פישר: "התמודדנו טוב עם המשבר"
הנגיד הגיש לנשיא את דו"ח בנק ישראל. לשאלת פרס, האם רואים סימני התאוששות, אמר פישר: "רואים זאת בשווקים הפיננסיים, אבל עדיין לא במשק הריאלי". הנגיד הדגיש: "עוד לא ראינו את שפל המיתון". פרס: "אסור לשקוע במרה שחורה"
לשאלת הנשיא, האם הוא רואה סימנים ליציאה מהמשבר בישראל, ענה פישר: "אנחנו רואים את זה בשווקים הפיננסיים, הם התחילו להתאושש. אבל מה שלא רואים עד כה היא התאוששות במשק הריאלי (ייצור ותעסוקה, ר.מ)".
פישר הוסיף: "אנחנו מצפים שהירידה תימשך. אני מקווה שהיא לא תימשך הרבה זמן, אבל תמיד יש פיגור בין מה שקורה בשווקים הפיננסים למה שקורה במשק הריאלי, זה קרה גם בכיוון ההפוך - המשבר הפיננסי התחיל באמצע 2007 ולא ראינו את ההשלכות בצד הריאלי כמעט שנה. הפיגור, אני מקווה יהיה קצר יותר הפעם".
עוד הוסיף פישר כי על אף שישראל עומדת איתנה בפני המשבר הכלכלי, הוא עדיין לא הגיע אל קיצו: "לדעתי התמודדנו טוב מאוד עם המבחן הזה והאתגר הזה, אבל לא הגענו לסוף הסיפור, עוד לא ראינו את שפל המיתון. צריך להמשיך עם זה".
עוד פירט פישר על עיקרי הדו"ח: הדו"ח השנה מתייחס לאחת השנים המעניינות בהיסטוריה המודרנית של המשק שלנו. מה שמעניין בתוך הדו"ח הוא השאלה מה השגנו בחמש השנים האחרונות של הצמיחה. השגנו הרבה ויש גם דברים שלא. היתה ירידה משמעותית באבטלה ובעוני, אך מה שלא השגנו זה עליה בהכנסה היחסית שלנו ביחס לארה"ב. בסך הכל צמחנו לנפש בקצב דומה לאחרים, וזה דבר מאוד חיובי", קבע פישר.
פישר: 2008 - אחת השנים הקשות במשק
מאוחר יותר הגיש פישר את הדו"ח לשר האוצר, יובל שטייניץ. פישר אמר באוצר, כי צפויה האטה בצמיחה, אבל הוסיף היעד המרכזי צריך להיות ביסוס התנאים לצמיחה בת קיימא, בשם רווחת הציבור והאפשרות לטפל בבעיות החברתיות.
הנגיד קרא להמשיך בתוואי שמירה על יציבות המחירים והיציבות הפיננסית, ואמר כי ישראל עמדה היטב באתגרים הכלכליים עם העקרונות הנ"ל, שרלוונטיים למשך שנים. פישר הוסיף כי 2008 היתה אחת השנים הקשות ביותר שידע המשק הישראלי.
הנגיד בירך על שיתוף הפעולה המלא שנרקם בין בנק ישראל והאוצר לטובת המשק, והשר שטייניץ השיב: "נראה לי שאנחנו כבר חברים ותיקים, אחרי פגישות רצופות יום ולילה עם הנגיד. הנגיד התגלה לא רק כשכן ויועץ של האוצר, אלא גם כידיד".
פרס: "לא לשקוע במרה שחורה"
הנשיא פרס הפגין במשכן הנשיא בקיאות ברזי הכלכלה הישראלית וגילה כי הוא קורא את כתביהם של כלכלנים בכירים בעולם. "הפליא אותי לקרוא מצד כלכלנים גדולים האומרים דברי טעם, כי הללו הגיעו למסקנה שיש גורם כלכלי אשר משפיע על הכלכלה יותר מכל דבר אחר ובו הם לא בקיאים: מצב הרוח", אמר הנשיא והזכיר כי דווקא עם מצב הרוח יש כלים להתמודד: "אני חושב שגם בישראל מאוד חשוב לא לשקוע במרה שחורה".
"הרושם שלי הוא כי בהשוואה למדינות אחרות אנחנו מעל הממוצע. אני לא אומר שלא פקד אותנו משבר, אבל כנראה לפחות מבחינת הרגולציה של הבנקים אנחנו בשביל הנכון. לא נתנו לרדיפת הבצע לקבוע את הכלכלה, אבל עכשיו אני חושב שאם אצל אחרים כבר יש ניצוצות, אז אצלנו צריכים להיות לפידים, צריך לעודד את האנשים". אמר פרס.
הנשיא הוסיף ופירט על הפוטנציאל הגדול של ישראל בתחום הטכנולוגי וההיי-טק אשר יכולים להשפיע על מצבה הכלכלי ועל המשק ושיבח את עבודת הנגיד בהתמודדותו עם המשבר: "מחובתי לשבח את עבודת הבנק ועבודתך באופן אישי משום שניהלתם את המשבר הכלכלי ביושר. היו הצלחות וגם כשהיו כישלונות לא הסתרתם אותם. זכיתם במשהו לא פחות חשוב מכסף, וזהו אמון הציבור. אני בטוח כי ביחד נוכל לצאת גם מהמשבר הנוכחי".