גורם ישראלי: האמנה לא מונעת הפצת נשק גרעיני
הדרישה המפתיעה של ארה"ב, לחתום על האמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני, מעוררת תמיהה בירושלים. המומחים חלוקים: שינוי טון דרמטי או מס שפתיים אמריקני?
ארצות הברית שמה את הגרעין הישראלי על השולחן - ובירושלים עדיין לא בדיוק מבינים לאן נושבת הרוח. בתגובה ראשונה ולא רשמית, הזכיר הבוקר (יום ד') גורם בכיר במשרד החוץ כי גם חתימה על האמנה הבינלאומית נגד הפצת נשק גרעיני לא מונעת פצצה.
"תרופת הפלא של ה-NPT (האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני) לא מנעה עד כה מאף מדינה להתחמש בנשק גרעיני, כפי שניתן לראות בדוגמה העכשווית באיראן",
אמר הגורם הבכיר במשרד החוץ, לאחר שתת-מזכירת המדינה האמריקנית, רוז גוטלמולר, קראה אמש לישראל, פקיסטן, הודו וצפון-קוריאה להצטרף לאמנה.
"אנחנו עדיין בודקים אם יש אמת באמירה המיוחסת לתת-מזכירת המדינה האמריקנית. בכל מקרה, אנו מביעים תמיהה על ההתעקשות - אם אכן ישנה כזו", אמרו בירושלים. גוטלמולר סירבה לומר אתמול, בעת שדיברה בכינוס 189 המדינות החתומות על האמנה, אם וושינגטון תנקוט צעדים חדשים כדי ללחוץ על ישראל בנושא.
"אין מנוס - צריך לשנות את מדיניות העמימות"
עוזי אבן, שהיה מדען בכור בדימונה ובהמשך גם חבר כנסת, סבור כי אכן מדובר בעליית מדרגה מבחינת הלחץ המופעל על ישראל בנוגע למדיניות הגרעין שלה - כחלק ממסע לחצים כולל. לדבריו, "בעבר הוסכם בשתיקה עניין הגרעין - ארצות הברית ידעה והעלימה עין, והעמימות נשארה. כעת זה מופר בידי האמריקנים, ונכרך בניסיונות לאלץ את איראן להימנע מחימוש גרעיני".
אבן מסביר: "יש שני מעמדים בנוגע לחוזה ה-NPT: מדינות שיש להן נשק גרעיני, ואלו שעדיין לא. מצד אחד, מתחייבים לא לסייע להפצת הנשק, ומצד שני מאמצים להתפרק ממנו. הנדבך זה אינו מיושם דה פקטו".
אז מה עושים? לפי אבן, "ישראל לא יכולה לשבת בחיבוק ידיים, כאילו כלום לא קרה. צריך לשנות את מדיניות העמימות הגרעינית, אפשר להעמיד את הכור בדימונה תחת פיקוח ואז ישראל תצטרף לאמנה כמדינה שיכולה לייצר נשק גרעיני".
גולדה וניקסון הסכימו: זה הרע במיעוטו
עם זאת, יש מי שמרגיע ומסביר שלישראל אין סיבה להתרגש לעת עתה. פרופ' גרשון שטיינברג, ראש המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן ומומחה למדיניות גרעין ויחסי ישראל-ארצות הברית, טוען שאין מדובר בשינוי טון. לדעתו, לא צריך להתייחס ברצינות יתרה לדברים של הבכירה במחלקת המדינה.
"זו תהיה טעות גדולה מצד ישראל להפוך את הסוגייה הזו לעניין. ארצות הברית מחוייבת לפי האמנה, והמדיניות שלה לשאוף לעולם נקי מנשק גרעיני, אך דיבורים לחוד ומעשים לחוד. חתימה ישראלית היא לא ריאלית, והם מודעים לכך", אמר פרופ' שטיינברג. לדבריו, "בשנת 69' ניקסון וגולדה מאיר הסכימו שעד שאין שלום אזורי אמיתי ואיום לקיומה של מדינת ישראל, אזי המצב הנוכחי הוא הרע במיעוטו".
שטיינברג מדגיש שהדברים אינם חדשים. "זה נאמר במסגרת מפגש העוסק בענייני הגרעין, והקטע המתייחס למדינות המתבקשות לחתום על האמנה נאמר באותו הנוסח בכל נאום מאז 68', השנה בה האמנה הוכנה ונחתמה. לא מדובר בחידוש של ממשל אובמה".
ומה הקשר לאיראן, אותה לא הזכירה גוטלמולר בדבריה? לדעתו, "סגנית מזכירת המדינה אינה קשורה לשיחות עם איראן ולעניין הפסקת התוכנית הגרעינית שלה. יש לשים דברים בהקשר".