סירוס כימי בכפייה לפדופילים: הרופאים נגד החוק
מה עושים עם עברייני המין המסוכנים? הצעות החוק שממתינות בכנסת לא ייושמו, לפי עמדת האחראים לאתיקה בהסתדרות הרפואית. "הטיפול יינתן רק בהסכמה", הם מתעקשים
רופאים לא יוכלו ליישם חוקים הנוגעים לסירוס כימי בכפייה לעברייני מין - כך עולה מנייר עמדה שגיבשה לאחרונה הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית. ההנחיה לרופאים מגדירה שרופא ייתן טיפול שכזה רק לאחר שקיבל הסכמה מדעת של המטופל, ויוודא כי הוא נותן הסכמה זו מרצונו החופשי.
לפי הצעת חוק של יובל שטייניץ - היום שר האוצר - כל עבריין מין שנידון לשנתיים מאסר לפחות, לא ישוחרר לפני שיעבור סירוס כימי. אם יסרב, ירצה עשרים שנות מאסר.
בשנים האחרונות עלו בכנסת שתי הצעות חוק, שטרם אושרו, הכוללות מתן של טיפול תרופתי, המכונה סירוס כימי לעברייני מין. לפי ההצעה של ח"כ אלי אפללו, שאושרה בקריאה טרומית, תוענק לבית המשפט סמכות "לצוות על מתן טיפול תרופתי לעבריין המין בנוסף לכל עונש".
איך מטפלים?
סירוס או לא?
רועי מנדל ואבירם זינו
כמאה פדופילים בישראל מקבלים אחת לחודש זריקה שמדכאת את היצר. מפתח השיטה בארץ מעיד על אחוזי הצלחה גבוהים ומכתבי תודה ממטופלים. אבל משפטן מתריע: השיטה מסרסת גם את הערכים. מה קורה בעולם הגדול - ומה אתם חשבתם?
הסירוס הכימי הוא למעשה טיפול הניתן בזריקה בתרופה בשם דקהפפטיל, ומטרתו להפחית את רמת הטסטוסטרון - הורמון המין הגברי - בדמו של עבריין המין.
נייר העמדה של הלשכה לאתיקה, שהוצג בכתב העת "זמן הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, מנחה את הרופאים כיצד לנהוג במקרה שיתבקשו לטפל תרופתית בעבריין מין. מצוין שם כי השימוש בזריקה שנוי במחלוקת וטומן בחובו סיכונים בריאותיים לעבריין המין. "נוצר צורך ברור למצוא את נקודת האיזון בין טובת הציבור לבריאות העבריין. יש לתחום גבולות לטיפול התרופתי המוצע כ'ברירת טיפול כפוי' לעבריינים אלה".
בנייר העמדה נקבע כי שיקול הדעת של הרופא הבוחן את מידת ההתאמה של העבריין לסירוס הכימי תעשה "באופן עצמאי, שאינו נגוע בניגוד עניינים מכל סוג שהוא".
עוד נקבע כי רופא לא יתן סירוס כימי לעבריין אם לדעתו הטיפול אינו מתאים לאדם. בניגוד להצעות החוק שרוצות לאפשר מתן טיפול בכפייה, בהנחיות לרופאים נקבע כי "טיפול תרופתי לדיכוי הדחף המיני יינתן רק לאחר שהתקבלה הסכמתו מדעת של המטופל ומתוך רצון חופשי".
בהצעות החוק נכתב כי עונש המאסר לעבריין שיסרב לקבלת הטיפול יוארך או לא יקוצר, אך נייר העמדה מנחה את הרופאים כי "אין להשתמש בטיפול זה לצורך קיצור תקופת המאסר או קבלת חופשות".
העמדה הנחרצת גובשה על ידי ראש השלכה לאתיקה, פרופ' אבינועם רכס ובשיתוף מומחים לאנדוקרינולוגיה, רופאים ופסיכיאטרים העובדים בשירות בתי הסוהר.
איך שומרים על הילדים?
צילום: AP
מומלצים