הופסקו העיצומים בחברת החשמל
ועד העובדים הודיע על הפסקת העיצומים, לאחר שהגיע להסכמה עם ההנהלה, לפיה יישום תוכנית ההתייעלות מצפן יוקפא ל-4 חודשים, שבמהלכם יתקיימו דיונים על תוכנה
עובדי חברת החשמל הפסיקו את העיצומים שבהם פתחו לפני למעלה מחודש. כך הודיע ועד עובדי החברה. "לאור הבנות והסכמות שהגענו אליהן עם ההנהלה, אנו מודיעים על הסרת כל העיצומים וחזרה לעבודה סדירה", אמר ל-ynet יו"ר הוועד, מיקו צרפתי. גורמים בהנהלת החברה אישרו את הדברים.
עובדי חברת החשמל פתחו בעיצומים בתחילת אפריל, במחאה על תוכנית ההתייעלות "מצפן" שגיבשה ההנהלה וניסתה להפעיל באופן חד צדדי. העובדים הפסיקו לשלוח חשבונות חשמל ולנתק חייבים, פגעו בעבודה המינהלתית של החברה ועיכבו את הגשת דו"חותיה הכספיים. העובדים אף הפסיקו במשך שבועיים לתקן תקלות בתחנות הכוח, עד שנוצרה סכנה לפגיעה בהיקף ייצור החשמל ולהפסקות חשמל. לטענת העובדים, תוכנית "מצפן" תוביל לפיטורים של אלפי עובדים בחברה. הנהלת חברת החשמל טוענת שמרכיב הפיטורים בתוכנית ממילא לא יצא לפועל בלי הסכמת ועד העובדים.
לפני כשבוע וחצי העובדים הסכימה ההנהלה להקפיא את ביצוע התוכנית, ובתמורה, לכרוך את התוכנית בתוכנית אחרת, שיזמה ממשלת ישראל, לרפורמה כוללת והפרטה חלקית של החברה - שגם היא תקועה בשל התנגדות הוועד. העובדים הסכימו להצעת הפשרה, והשביתה הייתה אמורה להסתיים ביום ראשון שעבר, אך בסופו של דבר התפוצצו הדיונים ברגע האחרון.
בוועד העובדים טענו כי המדינה לא היתה מוכנה לקבל את עמדת העובדים, שדרשו להיות מעורבים במשא ומתן על הרפורמה בחברת החשמל על כל שלביה. כיום מכחישים בוועד את הדברים, וטוענים כי העיכוב בהסכמות שהביאו לסיום השביתה נוגעות לסעיפים קטנים ופרטניים במשא ומתן.
עמדת המדינה, כפי שהוצגה לפני שבוע על ידי רשות החברות הממשלתיות בבית הדין לעניני עבודה בחיפה, היתה כי ועד העובדים יוכל לנהל משא ומתן רק על זכויות העובדים במסגרת השינויים שיהיו בחברה. זאת בשעה שהעובדים, דורשים להיות מעורבים בכל חלקי הרפורמה והשינויים שהולכים להתבצע במסגרת השינוי המבני: פיצול החברה לחברות בנות, מעמד העובדים, תאריכי ביצוע והפרטה. גורמים במשרד האוצר מבהירים כי לא התנגדו לפשרה בין הוועד להנהלה וכי הם דווקא תומכים ברעיון לשלב את התוכנית לייעול חברת החשמל עם התוכנית לרפורמה בחברה.
תוכנית "מצפן" אמורה לכלול שידרוג וייעול של אופן ייצור והפקת החשמל, שינויים מבניים וכן פיטורים או פרישה מוקדמת של מאות, ואולי אלפי עובדים. התוכנית, שנועדה למנוע את חברת החשמל מקריסה פיננסית, נולדה בלחץ של הרשות לחשמל, כתנאי להסכמתה של הרשות לתוכנית החירום של חברת החשמל להקמת תחנות כוח חדשות. ואילו תוכנית הרפורמה בחברה, שכבר מיועדת ליישום מזה כעשור, כוללת פיצול של החברה לכמה חברות נפרדות והפרטה של 49% ממנה.
במשק האנרגיה מעריכים שתוכנית הרפורמה ממילא לא תצא לפועל, וחוששים כי כריכת שתי התוכניות אלה באלה תדחה את תוכנית ההתייעלות ותסכן את משק החשמל.
המו"מ הקודם על הרפורמה בין ועד העובדים לבין המדינה התפוצץ סביב המחלוקת במעמדם של עובדי חברת החשמל לאחר שזו תפוצל. העובדים דרשו כי הם "יושאלו" לחברות הבנות וישמרו על מעמדם כעובדי חברת החשמל, אך באוצר התנגדו לכך נחרצות וביקשו לנצל את ההזדמנות שבפיצול החברה גם כדי להחליש ולפצל את כוחו של ועד העובדים החזק במדינה.