אחרי ישראל, גם ארה"ב על שולחן החקירות הספרדי
שופט ספרדי הודיע כי יתחיל בהליכי חקירת ששה בכירים בממשל בוש, בהם גם שר המשפטים לשעבר, החשודים ביצירת תשתית לעינוי חשודים בטרור. השלב הראשון: בדיקה אם ממשל אובמה מתכונן לטפל בנושא
לדברי ולסקו, ספרד תוכל לפעול בעניין רק אם ארצות הברית לא פתחה בחקירה משל עצמה, ואף אינה מתכננת לעשות זאת. הדברים נאמרו בעקבות תלונה שהוגשה לולסקו על-ידי ארגונים למען זכויות האדם. לפי החוק הספרדי, המדינה רשאית לשפוט בתחומה גורמים המואשמים בעבירות חמורות כגון טרור, רצח עם ועינויים, גם אם המעשים המדוברים בוצעו במדינות אחרות.
התביעה הכללית בספרד, כמו גם משרד פרקליט המדינה, המליצו בחודש שעבר לא לפתוח בהליכים בנושא, בטענה כי מדובר בהליך שראוי שיתבצע בארצות הברית. אך ולסקו – שמונה לטפל בתיק לאחר שקודמו, בלתזר גרסון, החזירו לבית המשפט – החליט לא לבטל את התביעה, אלא לפתוח בהליך ולחכות לתשובת ארצות הברית בטרם יתקדם.
יממה אחרי ישראל
החלטתו של ולסקו, שעוד צפויה לעורר הדים רבים, התקבלה יממה אחת בלבד לאחר שעמיתו, השופט פרננדו אנדראו, החליט – גם הפעם בניגוד לדעת התביעה - להמשיך בחקירה נגד שישה אנשי צבא ובכירים ישראלים בחשד שביצעו "פשעים נגד האנושות" בהפצצת בית מגורים בעזה ביולי 2002 שבה נהרגו בכיר חמאס סלאח שחאדה ו-14 אזרחים.
בסוף ינואר הסכים השופט להכין תביעה בגין "פשעים כנגד האנושות" נגד שישה קצינים בכירים בצה"ל ונגד שר הביטחון לשעבר, בנימין בן-אליעזר, בגין הפצצת בית המגורים בעזה שבה נהרג שחאדה. הנאשמים בתביעה, פרט לבן-אליעזר, נשאו בעת התקיפה בתפקידים בכירים: הרמטכ"ל דאז, משה (בוגי) יעלון, מפקד חיל האוויר דן חלוץ, ראש השב"כ אבי דיכטר, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומייק הרצוג, מזכירו הצבאי של שר הביטחון.
ב-2 באפריל ביקשה התביעה להשעות את ההליכים המשפטיים בטענה שישראל עדיין חוקרת את התקרית. ואולם השופט אנדראו החליט שלא לשעות לבקשתה ולהמשיך בהליכים. הוא העריך כי הפרשה לא נמצאת בדיון במערכת המשפטית בישראל, וגם אם היא נמצאת בדיון, ניתן לחקור את הפרשה גם בספרד.