הסכם ממון: לבטח או לבטוח?
הוראותיו של הסכם ממון גוברות על ההוראות בחוק יחסי ממון, והוא מסייע לצדדים בזמן אמת, ומונע מהזוג בילוי של שנים בבתי המשפט. עם זאת, בסופו של יום ההחלטה האם לבטח או לבטוח היא עניין אישי מאוד, ותלויה בסיפור הפרטי של כל אחד מאיתנו
אפרת הייתה בת 34 כשהכירה את יואב, 31, השליח החדש והחייכן של המשרד. למודת אכזבות, כבר וויתרה בשלב זה של חייה באופן סופי על רעיון הנסיך והסוס (לבן, שחור או ג'ינג'י, העיקר שיבוא כבר), ועל כן לא הייתה מאושרת ממנה כאשר יואב הספונטני והרגיש החל לחזר אחריה ללא כל עכבות.
כאשר בתום השבוע הראשון להיכרותם התייצב בדירתה כשהוא מלווה בשלוש מזוודות, גיטרה וכסא נדנדה, הבינה אפרת שבזה הרגע תם הפרק היציב והשקול בחייה.
בחגיגות השלושה חודשים שלהם, הכין יואב ארוחת ערב חגיגית. כשאפרת נגסה בפסטה המהבילה, חשה חפץ מתכתי בפיה. לאחר שווידאה כי השן לא נשברה, התפנתה להסיר את חוטי הפרמז'ן שהסתבכו בטבעת, וגילתה כי במקום אבן, הולחם לטבעת סוס לבן... לאחר שנרגעו צווחות האושר ונסתיימו דילוגי השמחה, השאירו השניים את הפסטה להתקרר במטבח, וחגגו את אהבתם עד אור הבוקר.
אפרת לא ציפתה לתגובת הוריה. אביה הודיע לה שמבחינתו, התנאי לנישואיה ליואב הוא חתימת הסכם ממון. משסירבה אפרת לשמוע על כך, הסבירה לה אמה, בחוסר טקט משווע, כי "אין מצב שהשליח מקבל את הדירה שלנו". אפרת נמלטה בוכיה מבית הוריה, לא לפני שהודיעה להם שמבחינתה, עם יחס שכזה, הם לא יזכו לראות את הנכדים לעולם.
כשסיפרה ליואב את שאירע, חשבה שהוא יצחק, כמו תמיד, ויסכים לחתום על ההסכם בלי שום בעיה. העיקר האהבה. מה רבה הייתה הפתעתה, כשיואב לא חייך הפעם. למעשה, זו הייתה הפעם הראשונה בה ראתה אותו כועס. "אני לא מוכן להיכנס למשפחה שמה שמעניין אותה זה הכסף", אמר, והציב לאפרת תנאי: או שאביה יוותר על הדרישה המטורפת שלו, או שהחתונה מבוטלת.
אפרת יכלה להרגיש בפיה את טעמו המר של החול, כשדמיינה את אהוב לבה שועט על סוסו למרחקים, הרחק הרחק ממנה... וכך גם חלומה להקים עימו משפחה.
מה הייתם ממליצים לאפרת לעשות?
על מנת לענות על שאלה זו יש להכיר מחד את הדין העוסק ביחסי ממון בישראל ואת פסיקת בתי המשפט בנושא, ומאידך, את מצבם הכלכלי וההיסטוריה של בני הזוג הספציפיים.
נתחיל מהסוף: אפרת, אדריכלית במקצועה, עומדת להפוך לשותפה במשרד. בבעלותה דירת ארבעה חדרים, שהוריה סייעו לה לרכוש, וחסכונות משנות עבודתה. היא עדיין משלמת את תשלומי המשכנתא. רכושו של יואב, מאידך, מסתכם בגיטרה קלאסית ובמספר ג'ינסים. יואב בילה את העשור האחרון בחייו בטיולים ברחבי העולם. בין לבין התפרנס מכל הבא ליד, ועד שהכיר את אפרת, התגורר עם אמו בדירתה הקטנה (משם לקח, אגב, את הכסא).
אביה של אפרת מתעקש שיואב יחתום על ההסכם, כדי להימנע ממצב בו נישואי הבזק של אפרת ויואב ייכשלו, ויואב יקבל מחצית מדירתה של אפרת, ואולי אף מחצית מחסכונותיה. אביה של אפרת דורש שבני הזוג יחתמו על הסכם ממון, שהוראותיו גוברות על ההוראות בחוק יחסי ממון.
