עמלות הבנקים: טרם נאמרה המילה האחרונה
חמשת הבנקים הגדולים צפויים לערער בשבועות הקרובים על דו"ח הממונה על ההגבלים, רונית קן, שקובע כי ביצעו "הסדר כובל" בניגוד לחוק
הבנקים, מלבד הפועלים - שדחה את דו"ח קן, שומרים בינתיים על שתיקה, כל עוד לא סיימו ללמוד את הדו"ח ומשמעויותיו. גורם במערכת הבנקאית אמר ל-
ynet כי הם מעדיפים לשמור את טענותיהם לערעור, ועל כן "מחזיקים את הקלפים קרוב לחזה".
איגוד הבנקים איננו מגיב בטענה שאין זה מסמכותו. זאת, למרות שהאיגוד היה הדובר הראשי מטעמם של הבנקים בדיוני הכנסת על העמלות, בעיקר בדיוני ועדת החקירה הפרלמנטרית של הפרשה לפני כשנתיים.
דו"ח קן מזמין למעשה את ציבור לקוחות הבנקים להגיש תביעות נזיקין פרטיות ותביעות ייצוגיות נגדם. במערכת המשפטית נערכים לקראת התביעות הצפויות שיוגשו, בין השאר גם בסיוע ארגוני הצרכנים. זאת, על סמך הדו"ח שקבע כי הבנקים העבירו ביניהם מידע על העמלות, ובכך נעשה כאן "הסדר כובל", שפגע בלקוחות ובמשקי הבית.
אם בתי המשפט יקבלו את התביעות, הן עלולות לעלות לבנקים בתשלומי פיצויים בהיקף של מיליארדי שקלים.
אין ראיות לאישום של קרטל עסקי
רשות ההגבלים התערבה בפרשת העמלות לפני כשבע שנים. הממונה הקודם, עו"ד דרור שטרום, הורה על בדיקת חשדות לכאורה לקיום קרטל. איסוף המודיעין ומיונו נמשך יותר משנה. בעקבות הממצאים החל שטרום בחקירה, וליווה אותה עד פרישתו בנובמבר 2005. רונית קן המשיכה בעקבותיו, והוא נשאר ברקע כיועץ.
החקירה נמשכה עד לפני כשנה. הבנקים לא יצאו נקיים. הממצאים לא הניבו ראיות שיצדיקו את העמדתם לדין פלילי באישום של קרטל עסקי, שהוא הסנקציה החמורה ביותר מבין השלוש שבסמכות הממונה על ההגבלים. עם זאת, נמצא כי הבנקים החליפו ביניהם מידע על העלאת תעריפי העמלות, בצעד שהוא בגדר התנהגות פסולה, אך לא מהסוג הקל יחסית שיצדיק הטלת קנס מנהלי - הסנקציה הקלה ביותר.
דרך ביניים, ניסיונות לפשרה
קן הודיעה לבנקים על כוונתה לנקוט בדרך הביניים: סנקציה של פרסום "קביעה אזרחית" לגבי אחריותם בסוגיית העמלות. משמעות הצעד הזה היא שהממונה על ההגבלים קובעת במסמך מפורט כי הבנקים החליפו ביניהם מידע ועשו פעולות אחרות, ובכך ביצעו "הסדר כובל" בניגוד לחוק. המסמך הוא ראייה משפטית, עליו
ניתן לבסס תביעות פיצויים, ומסייע לתובעים לדלג על המשוכה הקשה של הוכחת הנזק שנגרם להם מהעבירה.
ההחלטה נמסרה לבנקים לפני כשנה. קן הזמינה אותם להגיב עליה בשימוע, אפילו בכתב. הבנקים טרחו מספר חודשים על תגובה שמפריכה את החשדות שלא פעלו בתום לב, כאילו רק במקרה התיישרו בעקבות הבנק הראשון שייקר את העמלות שלו. קן לא שוכנעה.
הבנקים ביקשו להיפגש אתה פנים אל פנים, והציעו שתסתפק באופציה הקלה של צו מוסכם הגוזר עליהם קנס מנהלי. קן השיבה שהקנס יהיה יקר וחסר תקדים. הבנקים הניחו שהיא תסתפק בכמה מיליונים. היא נקבה בסכום של עשרות מיליונים לכל בנק, וכ-300 מיליון שקל לפחות לכולם. הבנקים דחו את ברירת הקנס, ודבקו בהכחשתם הגורפת.
קן המתינה שלושה חודשים, ונוכח שתיקתם של הבנקים פרסמה אתמול את המסמך, שהזמין את הציבור להתחשבן עם הבנקים בבית המשפט בהליך מהיר יחסית. אחרת היו נפגעי העמלות מפסידים פעמיים - את דמי הקנס שהיו הולכים לקופת המדינה, ואת המידע החיוני לתביעות הפיצויים שבתיקי החקירה, אשר הצו היה חוסם בפניהם את הגישה אליו.
המפקח על הבנקים מתערב
בינתיים התערב המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו, בסוגיית העמלות, בעקבות מסקנות החקירה הפרלמנטרית והחוק שהתקבל ביוזמת הח"כים גלעד ארדן ומשה כחלון (ליכוד), ואמנון כהן (ש"ס). חזקיהו צמצם את מספר העמלות והגביל את התעריפים. הוא טען שהן הוזלו, והצביע על ירידה ניכרת בממוצע של התעריפים. בפועל, העמלות הבסיסיות למשקי הבית התייקרו, ואפילו הוכפלו. המפקח עוד לא מצא לנכון להתערב.
עו"ד שטרום סימן לכנסת את דרך הטיפול הראויה ערב פרישתו מרשות ההגבלים. הוא הציע תיקון בחוק ההגבלים, שייתן לממונה דרך משפטית קלה להכריז על בנקים כמו כל ענף דל מתחרים - כ"קבוצת ריכוז" אם גרמו לכשל שוק לא תחרותי. זאת, מבלי להיכנס לסוגיית תיאום העמלות. התיקון הוגש כהצעת חוק פרטית, שנקברה בכנסת הקודמת בהתערבות הממונה הנוכחית.
רונית קן ביקשה להמתין להמלצות ועדה בראשות הפרופ' זוהר גושן (היום יו"ר רשות ניירות ערך) לתיקון חוק ההגבלים, כולל בסוגיית "קבוצות הריכוז". עבודתה הסתיימה לפני כשנה. רשות ההגבלים תרגמה את המלצותיה לחוק חדש ומשוכלל. הטיוטה שלו הופצה בין משרדי הממשלה לעיונם, אבל נתקע שם, לא מעט בגלל הקדמת הבחירות.
הרשות מקווה לקדם את החוק האמור בכנסת הנוכחית. החוק הקיים מקשה על הממונה על ההגבלים להוכיח את קיומה של "קבוצת ריכוז", ומקל על הנתבעים להפריך את האשמה. לפי החוק החדש, תספיק לממונה הוכחה כי בענף נוצרו תנאים לאי קיומה של תחרות. הבנקים פועלים מזמן מאחורי הקלעים כדי לסכל גם את החקיקה הזאת.