הפתעה: קופת הגמל ריקה. מה עושים?
המעסיק שלכם נקלע לקשיים כלכליים והפסיק להעביר בשבילכם כספים לקרן הפנסיה? אתם עדיין מבוטחים במשך יותר משנה, אך לא כדאי לסמוך על זה - מדריך
מעסיקים שנקלעים לקשיים כלכליים מוצאים דרכים מגוונות לחסוך בהוצאות ומפסיקים להעביר כספים לקופות גמל, ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה.
לעתים מדובר רק בהפרשות שצריך המעביד לבצע, אבל יש מקרים שבהם גם כספי העובד שנוכו משכרו אינם מועברים לקופות.
העובד חסר אונים לנוכח התופעה ולעתים אף אינו ער לה - עד שהוא מקבל דיווח מקרן הפנסיה שלו על העיכוב, בלוויית אזהרה שבשל כך ייפגעו זכויותיו.
- גל הפיטורים והזכויות הפנסיוניות שלנו - המומחים משיבים לשאלותיכם
- איך קוראים את הדו"ח השנתי מקרן הפנסיה - מדריך
לעתים הוא מבין שיש לו בעיה רק כאשר קורה מקרה ביטוחי, וחברת הביטוח או קרן הפנסיה צריכות לשלם לו. האם עיכוב כזה בהעברת הכספים על ידי המעביד אכן פוגע בזכויות העובד? מה יכול העובד לעשות? על שאלות אלה משיב עו"ד יעקב דווידוביץ,' מומחה בתחום יחסי העבודה.
חוק הגנת השכר מכיר, בנסיבות מסוימות, בזכויות העובד כלפי קופת הגמל כאילו התשלום שולם במועדו. לכן, אם התרחש אירוע ביטוחי מזכה, או שלא הופרשו כספים לרכיבים סוציאליים כמו פיצויי פיטורים ותגמולים, זכאי העובד לתבוע אותם מקופת הגמל (קרן הפנסיה או חברת הביטוח,( כאילו שולמו הכספים במועדם על ידי המעביד. לקופת הגמל יש במקרים כאלה זכות לתבוע את הכסף מהמעביד.
אחריות ל-13 חודשים
עם זאת, האפשרות של העובד לתבוע את מלוא זכויותיו מקופת הגמל - גם אם המעביד לא ביצע את כל ההפרשות הנדרשות - מוגבלת ל13- חודשי פיגור. רק עבור תקופה זו תהיה המבטחת חייבת לשלם לעובד את תגמולי הביטוח בעקבות אירוע, והיא תישא בתשלום לעובד ללא קשר לגבייה שהיא עשויה לנקוט נגד המעביד.
על פי ההלכה שקבע בית הדין הארצי לעבודה, בהתאם להוראת חוק הגנת השכר תוכל הקופה להשתחרר מחבותה אחרי 13 חודשים, אם הוכח שהיא לא התרשלה בגביית החוב, או אם הייתה לקופה עילה מוצדקת לאי ביצוע הגבייה.
גם אם נקבע שהקופה לא התרשלה, אין זה סוף פסוק מבחינת העובד. הוא רשאי להגיש בקשה לפשיטת רגל או בקשת פירוק נגד מעסיקו, ולבקש מהביטוח הלאומי את מלוא הכספים שלא הופקדו לקופה בתקופת הפיגור.
לא ניתן לבטל את הפוליסה באופן חד צדדי
תביעה כזו מוכרת בחוק ביטוח לאומי והיא נועדה להבטיח את רציפות זכויות העובד בקופה. עם זאת, סכום התביעה מוגבל לעד 10 משכורות על פי השכר הממוצע במשק.
אולם אם העובד נקלע למקרה ביטוחי (למשל, אובדן כושר עבודה או חלילה מוות,( וקופת הגמל השתחררה מהחבות - יש לעובד בעיה. במקרה כזה אין לעובד או למוטביו כל סעד משפטי ראוי לקבלת תגמולי ביטוח.
כך או כך, ראוי לזכור שאם המעביד לא העביר את הכספים לקופה (לחברת הביטוח או לקופת הפנסיה,( הקופה אינה יכולה לבטל באופן חד-צדדי את הפוליסה או את צבירת זכויות העובד בקופה רק בשל היעדר התשלום.
העובד נותר מבוטח במשך תקופה זו של 13 החודשים, וזכויותיו נשמרות לכאורה. זאת, כל עוד ייקבע שבתקופה זו ניסתה קופת הגמל בכל דרך לגבות את החוב מהמעביד אבל לא הצליחה.
לסיכום, מומלץ לכל עובד להקפיד ולבדוק אם מעסיקו מעביר בשמו ובשבילו את ההפרשות המגיעות לו כדין. אם הוא אינו עושה זאת, העובד יכול להתריע בפני הקופה ולבקש ממנה לקיים את התחייבויותיה כלפיו על פי חוק, ובכלל זה להגיש תובענה נגד המעסיק ולפעול לגביית החוב שבפיגור.
קופה שלא תקיים את התחייבויותיה בשמירה ובהגנה על זכויות העובד תסתכן בתשלום החוב במקום המעסיק ואף יותר מזה: היא תסתכן בתשלום תגמולי הביטוח כאשר יקרה מקרה ביטוחי, גם אם כאמור לא שולם חוב הפרמיות לקופה.
הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"