אחמדי-נג'אד מותקף באיראן: "כולם אויבים שלנו"
האם ההשתלחויות של נשיא איראן בישראל וארה"ב יפגעו בסיכוייו להיבחר שוב? יריביו של הנשיא השמרני תוקפים את מדיניות החוץ הקשורה לגרעין - וגם בנושא הכלכלה
חמישה שבועות לבחירות באיראן - והנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד תחת אש צולבת. המועמד השמרן לנשיאות מוחסיין רזאי האשים היום (ו') את יריבו המכהן בכך שדרדר את כלכלת איראן "אל סף תהום". דבריו הצטרפו לביקורת קשה מהימים האחרונים.
רזאי, שהגיש היום רשמית את מועמדותו, הבטיח "להציל" את כלכלת איראן אם ייבחר, והציע כי תוקם ממשלת אחדות לאחר הבחירות במטרה להוציא את איראן מהמשבר הכלכלי העמוק.
רזאי, מפקד משמרות המהפכה לשעבר, אינו נחשב אמנם למועמד הבולט ביותר במערכת הבחירות -
אך מחנה הרפורמיסטים תולה בו תקוות שיצליח להעביר אליו קולות מהמחנה השמרני המזוהה עם אחמדי-נג'אד. הוא הבטיח השבוע גם כי יעבוד בשיתוף פעולה עם ארצות הברית ומדינות נוספות בנושאים ביטחוניים אם ייבחר.
רזאי מבוקש על ידי האינטרפול בשל מעורבותו בפיגוע בבניין הקהילה היהודית בארגנטינה ב-1994, יחד עם בכירים איראנים נוספים, מה שעלול להקשות עליו לצאת את איראן אם ייבחר.
עימות בדרך?
בתוך כך, המועמד הרפורמיסטי המוביל, מיר-חוסיין מוסווי, מתח השבוע ביקורת נוקבת על מדיניות החוץ של הנשיא אחמדי-נג'אד ואמר כי "הציבור לא צריך לשלם מחיר אסטרונומי רק בשביל סיסמאות ריקות מתוכן".
בנאום בפני תומכיו בעיר כרמאן שבדרום-מזרח המדינה, האשים מוסווי כי אחמדי-נג'אד הוביל את איראן לבידוד בינלאומי - בשל מדיניותו הנוקשה סביב תוכנית הגרעין והצהרותיו בגנות ישראל ובנושא הכחשת השואה. לדבריו, "אני מאמין שאנחנו יכולים לשמור על העקרונות שלנו ובה בעת להוביל מדיניות שקולה. אין שום צורך להפוך את כל המדינות לאויבות שלנו".
מוסווי, שכיהן בשנות ה-80 כראש ממשלת איראן, נחשב ליריבו העיקרי של אחמדי-נג'אד בבחירות שייערכו ב-12 ביוני. מסקרים שונים שנערכו באחרונה עולה כי השניים צפויים לקבל את מירב הקולות. אם איש לא יזכה ביותר מ-50 אחוזים, ייערך סיבוב שני ב-19 ביוני.
מנהל מסע הבחירות של אחמדי-נג'אד ציין היום כי הנשיא מוכן לערוך עימות עם מוסווי ועם מועמדים נוספים לנשיאות כדי להשיב על דברי הביקורת.