שתף קטע נבחר
 

נקבת השחף הפצועה מפינלנד שבה לטבע

נקבת שחף שחור מפינלנד נפגעה כאן בחודש שעבר מרעלן טבעי. במשך חודש ימים טופלה במסירות בבית החולים לחיות בר, עד ששבה לאיתנה. אתמול הובאה לחוף תל אביב ובטקס מיוחד, במעמד שגריר פינלנד בישראל, הוחזרה לטבע

נקבת שחף שחור בוגרת שהגיעה מפינלנד לישראל לתקופת החורף, נפגעה כאן בחודש שעבר, ככל הנראה מרעלן טבעי. לאחר שטופלה בבית החולים לחיות בר היא שוחררה אתמול (ג') בחזרה לטבע בחוף בתל-אביב על ידי צוות בית החולים ושגריר פינלנד בישראל.
 

נקבת השחף משתקמת ושבה לטבע

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
מסע הנדודים השנתי של נקבת השחף בת ה-11 מפינלנד לאפריקה ובחזרה נקטע. היא נפגעה באורח קשה אך למזלה נאספה מהשטח על ידי פקח רשות הטבע והגנים קובי סופר. הצפר וצלם הטבע אביב וורקלר מיהר להביא אותה לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג.
 

כדוריות ירי בראש ודגי בקלה טריים

נקבת השחף השחור (Larus fuscus) הגיעה לבית החולים עם חשד להרעלת בוטוליזם - רעלן המופרש מחיידק המתרבה בסביבה של מזון רקוב למשל. יתכן שהיא אכלה אוכל נגוע בחיידק או מזון שהורעל. "היא היתה חלשה מאוד, לא הצליחה לעמוד בכוחות עצמה, לא הסכימה לאכול ולשתות", אמר ל-ynet ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי ומנהל בית החולים. "היה חשש שמצבה ידרדר והיא תתקשה לנשום, כך שהיה דרוש טיפול אינטנסיבי כדי לאושש אותה".
 
בבית החולים לחיות בר מתורגלים כבר בהצלת מיני שחפים שונים שהורעלו. רעלן הבוטוליזם ידוע כגורם למוות בקרב אוכלוסיות להקניות צפופות, ובשנים האחרונות גרם לתמותה גדולה של עופות בישראל. בבית החולים הצליחו להציל מאות עופות שנפגעו והושבו לאחר שיקום לטבע. במשך מספר שבועות קיבלה הציפור טיפול אנטיביוטי, משככי כאבים, חימום וגם האכלה ידנית.
 
בבדיקות רנטגן שערכו לה גילו ד"ר אריאלה רוזנצוויג ושמוליק לנדאו איש צוות בית החולים, כי היא נושאת בגופה כדוריות מתכת - ככל הנראה תוצאה של ירי. "הכדוריות חדרו לגולגולת ליד העין ולכנף אך לא עשו נזק. להערכתנו היא נורתה לפני זמן רב והצליחה להתגבר על הפציעה", אמרה רוזנצוויג. "כדוריות העופרת יכולות לגרום להרעלה ולמוות של בעל החיים והיה חשוב לוודא שאין נוכחות שלהן במערכת העיכול".
 
צילום:  רועי גזית

 

 
במשך מספר שבועות, למרות שנקבת השחף סירבה לאכול בכוחות עצמה, לנדאו ורוזנצוויג האכילו אותה מדי יום בדגי בקלה טריים. "ניסינו לעשות זאת כך שהיא לפחות תבלע את הדג בכוחות עצמה", סיפרו.
 
בכל הנוגע לזהותה של הציפור, טבעות הזיהוי שהותקנו על רגליה חשפו שהגיעה מפינלנד. "במסגרת פרויקט טיבוע מיוחד ו מצמידים טבעת זיהוי מתכתית קטנה לרגלה של הציפור, וגם טבעת צבעונית וגדולה המאפשרת לזהות היכן טובעה", הסביר לנדאו. "התברר שזו נקבה שטובעה לפני שמונה שנים במוזיאון הזואולוגי בהלסינקי. יצרנו קשר עם הצפרים בפינלנד והם סיפרו לנו עליה. התברר שהיא נצפתה מספר פעמים גם בארץ בשנים קודמות".

צילום:  רועי גזית
תעודת זהות על הרגליים (צילום: רועי גזית)
 

נפוצה בעולם - נדירה בפינלנד

אוכלוסיית השחפים השחורים בעולם מונה להערכת איגוד השימור העולמי (IUCN) כ-750 אלף פרטים ואינה נתונה בסכנת הכחדה. אך דווקא בפינלנד היא סובלת מירידה דרסטית במספרה בעשורים האחרונים ונמצאת בסכנת הכחדה מקומית. הסיבות הן בקיעת אפרוחים נמוכה, זיהום סביבתי ואובדן בתי גידול.

 

המטפלים העריכו שנקבת השחף, שנודדת בכל שנה, הגיעה לישראל לתקופת החורף והתכוונה לשוב לפינלנד לקנן. ככל הנראה במהלך מחזור חייה היא עפה יותר מ-100 אלף קילומטר.
 
בתום השיקום המוצלח בבית החולים היא נבדקה ונמצאה כשירה לשוב לטבע. אתמול (ג') הגיעו אנשי בית החולים לחוף הצוק בתל-אביב כדי לשחררה. לטקס הוזמן גם שגריר פינלנד בישראל, פר-מיקאל אנגברג.
 
"לישראל ופינלנד יש קשרי תיירות טובים ומאות תיירים מגיעים מפינלנד מדי שבוע אל ישראל", אמר השגריר. "זו תיירת חדשה ומיוחדת במינה ולהערכתי, יש יותר ציפורים שמגיעות מפינלנד אל ישראל". הוא סיפר שבארצו היא נחשבת לציפור נדירה, ולכן היה חשוב לו להשתתף באירוע. "היא מסמלת את החופש, את הטבע הפראי שקיים בפינלנד וזה מרגש לשחרר אותה, לראות כיצד היא עפה בכוחות עצמה בתקווה שתשוב לפינלנד בשלום", הוסיף אנגברג.
 

צילום: רויטרס
רגע לאחר השחרור בחוף הים בתל-אביב (צילום: רויטרס)
 
ד"ר יגאל הורוביץ' הדגיש כי נקבת השחף היא רק אחת מאלפי בעלי חיים פצועים המגיעים מדי שנה לטיפול בבית החולים. "אנו לא מטפלים רק בחיות בר מקומיות; ישראל נמצאת על ציר נדידה עולמי, ולכן יש חשיבות בינלאומית לשקם ולהשיב לטבע חיות, בין אם הן מגיעות ממדינות שכנות או ממקומות מרוחקים יותר, דוגמת פינלנד. הצפרים שטיבעו אותה עידכנו אותנו כי היא נצפית בדרך כלל בחודשי אפריל בפינלנד, לכן היה חשוב לנו שהיא תצא לדרכה החודש, כשהיא בריאה וחזקה".
 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקבת השחף בבית החולים לחיות בר
צילום: רועי גזית
פר-מיקאל אנגברג, שגריר פינלנד בישראל מסייע בהשבת השחף
צילום: רועי גזית
הגיעה חלשה לבית החולים וטופלה במסירות
צילום: רועי גזית
תנדוד בחזרה למדינת האם
צילום: רויטרס
מומלצים