תקלת הביוב: באור יהודה ידעו ולא טיפלו
המשרד להגנת הסביבה הורה לפתוח בחקירה פלילית נגד עיריית אור יהודה בעקבות התקלה בביוב שגרמה לזיהום נחל איילון, נחל הירקון והים. בשימוע לבכירי העירייה התברר שבמשך שלושה שבועות העירייה ידעה על התקלה ולא טיפלה בה. עוד התברר שהצינור לא נוקה ולא נבדק במשך שנים
המשרד להגנת הסביבה הורה למשטרה הירוקה לפתוח בחקירה פלילית נגד עיריית אור יהודה, בעקבות התקלה במערכת הביוב שזיהמה את האיילון, הירקון וחופי תל אביב והרצליה. בתום שימוע שנערך לראש העיר דוד יוסף ובכירי העירייה, אמר מנהל מחוז מרכז במשרד להגנת הסביבה, ברוך ובר, כי העירייה לא פעלה לתיקון התקלה על פי הנהלים, הזניחה את הטיפול בתקלה למשך כשלושה שבועות.
התקלה שלא תוקנה
התקלה אירעה יום לפני הבחירות, ב-9 בפברואר, בצינור ביוב שמשרת את אור יהודה, קריית אונו ויישובים הסביבה. כתוצאה מפריצה בצינור זרמה כמות גדולה של ביוב גולמי לאפיק נחל איילון, לנחל הירקון ולים. על מנת למנוע את המשך הזרמת הביוב, הוקם במורד נחל איילון סכר ארעי ומשם שאבו את הביוב לשפד"ן. אך בחמישה מועדים שונים, בעקבות גשמים ועומס מים בצנרת, נפרץ הסכר הזמני והביוב שב וזרם בנחלים לים.
מדינת ישראל נגד תקלה בצינור:
- הביוב באור יהודה נפרץ ועושה דרכו לתל אביב
- הסכר קרס: הביוב של אור יהודה זורם לים
- בגלל הגשם - הביוב מאור יהודה זורם לים
- סופ"ש חמים בפתח, אך הים בת"א עדיין סגור
- שוב חוזר הזיהום - וחופי ת"א נסגרים
- גולשים תובעים: הביוב בים מונע מאיתנו לגלוש
בכל פעם שהסכר נפרץ מיהר משרד הבריאות לאסור על הרחצה בחופי תל אביב והרצליה מחשש לבריאות המתרחצים. בהמשך, כאשר הסכר שב ונפרץ, נגרם גם נזק אקולוגי לנחל איילון ולנחל הירקון המשתקם..
עד היום לא ברור מדוע נפרץ הקו וגם התקלה טרם תוקנה בשל מחלוקת בין עיריית אור יהודה לאיגוד ערים דן לתברואה (אתר חירייה). בעירייה טוענים כי הצינור קרס בגלל ערימת פסולת בניין שהונחה עליו וקברה אותו. בחירייה טענו כי הפסולת נערמה שם בהיתר.
בשימוע התברר כי בצינור אירעה תקלה חמורה בשנת 2003, אולם מאז לא בוצעו בו ניקוי, טיפול מונע או ביקורת כלשהי. זאת ועוד: בצינור נמצאו ליכלוך רב שהעידו שהוזנח במשך זמן רב, וכן נטען כי נסתם בגלל פסולת ממשטחה מקומית. בעירייה טוענים כי הצינור לא נסתם אלא קרס, ושלא היה צריך לבצע כל ניקוי או ביקורת.
שלושה שבועות של הזנחה
עוד התברר בשימוע כי במשך שלושה שבועות לא פעלה עיריית אור יהודה על מנת לתקן את התקלה, למרות שהכירה באחריותה לתקינות הצינור. ראש העיר אמר כי פעל לתקן את התקלה בכל האמצעים, וכשנודע לו שמנכ"ל העירייה הנחה להפסיק את הטיפול - פיטר אותו. לדבריו לא היתה כל התרשלות או הזנחה מצד העירייה.
אך השתלשלות העניינים כפי שעלתה בשימוע, מציירת תמונה אחרת: לעירייה נודע על התקלה ביום שני ב-3 אחר הצהריים, אך לשטח יצאו רק למחרת. ביום שלישי הובאו למקום מחפרון וביובית, אך בשל קשיים טכניים ומזג האוויר הסוער רק אחר הצהריים הם הוצבו במקומם. מכל מקום, התקלה לא אותרה באותו היום.
ביום רביעי המשיכו בעירייה לחפש את התקלה, וכשזיהו את המקום הורה המנכ"ל להפסיק את הטיפול במקרה בשל המחלוקת על הפסולת מעל הצינור. חלפו שלושה שבועות עד שבראשית מרס הוחלט לשוב ולטפל בתקלה; עבודות העירייה התחדשו ב-8 בחודש. (בינתיים, כבר ב-15 בפברואר החלה רשות הניקוז לטפל בתקלה על ידי הקמת הסכר הזמני).
אור יהודה: חבל על הכסף, לא צריך לנקות
במשרד תהו מדוע הוזנח הטיפול בתקלה ובעירייה הסבירו שלא היה בידם הציוד לטפל בה, מה גם שהקטע הבעייתי היה קבור תחת הפסולת. מנהל המחוז טען שהפסולת הושלכה שם כבר ב-2006 אך העירייה לא התלוננה על כך מעולם.
בעירייה הסבירו כי הקו, המשרת 130 אלף תושבים ופועל במשך 19 שנה, הוקם בלי מעורבותם וטעות בסימונו גרמה להשלכת הפסולת במקום. עוד אמרו בעירייה כי אור יהודה נמצאת בקצה הקו, ולכן כל תקלה בו מתרחשת בעיר.
מנהל המחוז שאל האם מילאה העירייה את חובתה לנקות את הקו אחת לשנה, לצלמו אחת לחמש שנים ולסייר בתוואי אחת לשבוע. הוא ציין שהקו האמור בעייתי במיוחד משום שהוא שטוח בלי שיפועים. נציג העירייה אמר כי הקו אינו בעייתי ולכן אין צורך בפעולות הניקוי והבקרה. לדבריו, רמת האמינות של קו הביוב גבוהה מאוד, לא היו בו תקלות ולכן לא היה צורך להשקיע כסף בבדיקות, בקרה ופיקוח. עוד התברר כי לעירייה אין נהלים פנימיים קבועים לתחזוקה וטיפול בצינורות הביוב.
בא כוח העירייה השיב בשלילה אך ניסה שוב לטען שהאשמה אינה בעירייה כי אם בפסולת שקברה את הצינור. "ישנם אשמים אחרים בפריצת הקו שאשמתם אינה ניתנת לסתירה", אמר. מנהל המחוז קבע לבסוף כי קיים חשד שבהתנהלותה, ביצעה העירייה עבירות על חוק המים וחוק שמירת הניקיון, והורה על פתיחת החקירה כאמור. במשרד ציינו כי הם בודקים את אחריותם של גורמים נוספים באירוע, ולשם כך זומנו לשימוע, בין היתר, ראש עיריית קריית אונו ויו"ר אתר חירייה.
בעיריית אור יהודה ביקשו שלא להגיב להחלטה לפתוח בחקירה נגדם.