בנק ישראל: המיתון הנוכחי - חמור מזה של 2003
מתוצאות סקר חברות ועסקים עולה, כי ההפרש בין שיעור החברות שהודיעו על גידול בפעילותן לבין אלה שדיווחו על ירידה בפעילותן, ירד למינוס 40%. שיעור שלילי יותר מזה שנרשם בשיא המשבר של 2003 - מינוס 30%. הגורם העיקרי למיתון: ירידה בביקושים
את הסקר עורכת מחלקת המחקר של הבנק אחת לשלושה חודשים, בקרב יותר מ-500 גופים עסקיים בענפי המשק השונים - תעשייה, מסחר, בנייה, תחבורה ותקשורת, בתי מלון ושירותים עסקיים.
- האוצר חוזה צמיחה שלילית של 1%
פישר: "התמודדנו טוב עם המשבר"
התוצאות המתקבלות מהחברות המשתתפות מנותחות באמצעות "מאזן הנטו", שהוא ההפרש בין שיעור החברות שדיווחו על גידול בפעילותן לבין שיעור החברות שדיווחו על ירידה. מאזן נטו שלילי מעיד על כך שהמשק נוטה למיתון.
לדברי עורכי הסקר, רמתו הנוכחית של מאזן הנטו היא סביב מינוס 40%, רמה נמוכה אפילו מזו שנרשמה בשיאו של המיתון הקודם, בראשית בשנת 2003, אז עמד מאזן הנטו על מינוס 30. ברבעון הראשון של 2009 גלש המיתון לראשונה גם לפעילות ענף בתי המלון, שדיווח על ירידה חדה בהיקף הפעילות והגיע כעת למאזן נטו שלילי במיוחד.
בסקר החברות שפרסם הבנק לפני שלושה חודשים התברר, כי ברבעון האחרון של 2008 היה מאזן הנטו של כלל הפעילות במגזר העסקי שלילי, לראשונה מאז תקופת המיתון החריף של אמצע שנת 2003.
נתונים מדאיגים
למידע המתקבל מהסקר חשיבות רבה, שכן הוא מקדים במידה משמעותית את האינדיקטורים הכלכליים הרשמיים שמפרסמת הלמ"ס. מסיבה זו נחשב הסקר של בנק ישראל כספק אינדיקציה מוקדמת ואמינה לרמת הפעילות העתידית במשק.
בסקר מתבקשות החברות לציין את השינוי בפועל בהיקף פעילותן. על-פי דיווחי החברות והעסקים בסקר הנוכחי, הסיבה העיקרית לפגיעה בפעילות היא הירידה בביקושים. העלייה בחומרתה של מגבלת המימון דווקא נבלמה ואף הוקלה מעט בקרב החברות הגדולות והבינוניות במשק.
ענף הבנייה דיווח על ירידה חדה בביקושים בפריפריה. באזור המרכז, לעומת זאת, חלה דווקא עלייה בפעילות ברבעון הראשון. בענפי המסחר ירד היקף המכירות במהלך הרבעון הראשון, בהמשך לירידתו ברבעון הקודם. בעקבות זאת חוזות החברות ירידה נוספת במספר העובדים בענף. המדד המוביל בסקר צופה ירידה נוספת בפעילות המגזר העסקי - גם ברבעון השני של השנה.