מהן ההוראות בחוק יחסי ממון?
הסדר חלוקת הרכוש בין בני זוג על פי החוק נקרא הסדר איזון המשאבים. הוא קובע כי שוויים של הנכסים והרכוש של בני זוג, אשר נישאו לאחר ה-1.1.1974 יתחלק עם פקיעת הנישואין בחלוקה שווה ביניהם. החוק מציין סוגי נכסים שלא ייכנסו לחישוב ולחלוקה, ביניהם נכסים שהיו למי מהצדדים טרם הנישואין, ונכסים שהם קיבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין.
מדוע אביה של אפרת חושש?
על פניו, לשון החוק מגנה על דירתה של אפרת, וקובעת כי היא תישאר בבעלותה גם אם בני הזוג יתגרשו. מדוע אם כן חושש אביה? הסיבה היא שבתי המשפט בארץ קבעו כבר כי דירת המגורים של בני הזוג היא נכס משפחתי, שנועד לשמש את כל בני המשפחה.
יואב יוכל לטעון בעתיד, למשל, כי הוא שותף לתשלומי המשכנתא השוטפים, ומשכך, קמה לו זכות למחצית הדירה בעת הגירושין. בית המשפט יבחן את האינטרסים של הצדדים: זכות הקניין, משך הנישואין, האם הצד התובע תמך בבן זוג הרשום מבחינה כלכלית או רגשית ועל כך "מגיע" לו להיות שותף בנכס וכולי.
במידה ויואב היה מוותר על האפשרות לטעון טענה זו מראש - באמצעות הסכם ממון - חששו של אביה של אפרת היה מתפוגג.
מהם היתרונות בחתימת הסכם ממון?
זוגות רבים קוראים את הדברים. "צודקת. זה ממש חשוב", הם חושבים לעצמם, ועוברים לכתבה הבאה. שהשכנים יעשו הסכם ממון, אנחנו לא כאלה.
חשוב להבין כי היתרונות בחתימת הסכם הממון אינם מוטלים בספק. האם תימנעו מביטוח בריאות, שלכם או של ילדכם, רק בשל אי הנעימות שבמילוי טפסי הצהרת הבריאות, בהם אתם נדרשים לאשר - לגבי כל סוגי המחלות הקיימות - כי מעולם לא חליתם בהן? האם בחסות ה"טפו, טפו, טפו, בלי עין הרע" תימנעו מעריכת הביטוח?
ההסכם מסייע לצדדים בזמן אמת יותר מכל הוראת חוק. כך למשל, לגבי כספים שנחסכו לפני הנישואין, יהיה קשה "לצבוע" את הכסף בדיעבד: חשבונות מתערבבים, כספים נכנסים ויוצאים, ובני זוג יכולים לבלות חודשים ושנים בבתי משפט רק על מנת "לעשות סדר". ההתכתשות המשפטית ארוכה ומתישה, ועולה לצדדים הרבה כסף (ולא ממש קל לזכור אחרי 20 שנה מי רכש את הוואזה שבסלון ומתי).
ההסכם מונע סחטנות
מאחר ועל פי ההסדר שבחוק יש להמתין עד לפקיעת הנישואין בפועל כדי לחלק את הרכוש בין בני הזוג, נוצרו מצבים שהצד החזק בקשר לא הסכים לתת גט עד שהצד החלש וויתר על תביעתו לקבל מחצית מהרכוש הרשום על שם הצד החזק.
הסכם הממון קבע מועד חלוקה מוקדם יותר ממועד הגט, ולכן יש בו יתרון גדול על לשון החוק. לאחרונה תוקן החוק, כך שניתן לחלק את הרכוש במקרים מסויימים לפני הגט (למשל, בחלוף שנה מהגשת תביעת חלוקת הרכוש). למרות זאת, היתרון נשאר: בהסכם ממון אין צורך להוכיח כי המקרה שלכם הוא אחד מהחריגים שנקבעו, והליך החלוקה יהיה בכל מקרה מהיר יותר, עם פחות דיונים ופחות "לכלוך".
למי ההסכם נחוץ במיוחד?
