הערים יקבלו פחות מים - אך לא ייבשו גינות
בשל משבר המים החליטה רשות המים לבטל את ההקצאה להשקיית גינות ציבוריות. הרשויות המקומיות והגננים נזעקו. בתום דיונים ארוכים הוחלט: הרשויות יסתפקו בהרבה פחות מים, אך יוכלו להשקות גינות שהשקיעו רבות בטיפוחן
רשות המים, מרכז השלטון המקומי ופורום 15 הערים העצמאיות הגיעו להסכמה שתאפשר לשמור על הגינות הציבוריות ירוקות גם בקיץ: לאחר משא ומתן ארוך הוחלט כי לרשויות המקומיות תוקצה מכסה כוללת של 28 מיליון מ"ק מים עבור השקיית הגינות. הגינות הפרטיות נותרו מחוץ להסכם, והאיסור על השקייתן נותר בעינו.
בעקבות משבר המים החמור הפוקד את ישראל גיבשו ברשות המים תוכנית חירום במסגרתה התכוונו לבטל לחלוטין את הקצאת המים ברשויות המקומיות לטובת הגינון הציבורי. המשמעות הייתה סכנת ייבוש על הגינות הציבוריות בארץ בחודשי הקיץ. הרשויות חששו לאבד את הריאות הירוקות שעמלו והשקיעו בהן כספים רבים, והארגון לגננות ונוף בישראל חשש מפגיעה בחבריו, שעלולים היו לאבד את מקור פרנסתם.
עוד בנושא השקיית גינות ציבוריות:
- בקרוב: מכסות מים גם לגינון בערים
- סקר: הציבור מעדיף פחות דשא ויותר מלפפונים
- ראש עיר יקר: ירוק זה לא רק דשא / עדי וולפסון
- אם אסור להשקות - למה ת"א קנתה דשא?
הצדדים התיישבו לדיון בנושא, והגיעו לאחר חודשיים להסכמה. במקום 45 מליון מ"ק מים לשנה מהן נהנו הרשויות עד שנת 2007, הוחלט כי יסתפקו ב-28 מיליון מ"ק בכל שנה. בתמורה תאפשר להן רשות המים להשקות את הגינות הציבוריות שבשטחן על פי העדפתן, ובתנאי שההשקייה תעשה בין 5 אחר הצהריים ל-10 בבוקר למחרת.
כל רשות תקבל מכסת מים קבועה על פי גודל הגינות שבשטחה, תוך התחשבות בתוכנית התייעלות הכוללת שימוש בצמחיה חוסכת מים, שימוש בטכנולוגיות השקייה ובקרה מתקדמות ועוד. רשות מקומית אשר לא תעמוד בהקצאה שתקבל לצורך השקיית הגינות תאבד את זכותה להשקות את הגינות הציבוריות בשטחה ותאלץ לייבשן.
בנוסף הוחלט כי הרשויות ייערכו להרחבת השימוש במי קולחין (מי ביוב מטוהרים) להשקיית איי תנועה ומעגלי תנועה - במקום לבזבז מים מתוקים.
יושב ראש פורום ה-15, ראש עיריית תל אביב יפו רון חולדאי, בירך על ההסכמה. "לגינון הציבורי בעיר חשיבות חברתית לא פחות מחשיבותו הסביבתית. השטחים הירוקים בעיר מיועדים גם למי שאין בבעלותו גינה פרטית, כך שגם הוא יוכל ליהנות מפיסה ירוקה של טבע עירוני. בדיוק מסיבות אלה חשוב היה לנו להבטיח שהגינות הציבוריות לא ייובשו לגמרי.
"ועם זאת, חשוב לזכור שאנו מצויים בתקופת משבר אמיתית למשק המים של ישראל ובמקביל לפעולות החיסכון הנדרשות מהמשק הפרטי, גם אנחנו במשק הציבורי נתגייס לסייע במאמץ מתוך שמירה על אינטרס הציבור".
יושב ראש מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, אמר: "הרשויות נדרשות לקצץ ולגלות אחריות ציבורית בתקופת הבצורת הנוכחית. אנחנו ננהיג משמעת מים קשה ברשויות ונשלם את המחיר המתבקש מאיתנו. אנחנו מתחשבים במצבו הקשה של משק המים, אולם כדאי לזכור שהמצב נגרם בשל אוזלת היד של ממשלות ישראל לדורותיהן...".
ומה על הגינות הפרטיות? על פי תוכנית החירום שגיבשה רשות המים, עדיין יחול איסור על השקיית דשא בגינות פרטיות, והעובר על איסור זה צפוי לקנס הקבוע בחוק בסך מאות שקלים. ועם זאת, לא ברור כיצד תוכל רשות המים - גם עם כוח פקחים מתוגבר - לאכוף את התקנה הזו בקרב חובבי גינון שהשקיעו גם הם אלפי שקלים בטיפוח גינתם הפרטית.