חתן פרס נובל לכלכלה: מדיניות אובמה פגומה
ג'וזף שטיגליץ סבור שממשל אובמה לא עושה מספיק כדי לסיים את המשבר, כיוון שאנשיו מקורבים מדי לבעלי ההון ולחברות שקרסו: "לאמריקה יש דלת מסתובבת. אנשים עוברים מוול סטריט לאוצר ובחזרה לוול סטריט"
זוכה פרס נובל לכלכלה ג'וזף שטיגליץ אמר היום (ו') בראיון, כי מאמצי חילוץ הבנקים של ממשל אובמה נידונו לכישלון משום שכל התוכניות מכוונות לסיוע לוול סטריט במקום ליצירת מערכת פיננסית חזקה.
"כל המרכיבים שיש להם עד כה הם חלשים, וישנם מספר מרכיבים חסרים", אמר שטיגליץ. מי שהגו את התוכניות "הם או בכיס של הבנקים או חסרי תושיה לחלוטין", הוסיף.
שטיגליץ יורה:
תכנית החילוץ אינה גדולה דיה כדי לאושש את מערכת הבנקאות והממשל לא נוקט גישה ישירה בטיפול במשבר, אמר שטיגליץ והוסיף כי קיימים ניגודי אינטרסים בבית הלבן שכן כמה מיועציו של אובמה הם בעלי קשרים קרובים לוול סטריט.
"אין לנו מספיק כסף, צוות הבית הלבן לא רוצים לחזור לקונגרס והם לא רוצים לעשות את זה בדרך גלויה והם לא רוצים להשתלט על הבנקים - כל הגורמים הללו פירושם שהתוכניות נדונו לכישלון", אמר. ההחזר למשלמי המסים מתוך כספי החילוץ הוא בשווי של 25 סנט לכל דולר, אמר שטיגליץ והוסיף, כי "הארגון מחדש של הבנקים הוא לחלוטין חסר סדר".
לדבריו, במקום להוסיף ולרכוש נתחים קטנים בבנקים, על הבנקים החלשים יותר לעבור תהליך כינוס נכסים כאשר בעלי המניות של הבנקים נמחקים ובעלי האג"ח הופכים לבעלי מניות ובעזרת כספי משלמי מסים שומרים על המשך התפקוד של המוסדות הללו.
המשקיעים יתעשרו, משלמי המיסים יפסידו
לדברי שטיגליץ, תוכנית ההשקעות הציבורית-פרטית שמטרתה לרכוש נכסים רעילים מבנקים "היא תוכנית רעה מאוד". היא לא תשיג את מטרת הממשל של קביעת מחיר לנכסים בלתי נזילים החוסמים את דפי המאזנים של הבנקים, אלא במקום זאת תעשיר את המשקיעים ובמקביל תכניס את משלמי המסים להפסדים גדולים.
"הלכה למעשה אתם מחלצים את בעלי המניות ואת בעלי האג"ח", אמר. "חלק מהגורמים שבטח יהיו מעורבים בזה, כמו פימקו, הם בעלי אג"ח גדולים", אמר בהתייחסו לחברת ההשקעות בניופורט ביץ', קליפורניה.
שטיגליץ אמר כי הפסדי משלמי המסים עתידים להיות גבוהים הרבה יותר מרווחי הבנקים מתוכנית ההשקעות הפרטית-ציבורית, גם אם יו"ר קרן ביטוח הפקדונות הפדרלית שילה בר אמרה כי הם אינם מצפים להפסדים. "ההצהרה של שילה בר כאילו אין סיכון היא אבסורדית", אמר, משום שהפסדי התוכנית ייספגו על ידי הקרן שממומנת על ידי בנקים החברים בה.
"אנחנו הולכים לבקש מכל הבנקים, כולל הבריאים כביכול, לשלם עבור ההפסדים של הבנקים הרעים", אמר שטיגליץ.
שטיגליץ מוטרד גם מהקשרים שבין וול סטריט לבית הלבן. לדבריו, קרן הגידור די.אי. שואו שילמה ליועץ הכלכלי הבכיר של אובמה לורנס סאמרס, מנהל בחברה, שכר של למעלה מ-5 מיליון דולר כמו גם תשלומים נוספים ב-16 החודשים שקדמו להצטרפותו לממשל ושר האוצר גייתנר שימש נשיא הבנק הפדרלי של ניו יורק.
"לאמריקה ישנה דלת מסתובבת. אנשים עוברים מוול סטריט לאוצר ובחזרה לוול סטריט", אמר.
תוכנית התמריצים "פגומה"
שטיגליץ גם הביע ביקורת כלפי תוכניות החילוץ האחרות של אובמה. את תוכנית התמריצים של 787 מיליארד הדולרים הוא הגדיר כחיונית אך "פגומה", משום שיותר מדי הוצאות מתוכננות לאחרי 2009 ומשום שהיא משקיעה יותר מדי כספים בקיצוצי מסים "אשר אינם צפויים להיות אפקטיביים".
לדבריו, תוכנית חילוץ בעלי המשכנתאות, בהיקף של 75 מיליארד דולר, אינה מסייעת מספיק לאלו שאינם יכולים להרשות לעצמם לשלם את התשלומים החודשיים על המשכנתה. היא אינה מבצעת שינויים בחוק פשיטת הרגל שיסייע לאנשים לפרוס מחדש חובות. כך יגיעו בעלי בתים למצב שבו יחדלו לשלם משכנתה ברגע שגובהה עולה על שווי הנכס.
שטיגליץ אמר כי הבנק הפדרלי המרכזי, אף שעשה כמעט כל שביכולתו כדי לאושש את הכלכלה האמריקנית, אינו יכול לעשות זאת לבדו. "להסתמך על שיעורי ריבית נמוכים כדי לעזור לייצב את מחירי הבתים זו וריאציה על המדיניות שיצרה את בועת הדיור מלכתחילה", אמר שטיגליץ. בעוד האסטרטגיה הזו עשויה לייצב את מחירי הבתים, היא לא תעשה דבר כדי להחיש את ההתאוששות, אמר. "זה מתכון לאוכל מלזי בסגנון יפני".
ג'וזף שטיגליץ. השלטון באמריקה מקורב מדי לוול סטריט
צילום: רויטרס
מומלצים