1. כשקיים בין בני הזוג פער כלכלי גדול בעת החתימה (אפרת ויואב)
חשוב להבין שלא מדובר רק בדירה הספציפית. במידה ואפרת תמכור את הדירה, ובני הזוג ירכשו בכספים אלו דירה גדולה יותר, שתהיה רשומה על שם שניהם, והמשכנתא תשולם מהחשבון המשפחתי, קיים סיכוי גבוה ששווי הדירה החדשה יאוזן שווה בשווה. הסכם ממון, שיקבע כי זכויות הצדדים בדירה החדשה יהיו בהתאם לחלק שכל אחד מהצדדים השקיע במימון הדירה, יפתור את הבעיה.
2. כשאחד מבני הזוג הוא בעלים של עסק
לבעל העסק יש אינטרס למנוע שיתוף בנכס שהקים ושמהווה את מקור פרנסתו. אפרת יכולה למנוע מראש מצב בו תחוייב לשתף את יואב בנכסי הקריירה שצברה, מאחר ויואב גיבה אותה מבית במהלך נישואיהם. גם במצב בו העסק הוא הפסדי, יכול להיות דווקא לצד השני אינטרס לחתום על הסכם, בכדי שלא יחוב בעתיד בחובות הנכס.
3. פרק ב - כשלבני הזוג יש ילדים מנישואים קודמים
אדם שהתגרש יהיה מעוניין בדרך כלל שילדיו יירשו אותו, ומומלץ לערוך הסכם ממון עם בן הזוג החדש, ובכך למנוע מצב שהוא יירש את הגרוש על פי דין הירושה (כמי שצפוי להיות בן זוגו בעת פטירתו). חתימת הסכם הממון תרגיע את הילדים מהנישואין הראשונים, ותמוסס את החשדנות הטבעית לגבי מניעיו של בן הזוג החדש.
האם כל הסכם ממון יש לאשר בבית המשפט?
לא. אחד היתרונות לחתימת הסכם טרם הנישואין, היא שניתן להגישו לאישור בפני נוטריון או רושם הנישואין (למשל הרב הראשי), בלבד. במידה וההסכם נחתם לאחר הנישואין, הוא טעון אישור בית המשפט לענייני משפחה או בית דין דתי. הגורם המאשר את ההסכם חייב לוודא כי:
- הצדדים הבינו את תוכן ההסכם.
- הצדדים חתמו על ההסכם מרצונם החופשי.
- הצדדים הבינו את תוכן ההסכם ואת התוצאות הנובעות ממנו.
איך משנים או מבטלים הסכם ממון?
ללא כל קושי. ניתן לשנותו בהסכמת הצדדים בכתב בכל עת, ויש לקבל את אישורו של בית המשפט לשינוי. ביטול חד צדדי, לעומת זאת, הוא הליך יותר מסובך. רק אם יוכיח צד להסכם פגם ממשי בכריתת החוזה, אפשר יהיה לבטלו.
במצב בו יואב לא גילה לאפרת כי בבעלותו מגדל רב קומות, המושכר לעשירי המדינה, תוכל אפרת לטעון כי הוטעתה בעת החתימה, ולכן בטלה הסכמתה לשתף את יואב בחסכונותיה. מאידך, אם יואב יטען שאפרת כפתה עליו לחתום על ההסכם, כאשר הסתובבה שלושה ימים עם פרצוף חמוץ או הפעילה עליו "מניירות" אחרות - זו לא תיחשב ככפייה שמנעה את רצונו החופשי.
לבטח או לבטוח - החלטה אישית ביותר
לכאורה, ההמלצה החד משמעית לאפרת - לאור האמור לעיל - צריכה להיות שעליה להתעקש על חתימת ההסכם, גם במחיר של וויתור על יואב ועל חלומותיה.
מאידך, לא ניתן להתעלם מהעובדה שדירה, ביטחונות וחסכונות היו לאפרת עד היום, והם צפויים רק להתרבות, אך אהבת אמת - לא הייתה לה מעולם. אין דרך לצופה מן הצד לאמוד את מחיר הזוגיות והמשפחה עבור אפרת, וגם אם זו תחליט "להקריב" את ביטחונה הכלכלי על מזבח הרומנטיקה - זוהי החלטה שיש לכבד.
בסופו של יום, אם לקחת סיכון או לתת סיכוי, לבטח או לבטוח - ההחלטה היא אישית ביותר ותלויה בסיפור הפרטי של כל אחד ואחד.