שתף קטע נבחר
 

איך הדולפינים צדים? יורקים מים על הדגים

רק לפני ארבע שנים התגלה למדע מין חדש של דולפינים באזור אוסטרליה ומאז מנסים חוקרי קרן הטבע העולמית לחשוף פרטים חדשים על עולמם המסתורי של דולפינים ממין Snubfin. לאחרונה תועדו הדולפינים כשהם נעזרים בטכניקה של התזת סילוני מים כדי לצוד דגים בים. "עדיין רב הנסתר על הגלוי", אומרים החוקרים בתקווה כי ניתן יהיה להגן על החיות הנדירות

מדענים באוסטרליה חשפו לאחרונה את שיטות הציד המתוחכמות של אחד ממיני הדולפינים הנדירים בעולם (Snubfin) וגילו כי היונקים הימיים מקבצים את הדגים אל פני המים בעזרת סילוני מים חזקים, אותם הם מתיזים לעבר הטרף.
 
רק לפני ארבע שנים הכריזו חוקרי טבע כי התגלה מין חדש של יונק ימי באזור צפון אוסטרליה. אם עד לפני מספר שנים, סברו מדענים כי מדובר בדולפיני נהרות האיראוואדי, המצויים במקווי מים מתוקים בדרום מזרח אסיה ונתונים בסכנת הכחדה קריטית, התברר כי מדובר במין נפרד (Orcaella heinsohnii), שזכה לשם Snubfin.
 
בדומה לקרובי משפחתם החדשים, הדולפינים הללו מגיעים לאורך של פחות משלושה מטר וחיים בלהקות קטנות וחברותיות, ויש להם דמיון רב במראה ללווייתני הבלוגה, תודות לחוטם הפחוס והקצר. 
 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
לידיה גיבסון, מנהלת תוכנית הימים והחופים בשלוחת קרן הטבע העולמית באוסטרליה (WWF) אומרת כי למרות תצפיות רבות שערכו החוקרים במהלך השנים האחרונות, עדיין רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע לדולפינים הללו בצפון אוסטרליה. לא בכל יום מגלים מין חדש של יונק ימי ונראה כי המירוץ להכיר את אורחות חייהם של הדולפינים, נובע בעיקר כדי לשמור עליהם מהכחדה בטבע.
 

מתיזים מים כדי לקבץ דגים

מתוצאות המחקר הראשוני עולה כי הדולפינים צדים יחד בלהקות קטנות באמצעות טכניקה מיוחדת במינה כדי ללכוד את טרפם. לדברי החוקרים, הדולפינים רודפים יחד אחרי דגים ומקבצים אותם ככל שניתן אל פני המים בעזרת סילוני מים, אותם הם מתיזים מהפה.

 

"זו התנהגות יוצאת דופן ובלתי רגילה, שנראתה לראשונה ליד חוף קימברלי, ועד כה נצפתה על ידי דולפיני נהרות האיראוואדי, הנחשבים לקרובים למין זה", אמרה גיבסון. "ההתנהגות הזו מאשרת כי דולפיני ה-Snubfin הם יצורים מרתקים ביותר, ואנו יודעים עליהם כה מעט". 

 

מומחי הקרן מציינים כי כיום ידוע רק על קיומם של מספר מאות דולפינים, אך אין מספיק מידע עדכני עליהם. המחקר הראשוני מנסה לחשוף מעט מעולמם של דולפיני ה-Snubfin. בדומה לקרובי משפחתם, דולפיני נהרות האיראוואדי, הם גם ביישנים מאוד וחמקמקים, אינם נוהגים להצטרף לשחייה לצד כלי שייט, דבר המקשה על קיום מחקרים מקיפים.

 


 

דומים, אבל שונים. דולפין נהרות איראוואדי (צילום: WCS)

 

היונקים הימיים הנדירים חיים בסמוך לחופי אוסטרליה ולעיתים מגיעים למרחק של כעשרה קילומטרים בלבד מהחופים, הם מעדיפים לחיות באזורי נהרות ומפרצים בעומקים של פחות מ-15 מטרים. מרבית האוכלוסיה הקיימת הידועה למדע מצוייה בצפון ומערב אוסטרליה. הקירבה לבני האדם לא מוסיפה להם אריכות ימים.

 

סכנות רבות אורבות ליונקים הנדירים בים

דולפינים החיים בסמוך לחופים ונהרות מצויים בסכנות גדולות יותר מדולפינים החיים במים העמוקים בים הפתוח. היתקלויות עם כלי שייט, מוות כתוצאה מהילכדות ברשתות דיג המוצבות בסמוך לחופים ופיתוח של רצועות החוף, כדוגמת בניית סכרים וצמצום בשטחי המחייה טבעיים, מאיימים על המשך קיומם של הדולפינים בטבע.

 

לדברי גיבסון, הדולפינים הללו הנחשבים למין אנדמי (מקומי) באוסטרליה, רגישים מאוד לזיהומים בים ותלויים בקיומן של מערכות מנגרובים כדי לשרוד. הצמחייה הימית העשירה מספקת מזון לטרף הטבעי של הדולפינים ולמיני בעלי חיים ימיים נוספים, ואם היא תיעלם, לדולפינים לא יהיו מקורות מזון.

 


צילום: Tammie Matson 

 

בנוסף, פעילות אנושית החל מקידוחי גז בים, פיתוח רצועות חוף ובניית סכרים עשויים לפגוע בסביבת המחייה של הדולפינים. אחת הבעיות המרכזיות עליהן מצביעים החוקרים היא שהדולפינים חיים בלהקות נפרדות וקטנות, המוצאות את מקום המחייה שלהן דווקא במקומות בעלי פוטנציאל פיתוח עתידי גדול.

 

גם ההתחממות הגלובלית מציבה בפניהם אתגר קיומי. עם עליית הטמפרטורות באוקיינוסים עשויה מערכת המנגרובים (עצים ושיחים הגדלים בסביבה ימית מלוחה) העשירה להיפגע. התגברות סופות חזקות יביאו לעלייה בזיהום הים בחומרים כימיקלים וביולוגים. החוקרים מזהירים כי גם צואת חתולים המוזרמת לים באמצעות שפכי ביוב, מכילה חיידק קטלני שפוגע ביונקים ימיים.

 

לטענת החוקרים, הם קיבלו דיווחים על כך שמספר דולפינים במערב אוסטרליה נצפו עם צלקות גדולות כתוצאה מהיתקלות עם מדחפי ספינות וסירות, דבר המצריך פיקוח על תנועות כלי השיט באזורים בהם ידוע על קיומן של להקות דולפינים. עיקר המאמצים של אנשי השימור מתמקדים כעת לא רק בתצפיות שוטפות על להקות דולפינים ידועות, אלא לגלות בהקדם האפשרי אוכלוסיות חדשות של המין הנדיר, כדי לנסות ולהגן עליו מפני פגיעות עתידיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Guido J. Parra
צילום: Tammie Matson
מומלצים