אדומים נגד צהובים בתאילנד: מה הוביל למשבר?
המשבר הפוליטי אמנם פרץ בחודש שעבר, אך החל לפני יותר משלוש שנים, בהדחתו בהפיכה צבאית של ראש ממשלה האהוד על האוכלוסיה הכפרית הענייה. תומכיו, אנשי "החולצות האדומות", מבקשים עתה להדיח את הממשלה "הצהובה"
במשך יותר משלוש שנים סובלת תאילנד ממשבר פוליטי חמור שבמרכזו ניצב ראש הממשלה לשעבר טקסין צ'ינוואט. טקסין הודח מהשלטון בהפיכה צבאית בספטמבר 2006 ומאז ועד היום נמשך המאבק בין תומכיו ליריביו. אף צד לא מוכן שהצד השני ינהל את הממלכה האסיאתית, וכל אחד בתורו מנהל מחאות המוניות ארוכות כדי לפעול להחלפת השלטון.
המשבר בתאילנד - סיקור נרחב ב-ynet:
- שאננות ישראלית: אנחנו בסיכון? בדיחה
- בנגקוק: חיילים ירו אש חיה, עשרות נפצעו
- העיר בוערת: רוחות מהפכה בבנגקוק
- משרד החוץ מזהיר: אל תגיעו למוקדי המהומות
18 הפיכות בוצעו בתאילנד מאז 1932, השנה שבה הפכה למונרכיה חוקתית. כאשר מנהיג המפלגה הדמוקרטית, אבהיסיט וג'ג'יבה, מונה לראש ממשלה בדצמבר, היו שקיוו שהמחאות יגיעו סוף סוף אל קיצן, אך נראה שאין פתרון למשבר באופק. את המחאה ברחובות בנגקוק מובילים בימים אלה אנשי "החולצות האדומות", פעילי אופוזיציה התומכים בטקסין, איל הון שגולה במקום לא ידוע.
תומכיו של טקסין הם בעיקר תושבים כפריים עניים, שנהנו מהמדיניות הכלכלית שהוביל בחמש שנות שלטונו. יש המכנים את מדיניותו פופוליסטית. לאחרונה ניסה וג'ג'יבה לאמץ אף הוא צעדים פופוליסטיים, כגון חלוקת כסף לעניים, אך רק נתקל בזעמם של "האדומים". המפגינים, המקפידים ללבוש חולצות אדומות, מכנים את עצמם "החזית המאוחדת למען דמוקרטיה ונגד דיקטטורה" (UDD).
אנשי האופוזיציה טוענים כי אבהיסיט עלה לשלטון באופן בלתי חוקי וכי הוא למעשה כלי בידי הצבא החזק. הם דורשים שיתפטר ויערוך בחירות כלליות חדשות. מחאתם החלה בחודש שעבר, אז התקהלו המפגינים מחוץ למשרדי ממשלה, והצליחה לשבש ישיבות קבינט. בסוף השבוע גרמו המפגינים לביטול פסגת מנהיגים מהאזור בפטאיה, ובכך גרמו מבוכה גדולה לממשלה.
כאוס אדום ברחובות בנגקוק, אתמול (צילום: AFP)
אתמול, אחרי שהמפגינים פרצו למשרד הפנים וחסמו כבישים סואנים בבנגקוק, הכריז אבהיסיט על מצב חירום והבטיח להשיב את הסדר על כנו. לפי שעה, למרות העימותים בין כוחות הביטחון למפגינים, נמשכת המחאה, המזכירה את זו שהובילו אנשי "החולצות הצהובות" - מתנגדיו של טקסין - ואשר הובילה לחילופי השלטון בסוף השנה שעברה.
"הצהובים" מכנים עצמם "הברית העממית למען דמוקרטיה" (PAD) והם רואים בעצמם כנאמנים למלך פומיפון אדולידיי יותר מאשר יריביהם הפוליטיים. העם התאי לובש לעתים קרובות צהוב כדי להביע נאמנות למלך ואחת הטענות העיקריות של התנועה הזו היא שטקסין אינו נאמן דיו למלכם הנערץ. המחאה הצהובה סייע להפלת שתי ממשלות של נאמני טקסין.
הצהובים שיתקו את נמל התעופה הבינלאומי (צילום ארכיון: AP)
תנועת ה-PAD מורכבת בעיקר מנאמני משפחת המלוכה, אנשי עסקים ובני מעמד הביניים מהערים הגדולות. בראש התנועה עומדים איל תקשורת וגנרל לשעבר, הנחשבים כמקורבים ליועצו הבכיר ביותר של המלך הקשיש. לטענתם, תקופת שלטונו של טקסין אופיינה בשחיתות ונפוטיזם. מחאתם הייתה מרכיב חשוב בהכנת השטח להפיכה הצבאית שבה הודח מראשות הממשלה.
מחאו דומות מצד הצהובים כוונו ב-2008 נגד "מפלגת כוח העם" (PPP) שהייתה בשלטון, ואשר נתפשה בציבור כגלגול חדש של מפלגתו של טקסין "תאי ראק תאי", שהוצאה אל מחוץ לחוק עם הדחתו. המפגינים השתלטו על בניין הממשלה במשך שלושה חודשים ובדצמבר האחרון התבצרו בנמלי התעופה של בנגקוק ובכך שיתקו את ענף התיירות המקומי.
השבעת ממשלתו של אבהיסיט וג'ג'יבה (צילום ארכיון: AP)
בעקבות כמה פסיקות מצד בית המשפט העליון נגד מפלגת "כוח העם", נפלו שתי ממשלות של נאמני טקסין - הראשונה של סמאק סונדרווג', והשנייה של גיסו של טקסין, סומצ'אי וונגסוואט. אבהיסיט עלה לשלטון אחרי שבית המשפט החוקתי קבע כי מפלגת כוח העם אשמה בהונאת בחירות, ואסר על מנהיגיה להשתתף בפוליטיה בחמש השנים הקרובות.
טקסין, שוטר לשעבר בעל דוקטורט אמריקני במשפט פלילי, נוהג להציג את עצמו כאזרח העולם ושוהה מחוץ לתאילנד במקום לא ידוע. לאחרונה שהה בדובאי, סין, בריטניה והונג קונג. לימים הקים תאגיד תקשורת גדול ועסקיו פרחו בעזרת חוזים ממשלתיים, שגררו טענות לשחיתות מצידו. אם ישוב לארצו, הוא צפוי להיכלא לשנתיים מכיוון שהורשע בניגוד עניינים. בשבועות האחרונים נאם כמה פעמים בפני תומכיו באמצעות הטלפון וקרא לבצע הפיכה. אתמול אף איים לחזור למדינה אם כוחות הביטחון יתעמתו עם המפגינים.