אובמה חייב לטפל בפיונגיאנג - ולא, ייכשל בטהרן
הפרופ' איתן גלבוע סבור ששיגור הטיל הצפון קוריאני הוא מבחן חשוב מאין כמותו לנשיא ארצות הברית ברק אובמה. "זהו מבחן ליכולתו של אובמה לתרגם למעשים את העקרון שתבע על הצורך בשיתוף פעולה בינלאומי. אם לא יפעל נגד צפון קוריאה, אין לו מה לחפש בטהרן"
"שיגור הטיל של צפון קוריאה כוון לאיים על נשיא ארצות הברית ברק אובמה, ולהראות לו שפיונגיאנג לא חוששת מפעילות בינלאומית נגדה" - כך גורס הפרופ' איתן גלבוע, מומחה לענייני ארה"ב מהחוג למדע המדינה באוניברסיטת בר אילן.
שיגור הטיל של צפון קוריאה - כל העדכונים ב-ynet:
- חרף האיומים: צפון קוריאה שיגרה טיל ארוך-טווח
- בעולם זועמים על שיגור הטיל: פיונגיאנג מִתגרה
- צפון קוריאה טוענת: שיגרנו בהצלחה לוויין לחלל
- אובמה: פיונגיאנג שברה את החוקים, צריך להגיב
- גורמי צבא זרים: השיגור נכשל
גלבוע מסכים כי השיגור - שלטענת פיונגיאנג עלה יפה ושיגר לוויין תקשורת לחלל - הוא מבחן קשה ביותר בעבור הנשיא האמריקני, ולטענתו, המפתח לנטרול המתיחות נמצא בידיה של סין, השכנה האסיינית היחידה המסוגלת להפעיל לחץ משמעותי על פיונגיאנג.
"התגובה של אובמה תגיע ביום רביעי הקרוב, אז ייפגש בוושינגטון עם נשיא סין הו ז'ינטאו", מסביר גלבוע, "ואם בייג'ינג לא תעשה דבר - תתעורר מחלוקת קשה עם וושינגטון. לכן, מבחן המנהיגות של אובמה הוא באיזו מידה הוא יצליח לשכנע את סין לנקוט צעדים חריפים נגד פיונגיאנג. אני משוכנע שאובמה יפעיל לחץ כבד על סין, ויבוא איתם חשבון גם על איראן".
לא ברור כיצד יגיב נשיא סין לאובמה - אך ראוי לציין כי התייחסותה של בייג'ינג לניסוי היום היתה מרוככת בלשון המעטה. בהודעה רפה שפרסמה דוברת משרד החוץ הסיני, ג'יאנג יו, קראה הדוברת "לכל הצדדים לשמור על השקט ועל איפוק, לטפל בעניין בצורה הולמת, ולשתף פעולה כדי לשמור על היציבות ועל השלום האזורי".
העולם כולו יודע שהטיפול של אובמה בצפון קוריאה הוא גם מסר חשוב לאיראן. שתי המדינות נמצאות בסל אחד - שתיהן מסוכסכות עם העולם בגין תוכניתן הגרעינית, אך בניגוד לאיראן, צפון קוריאה כבר הכריזה על עצמה כמעצמה גרעינית וכבר ערכה ניסוי בנשק גרעיני - ומאוחר יותר הסכימה להתפרק ממנו, למרות שלא עמדה בהתחייבויותיה. שתי המדינות ממרות את החלטות מועצת הביטחון - צפון קוריאה עושה זאת בפעילות הטילים הבליסטיים ואילו איראן מוסיפה להעשיר אורניום חרף הדרישה ממנה להפסיק את הפעילות לאלתר.
"העולם רוצה למנוע משתי המדינות להשיג נשק גרעיני. רק פעילות בינלאומית תשיג זאת ולכן זהו מבחן למנהיגותו של אובמה וליכולתו לתרגם למעשים את העקרון שתבע על הצורך בשיתוף פעולה בינלאומי עם מעצמות ועם גופים בינלאומיים. אם לא יפעל נגד צפון קוריאה, אין לו מה לחפש בטהרן. כל העולם מצפה לתגובתו", מוסיף גלבוע.
אתר שיגור הטילים במוסודן-רי שבצפון קוריאה (צילום: רויטרס)
בעיני גלבוע, אם יצליח אובמה להעביר פה אחד במועצת הביטחון החלטה חריפה נגד צפון קוריאה - שתכלול מעבר לגינוי גם צעדי ענישה נוספים - יהיה זה מסר חשוב. "אובמה גם צריך להשיג קואליציה מאוחדת שתתכנס ותטפל בנושא - במסגרת פורום המדינות המטפלות בסוגיית הגרעין הצפון קוריאני - סין, יפן, רוסיה, ודרום קוריאה לצד ארה"ב".
"מגרש חוץ מסוכן"
למרבה האירוניה, צפון קוריאה ביצעה את השיגור השנוי במחלוקת שעות ספורות לפני שהנשיא האמריקני תכנן לשאת נאום על הצורך לפרק את העולם מנשק גרעיני. חרף ההסכם שנחתם עימה בפברואר 2007, לפיו הסכימה פיונגיאנג להתפרק
מנשק גרעיני תמורת חבילת הטבות כלכליות ודיפלומטיות, מעכבת המדינה הקומוניסטית את יישום ההסכם, ומעורבותה בבניית המתקן הגרעיני הסורי שהופצץ בידי ישראל מעידה כי היא עדיין מהווה איום בכל הקשור לתפוצת הנשק.
"אובמה מגיע לטיפול במשבר הזה אחרי שביקורו באירופה הניב הצלחה", מסכם גלבוע. "הוא הפגין מנהיגות, הציב דרישות - בתחום הכלכלי ובסוגיית אפגניסטן. אבל נאט"ו וה-G20 הן גזרות נוחות לו - בעוד שצפון קוריאה ואיראן אינן המגרש הביתי שלו, אלא מגרש חוץ מסוכן".