שתף קטע נבחר

השר ארדן: לסגור את חוות הגז בבאר שבע

גלעד ארדן מתכוון לשלול את היתר הרעלים של החווה, בה מאחסנות אמישראגז ופזגז מאות טונות של גז דליק. במשרד טוענים: החווה פועלת ללא היתר והקרבה למרכזי בילוי וקניות מסוכנת

חוות הגז בבאר שבע - אתר המאחסן מאות טונות של גז בישול דליק - תיאלץ בקרוב מאוד לסגור את שעריה לאחר שהשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, החליט שלא לחדש לאתר את היתר הרעלים שמכוחו הוא פועל. ארדן אמר כי קיבל את ההחלטה "לאור הסכנה הסביבתית והחשש לבריאות הציבור", ולאחר שנועץ עם בכירי משרדו.

 

החווה, הפועלת כבר משנות ה-70', ממוקמת באזור התעשייה של באר שבע סמוך לאזורי מסחר ובילוי הומי אדם, ומאחסנת באתר כ-560 טון גז. ההחלטה לשלול ממנה את היתר הרעלים באה על רקע חשש במשרד להגנת הסביבה מאופן פעילותן של שתי החברות במקום, על רקע התרעות מצד המשרד בנושא הבטיחות והתיפעול.

 

לפיכך הנחה ארדן את מנהל מחוז דרום במשרד, אריק בר שדה, לפעול בנושא, ושיתף בהחלטה גם את ראש עיריית באר-שבע, רוביק דנילוביץ. בימים הקרובים צפוי דנילוביץ' לזמן את נציגי החברות אמישרגאז ופזגז הפועלות באתר לשימוע בעירייה.

 

יצוין כי תוקפו של היתר הרעלים של החווה פג בשנת 2007 בעקבות שימוע במשרד - והוא לא חודש מאז, כך שבפועל שתי החברות פועלות כיום בחווה ללא היתר רעלים כחוק.

 

היסטוריה של התרעות

במשרד ציינו כי פנו מספר פעמים בעבר לעיריית באר שבע כדי שתפעל להעתיק את חווה הגז למיקום אחר. בשנת 2001 אף הוחלט על עריכת סקר סיכונים לחוות הגז, ובחינת האפשרות להעתקת מיקומן. על פי דרישת המשרד נבחנו שלוש חלופות אפשריות למיקום עתידי - אזור התעשייה עמק שרה הקרוב לעיר, אזור דודאים ואזור התעשייה רמת חובב.

 

כשנתיים לאחר מכן, בחודש מרס 2003, הוציא המשרד להגנת הסביבה תנאים נוספים ברישיון העסק של חברות הגז שמטרתם להגביל את פעילותם. בין היתר הוכנס תנאי לפיו האתרים יסגרו עד לתחילת שנת 2004  - תנאי שבגללו עתרו החברות לבית המשפט.

 

סכנה: מפעלים תעשיה ליד אתרי בילוי וקניות

חוות הגז בבאר-שבע אינה האתר היחיד שמעורר חששות בקרב אנשי המשרד בשל קרבתם לריכוזי אוכלוסיה. במחוז המרכז בלבד קיימים כיום כ-30 אזורי תעשייה מעורבים,

המאכלסים מרכזי קניות ומסחר לצד מפעלים לחומרי בנייה, מפעלי דפוס ומפעלים כימיים בתחום התרופות הפולטים לאוויר תרכובות אורגניות נדיפות.

 

באזורי המסחר והתעשייה הללו פועלים לעתים גם מפעלי מזון המייצרים שפכים בעלי ריכוז חומר אורגני גבוה, וכן מערכות קירור גדולות המכילות חומרים מסוכנים דוגמת אמוניה.

 

ההחלטה למקם שם גם מרכזי קניות ובילוי מקורה במדיניות התכנון של השנים האחרונות, ובמשרד סבורים שיש בכך סיכון לא מבוטל לבטחונם של רבבות בני אדם.

 

טרם התקבלה תגובת חברות הגז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חוות גז. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים