאמינים כי רוב המיועצים הפוטנציאלים הינם לקוחות שני הבנקים הגדולים, מה שעשוי מעתה להגדיל בצורה ניכרת את זרם הפונים לייעוץ פנסיוני בבנקים.
בפורום מנהלי ההסדרים הפנסיונים, לעומת זאת, מאד לא מרוצים מכניסת הבנקים הגדולים לתחום: "הבנקים אינם מסוגלים להעניק ייעוץ איכותי לשכירים והדבר עלול לפגוע פגיעה מהותית בעובדים" אומרים שם.
לדברי מאיר אוזן יו"ר פורום מנהלי ההסדרים הפנסיונים באיגוד לשכות המסחר ויו"ר קבוצת שקל: "לבנקים אין מה להציע לשכירים בעיקר בחברות וארגונים וזאת משום שהבנקים אינם מקצועיים מספיק ואין להם מספיק ידע וניסיון הן בתחום המיסוי והן בתחום הפנסיוני". אוזן טוען עוד כי "לבנקים אין את פתרונות המחשוב המתאימים לצורך ניהול וחישוב הפרשות לקרנות פנסיה, פוליסות ביטוח מתקופות שונות וקופות גמל במקביל".