אנטארקטיקה: מדף קרח ענק עלול להתפרק
צילומי לוויין גילו שרצועת קרח צרה שחיברה בין מדף הקרח הצף לחצי האי האנטרקטי החלה להיסדק ולהתפורר. המומחים מעריכים שחלקים ממדף הקרח - ששטחו כמחצית משטח ישראל - עלולים להינתק ממנו. הסיבה: שינוי האקלים באזור
מדף קרח ענקי, ששטחו כמחצית משטח מדינת ישראל, החל להתפרק וחלקים ממנו עלולים להינתק מיבשת אנטארקטיקה בימים הקרובים - כך מדווחים מומחים לאחר בחינה של תצלומי לוויין עדכניים. המומחים אומרים כי תהליך השחיקה האיטי של הקרח הוא תוצאה של ההתחממות הגלובלית.
רצועת קרח צרה, באורך של כ-40 ק"מ, מחברת את מדף הקרח הצף ווילקינס לחצי האי האנטארקטי. בשנת 1950 הייתה הרצועה ברוחב של 100 ק"מ אולם צילומי לוויין מהשנה האחרונה ומדידות בשטח מצאו שבחלקים ממנו רוחב הקרח הוא כ-500 מטר בלבד.
רצועת הקרח הצרה המחברת את מדף ווילקינס לחצי האי בצילום מינואר (צילום: רויטרס)
צילום לוויין מנובמבר אשתקד של רצועת הקרח שבין מדף ווילקינס, מימין למטה, וגוש קרח המכונה האי שרקוט, משמאל למעלה (צילום: ESA)
צילומי הלוויין העדכניים מסוף השבוע גילו כי הרצועה הצרה החלה להסדק והמומחים מעריכים כי תתמוטט לגמרי בקרוב. בצילומים, של סוכנות החלל האירופית, נראים גושי קרח שטוחים צפים במים במקום בו עמדה רצועת הקרח הצרה עד לפני מספר ימים.
"מדהים לראות איך הקרח התבקע; לפני יומיים הוא היה שלם", אמר דייויד ווהן, מומחה קרחונים מהמכון האנטארקטי הבריטי לאחר בחינת הצילומים. "ציפינו לזה הרבה זמן", הוסיף.
מדף הקרח ווילקינס הוא אחר מעשרה מדפי קרח ששטחם הצטמצם או שהתמוטטו ב-50 השנים האחרונות בחצי האי האנטארקטי - החלק היחיד ביבשת אנטארקטיקה שבו הטמפרטורות עלו בשנים האחרונות ב-3 מעלות צלזיוס, בהתאם למגמה העולמית. ווהן, שביקר באזור בינואר, אמר כי שינויים כה דרמטיים ביבשת הם נדירים מאוד. "אני מעריך שנאבד עוד קרח בזמן הקרוב, אך מדף הקרח הצף מחובר עדיין לחלקים אחרים בחצי האי", אמר ווהן. עם זאת הוא העריך כי חלקו הצפוני של גוש הקרח יחל להתפורר.
המומחים מעריכים כי מגמת התחממות הטמפרטורה בחצי האי האנטארקטי מקורה בהתחממות הגלובלית. על פי ההערכות, אם תימשך מגמה זו, תפשיר כמות גדולה של קרח שתעלה את מפלס פני הים.
ועם זאת, הינתקות קרחונים ומדפי קרח כמו שצפויה להתרחש כעת לא תגרום לשינוי במפלס פני המים משם שהקרחונים ממילא צפים במים ואינם חלק מהיבשה. ובכל זאת, ההתפוררות של הקרח תאפשר למי האוקינוס לחדור ולהגיע לאזורים שהיו עד כה כלואים בתוך הקרחון, והמגע הזה צפוי לגרום לשחיקה בעובי הקרח, ולשינוי טמפרטורה שיגרום לגלישת קרחונים מהיבשת לתוך המים.