ההגדה לבית אייל
"מי שלא ראה סדר בקיבוץ לא ראה סדר מקורי בימיו". מישל דור הוזמן בערב פסח לקיבוץ אייל, למד למה אוכלים ביצה קשה ולא התאפק כמובן ושלף את המצלמה. בואו לראות איך משתפים 80 משפחות בקריאת הגדה אחת
חלפו השנים והנה אני עצמי כבר אבא לילדים, ומדי כמה שנים אנו מחליטים לחגוג את ליל הסדר בשדות זרים, בעיקר כדי לחסוך למלכה את עבודות המטבח ובעיקר להראות לילדים סוגים מגוונים ככל האפשר של חגיגות ליל הסדר במקומות שונים בארץ.
השנה החלטנו לחגוג בקיבוץ אייל, השוכן על הגבול הגיאוגרפי בין השומרון לשרון, סמוך ליישוב כוכב יאיר. כ-80 משפחות גרות בקיבוץ היפה והשקט הזה, וחווית ליל הסדר היא אירוע המתרחש בו מזה שנים רבות, והוא רק הולך ומשתבח עם השנים. "אנו מאוד משתדלים בדרכנו שלנו לחגוג את ליל הסדר בצורה מקורית ומשעשעת" מסבירה תמר גורן, רכזת התרבות של הקיבוץ, "לכל משתתף יש חלק כזה או
אחר בקריאת ההגדה, וגם הילדים משתתפים בין אם זה בהצגות או בשירה. כל כולו של ליל הסדר הוא אירוע מגבש ומרגש כאחד גם כחוויה רוחנית וגם כחוויה תרבותית".
כמי שעושה מסע מעניין ו"מתחזק" לאט אבל בטוח ביהדות, חשתי שחובה לכבד גם את אלו שחוגגים את החג שלא לפי הכללים המסורתיים הנוקשים ביותר, אלא עושים זאת בצורה המקורית שלהם ומהלב - כך למשל "מתבל" המנחה את ההסברים גם עם אגדות אורבאניות כמו: "יש עוד גרסה מדוע אוכלים ביצה קשה אבל לא ניכנס לזה" והרבה "קודים" פנימיים בתפקידים המחולקים לחברים בקריאה ובהצגה.
ובשורה התחתונה – מי שלא ראה סדר בקיבוץ לא ראה סדר יוצא דופן בחייו ועל כך תבוא הברכה על כל חברי הקיבוצים השונים שהשכילו להעניק לחבריהם את חוויית החג בצורה קצת שונה - אבל הכי יהודית שיש.
חג שמח!