מדגסקר: התגלו כ-200 מינים חדשים של דו-חיים
משלחת חוקרים בינלאומית גילתה מאות מינים חדשים למדע של דו-חיים באי מדגסקר, והם סבורים שישנם מינים רבים נוספים שעדיין לא התגלו ביערות. הם גם חוששים שהפיכה השלטונית במדינה תפגע בהמשך קיומם של החיות הנדירות שלא יזכו עוד להגנה מפני ציידים וכורתי יערות
משלחת חוקרים שערכה סיורי סקר באי מדגסקר מזרחית לאפריקה, התגלו שם בתקופה האחרונה כ-200 מינים חדשים למדע של דו-חיים. החוקרים - מגרמניה, ספרד ואיטליה - סבורים שהמספר עשוי אף להיות גבוה יותר, והם ידעו את המספר המדויק בתום הבדיקות הגנטיות לכל החיות שנאספו בסיורים. ממצאי המחקר שפורסמו השבוע במגזין של "האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב" (USA / PNAS).
להערכת החוקרים, ישנם באי כ-250 מינים של דו-חיים. רובם קוטלגו מדעית אך מאז שנת 1992 משקיעים חוקרים מאמצים גדולים כדי לגלות מינים חדשים נוספים באי. "ב-15 השנים האחרונות גילינו ותיארנו יותר ממאה מיני צפרדעים חדשים ממדגסקר, שהובילו אותנו להאמין כי מלאי המינים שברשותנו הוא כמעט מושלם. אלא שסקרים חדשים שערכנו לאחרונה מוכיחים כי ישנם באי מספר מינים גדול יותר מכפי ששיערנו", הסביר פרנק גלאו, מומחה לדו-חיים ממינכן.
פרופ' מיגל ונזס, ראש המחלקה לאבולוציה ביולוגית במעבדות Braunschweig, שהוביל את המחקר, אמר: "אנשים חושבים שאנו יודעים על כל מיני הצמחים ובעלי החיים שחיים על כדור הארץ, אך התגליות במאה הנוכחית רק החלו - מרבית מצורות החיים על כדור הארץ רק מחכות להכרה מדעית".
ציידים וכורתי יערות מאיימים על המינים הנדירים באי
החוקרים ציינו שהעובדה שמרבית המינים החדשים נאספו מיערות קטנים שאינם מוגנים על ידי המדינה, מעמידה את המשך קיומם בסכנה. בחודשים האחרונים, לאחר הפיכה אלימה, השלטון במדינה אינו יציב והדבר מאיים לא רק על חייהם של רבבות בני אדם אלא גם על קיומו של הטבע הייחודי במדינה.
(צילום: Miguel Vences & Frank GFlaw)
(צילום: Miguel Vences & Frank GFlaw)
מדגסקר ידועה בעיקר בזכות מיני הלמורים הנדירים שלה. אך לאחרונה התגברו הדיווחים על כריתת יערות מאסיבית לטובת תעשיית הפחם, והשתלטות על שטחי יערות למטרות חקלאות. כעת נראה שלא רק הלמורים נמצאים תחת איום אלא גם מיני בעלי חיים אחרים, ביניהם יונקים ודו-חיים נדירים שאינם חיים באף מקום אחר בעולם. .
ענף התיירות האקולוגית במדגסקר מגלגל מאות מיליוני דולרים מדי שנה, אך הוא נפגע קשה בעקבות התערערות השלטון המקומי. ארגוני שימור בעלי חיים חוששים כי כעת, גם פארקים לאומיים שזכו עד כה להגנת הממשלה והיו בעלי מעמד של אזורים מוגנים, יהיו חשופים לציידים, סוחרי חיות בר וכורתי עצים.