הח"כים רותחים על הקיצוץ בחינוך: עתידנו בסכנה
מליאת הכנסת דנה בקיצוץ הצפוי בתקציב החינוך. שר החינוך, גדעון סער, אמר כי "אנחנו לפני רגע שיקבע את עתיד המדינה. הגענו מאוד קרוב לתחתית". שלי יחימוביץ': "החינוך הוא הביטחון האמיתי שלנו"
דברים קשים נאמרו אחר הצהריים (יום ג') במליאת הכנסת נגד כוונת משרד האוצר לקצץ בתקציב החינוך: שר החינוך, גדעון סער, אמר כי "אנחנו לפני רגע שיקבע את עתיד המדינה, הגענו מאוד קרוב לתחתית. אם לא נשקיע יותר בחינוך - נתרסק. כבר עכשיו אנו נאחזים בזיזים שבמדרון החלקלק". לדבריו, במדינות המערב דווקא מרחיבים את ההשקעה בחינוך גם בימים של משבר כלכלי עולמי.
לדברי סער, "ב-2007 עדיין היה פער זעיר בינינו לבין איראן וסוריה בתחום המדעים, אבל ירדן כבר עברה אותנו. אני לא מדבר כאן על המדינות המתקדמות בעולם, אנחנו אחרי ירדן, וקצת לפני איראן וסוריה. במתמטיקה, 'הצלחנו' לעבור את לבנון בלי לזלזל, אבל אנחנו לא מדברים על קוריאה ויפן ובריטניה וסינגפור".
"אין לי ספק ששר האוצר מכיר את הנתונים. אם אנו רוצים להידרדר ולהמשיך להלום במערכת החינוך, אנו נציב את האנאלפבתיות כיעד אסטרטגי של מדינת ישראל, למעט אלה שיכולים להרשות לעצמם שיעורים פרטיים. לא נוכל להבטיח עתיד למדינת ישראל אם תקציב החינוך לא יובטח", אמר סער. "אני זקוק לתוספת תקציב מינימלית לחינוך כדי שנוכל לעשות מפנה. אם אמרנו שזה בראש סדר העדיפויות - זה צריך להיות בראש סדר העדיפויות. אני מתחייב שאם ינתנו לי כלים מינימלים, כבר במבחנים הבינלאומיים ב-2011 - התוצאות ישתנו".
שר החינוך פנה בדבריו גם לראש הממשלה, בנימין נתניהו: "אני מאמין שראש הממשלה יתייצב מאחורי דבריו לגבי הרפורמה בחינוך אחרי מה שלמד עליה בכנסת הקודמת. אני מאמין שהוא ייתן לי ולמערכת את הגיבוי הנדרש, אחרת לא הייתי לוקח את התפקיד". סער ציין כי הוא ומנכ"ל משרדו מכינים תוכנית לא יקרה שתוצג לנתניהו וכוללת הבאה של אקדמאים שפוטרו בגלל המשבר הכלכלי לתחום ההוראה.
מנתוני אגף התקציבים במשרד החינוך עולה כי חלקו של המשרד הקיצוץ הרוחבי, עליו הודיע משרד האוצר, יהיה 750 מיליון שקלים. הקיצוץ צפוי לכלול 107 אלף שעות הוראה, כלומר - משרותיהם של כ-5,400 מורים בסכנה. בנוסף, צפוי קיצוץ בסך 120 מיליון שקלים ברפורמת "אופק חדש", מימון שליש לגידול הטבעי בשנת הלימודים הבאה בסך 115 מיליון שקלים, ומימון רפורמה נוספת הכוללת קיצוץ 90 מיליון שקלים.
"ביבי שב לקצץ כמו בעבר"
יו"ר ועדת החינוך, ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי), הזהיר ש"כשהחינוך בסכנה, המדינה בסכנה. מדינה שהתשתית החינוכית שלה רעועה - נמצאת בסכנה לחוסן הלאומי. מדינה של בורים ועמי ארצות - אין לה עתיד כלכלי". הוא הבהיר שיצביע נגד הקיצוץ בתקציב החינוך וציין כי "האחריות הלאומית שלי גוברת על כל דבר אחר. אעמוד בראש להוביל את חברי הקואליציה נגד הקיצוץ ואני מקווה שלא אפול במבחן האמינות".
ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) תקפה אף היא את כוונת האוצר לקצץ במילים חריפות: "ביבי הבטיח שיפור ניכר במערכת החינוך, אבל הוא שב ומקצץ בחינוך כמו בעבר. שר החינוך הגיע למערכת חינוך מורעבת ומקוצצת. החינוך הוא הביטחון האמיתי שלנו. ב-1948 לא היה כסף ובכל זאת מצאו את הכסף לחוקק חוק חינוך חובה חינם לתשע שנים. אני מודה לאל שפקידי האוצר לא היו אז בסביבה כי אז אפילו לא הייתה קמה מדינה".
יחימוביץ' אמרה כי הקיצוץ לא ישפיע על ילדיה, "כי יש לי משכורת של ח"כ שיכולה לממן שיעורים פרטיים לילדים שלי. רוב ילדי ישראל יזכו לחינוך לקוי שיגדיל את הפערים בחברה". כשנשאלה יחימוביץ' "מאיפה לקחת את הכסף לחינוך", אמרה באירוניה "אפשר לקצץ מהמשרדים להגנת הסביבה, התקשורת ומהמשרד לאיומים אסטרטגיים שבלאו הכי אין להם תקציב".
ח"כ מסעוד גנאים מרע"מ-תע"ל הזהיר כי "הקיצוץ בתקציב החינוך יחזיר אותנו לתקופת האבן או לימי הביניים". ח"כ רונית תירוש (קדימה) אמרה: "קיווינו לשווא שתמו ייסורי משרד החינוך, אחרי הבטחת ראש הממשלה לקדם את מערכת החינוך". תירוש האשימה את שרת החינוך הקודמת, יולי תמיר, ב"מכירת" משרד החינוך לרפורמת "אופק חדש".